Akşener-Bucak görüşmesi sonrası gelen istifa yerel basında
İYİ Parti lideri Akşener, geçen hafta Urfa'da Sedat Bucak'la görüştü. Urfa basınına göre Akşener, Bucak'ın 'vekillik' talebini reddetmedi, rakip Şıhanlı aşiretinden Cevheri İYİ Parti'den istifa etti.
DUVAR - İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’ 2 Eylül'de partisinin Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki il ve ilçe başkanlarıyla Urfa'da bir araya geldi.
Resmi programında bu toplantı olan Akşener, Susurluk kazasından sağ çıkan tek kişi olan ve daha sonra çete davasında yargılanan Bucak Aşireti lideri, eski DYP milletvekili Sedat Bucak ile görüşmüştü.
Urfa’nın yerel gazetelerine göre, görüşmede Akşener’in destek talebine Bucak 'tüm Şanlıurfa örgütünü isterim' yanıtını verdi. Bunun üzerine, 2023 genel seçimlerinde Şanlıurfa’da İYİ Parti listesinin ilk sırada Bucak aşireti lideri Sedat Edip Bucak’ın veya kardeşi Siverek Ziraat Odası Başkanı Ahmet Ersin Bucak’ın yer alması konuşuldu.
'RAKİP AŞİRET' İSTİFASI
Meral Akşener’in Sedat Bucak ile yaptığı görüşmenin ardından, Bucakların en büyük rakiplerinden Şıhanlı aşiretinin mensubu Mahmut Cevheri, İYİ Parti Genel Merkezi’ndeki danışmanlık görevinden ve partiden 'fikir ayrılığı'nı gerekçe göstererek istifa ettiğini duyurdu.
Kayyım atanmadan önce Siirt Belediyesi Eşbaşkanı olan Dara Turhan, Twitter hesabından Sedat Bucak’ın Akşener’e ‘Emrindeyiz’ dediğini iddia ettiği bir paylaşım yaptı: "M.Akşener’in Urfa ya gittiğinde Sedat Bucak’ı ziyaret etmesi Bucak’ın kendisine 'Emrinizdeyiz' demesi neden yeterince konuşulmadı. 'HDP'ye Bakanlık' liste başı oldu. 6 lı masanın seçmenleri için Bucak la buluşma sıradan bir konu olabilir ama Kürtlere ölümle buluşmayı hatırlatıyor.”
Görüşme ve iddialar hakkında iki taraf da açıklama yapmadı. Ancak İYİ Parti listesinden 1. sıra milletvekili adayı yapılacağı konuşulan Bucak aşireti isimlerinden Ahmet Ersin Bucak’ın, Twitter hesabında Meral Akşener ve İYİ Parti’nin paylaşımlarını beğenmesi de dikkat çekti.
SUSURLUK-BUCAK-DYP-AKŞENER
3 Kasım 1996'da Balıkesir'in Susurluk ilçesinde dört kişiyi taşıyan Mercedes, bir kamyona çarptı. Otomobildeki üç kişi öldü, bir kişi sağ kurtuldu. Ölenler eski Emniyet Müdür Yardımcısı Hüseyin Kocadağ, Gonca Us ve Mehmet Özbay'dı. Dönemin DYP Urfa Milletvekili Sedat Bucak ise kazadan kurtulan tek kişiydi.
Mehmet Özbay kimliğini taşıyan kişinin birçok suçtan Interpol tarafından aranan Abdullah Çatlı olduğu anlaşılınca, olayı basit bir trafik kazası olmaktan çıkaran süreç başladı.
Otomobilin içindeki kişilerin kimliği, 'mafya-siyaset-devlet' üçgeninde, bir dizi karanlık ilişkinin su yüzüne çıkmasına yol açtı.
Susurluk kazası sonrası 8 Kasım 1996'da 'Susurluk' ilişkilerinin merkezinde yer alan ve İçişleri Bakanlığı'ndan istifa eden Mehmet Ağar'ın yerine bu görevi üstlenen Meral Akşener Türkiye tarihindeki ilk kadın İçişleri Bakanı oldu. Akşener, 28 Şubat süreciyle 54. Türkiye Hükûmeti'nin dağılmasına kadar İçişleri Bakanlığını sürdürdü.
İstanbul 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi, eski milletvekili Sedat Edip Bucak hakkında 'Susurluk Davası' kapsamında verilen beraat kararının bozulmasının ardından yeniden başlanan yargılamayı 2006'da bitirdi. Mahkeme heyeti, Sedat Edip Bucak'ı, 'suç işlemek amacıyla oluşturulan örgüte yardım etmek' suçundan 1 yıl 15 gün hapis cezasına çarptırdı. Heyet, Bucak'ın bu cezasını erteleyerek, 2 yıl süre ile denetime tabi tutulmasına karar verdi. (HABER MERKEZİ)