Aktüel Arkeoloji: “Aslında siz bir göçmensiniz!”

Aktüel Arkeoloji Dergisi, çağlar boyu ''göç'' konusunu sorguluyor.

Abone ol

DUVAR - Aktüel Arkeoloji Dergisi, “göç” konusunu ele aldığı 54. sayısında, saklı kimliğimiz göçmenliği mercek altına alarak, tarihteki büyük göç hareketlerini inceliyor. Aslında birer göçmen olduğumuz gerçeğini unutmamak gerektiğini belirten, göç etmenin insanlık tarihinin en büyük metaforu ve kimliğinin bir parçası olduğuna değinen dergide, kendimizi bir yere ait hissetmek için bu durumu reddettiğimiz öne sürülüyor.

Antik DNA ve insan göçleri konusunu inceleyen dergi, milyon yıllık bir tarihten günümüze süregelen bütün göç hareketleriyle kültürlerin birbirine nasıl karıştığını, geliştiğini, etkileşimin ilerlemenin en önemli unsuru olduğunu okuyucularına aktarıyor. “Göç dünyayı değiştirir” tezini savunan dergide, 21. yüzyılın en büyük korkusunun, göçmenlerin dünyayı nasıl değişmeye ittiği gerçekliği olduğu belirtiliyor. Dergide yer alan “Milyon Yıllık Göç” isimli yazıda homo sapiens’lerden başlayarak devam eden göç anlatılırken, Neolitik toplumların göçü, modern insanın son 200.000 yıllık göç yolu, Tunç ve Demir Çağı’nda Anadolu’daki göçler, tarımın Avrupa’ya göçü gibi konular irdeleniyor.

İnsanlık tarihine bakıldığında, göç olgusunun tek büyük gerçeklik olarak sürekli değişip melezleştiğini ve “öteki”nin bir parçasını her zaman içinde taşıdığı vurgulayan dergi; “Hiç durmadan bir yerden bir yere göç etmiş insanlıkla karşı karşıyayız. Zor olan ise kendimizi bu dünyaya ait hissetmek yerine, bu dünyanın yalnızca küçük bir parçasına ait hissetmeye mecbur bırakılmamız. Uzun yıllardır ölümüne savunduğumuz bir ırka, millete, ulusa ait olmadığımızı öğrenmek bir anda bizi yıkıyor.” diyor.

Arkeoloji, mitoloji, tarih, sanat tarihi, kültür alanlarında seçilen özel çalışmaları; güncel, sade ve özgün bir dille okuyucuya anlatmayı benimseyen Aktüel Arkeoloji, ilk kez Temmuz 2007’de okuyucularla buluştu. Yılda yaklaşık 1.000 arkeolojik kazının yapıldığı Anadolu’yu odak alan dergi, Türkiye’nin bağımsız yayınlanan önemli yayınlarından biri olarak okurlarını sınırsız bir serüvenin tarihsel yolculuğuna çıkarıyor.