AKUT: İstanbul depremi beklediğimiz büyüklükte gerçekleşirse hiçbir zaman hazır olamayız
Marmara Depremi'nin 23’üncü yıl dönümü nedeniyle açıklamalarda bulunan AKUT Başkanı Şalcı, "İstanbul depremi eğer beklediğimiz büyüklükte olursa hiçbir zaman hazır olamayız" dedi.
DUVAR - Arama Kurtarma Derneği (AKUT) Genel Başkanı Recep Şalcı, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin 23’üncü yıl dönümü nedeniyle açıklamalarda bulundu. Yapı stokunun yenilenmesi gerektiğini söyleyen Şalcı, "Bizim bir depreme hazır olmamız için yapmamız gereken ilk şey; yapı stoklarını yenilemek. Bu da kentsel dönüşümden geçiyor. Kentsel dönüşümü çok iyi planlayıp bir an önce başlamak gerekiyor. Beklenen İstanbul depremi eğer beklediğimiz büyüklükte olursa hiçbir zaman hazır olamayız" dedi. Şalcı, 2003'ten önceki binaların riskli olduğunu belirtti.
Bu tarihten önce yapılan binaların depreme dayanıklılık testinin yapılması gerektiğini ifade eden Şalcı, "Türkiye'de, üzülerek söylüyoruz, 2018’den önceki binalar riskli binalar. Özellikle 2003-2018 arasındakiler kısmen biraz daha güvenli ama 2003’den önce yapılan binaların kesinlikle depreme dayanıklılık testi yapılması ve öyle oturulması gerekiyor. Bu binalarla ilgili yönetmelikler çok net değil ve 2003’den önceki binaların riskli olduğunu çok rahatlıkla söyleyebiliriz" diye konuştu.
'TÜRKİYE'NİN HAZIRLANMASI 20 YIL SÜRER'
Şalcı, İstanbul'da bir afet olursa en büyük sıkıntılardan bir tanesinin ulaşım ve tahliye olacağını dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İstanbul depremi eğer beklediğimiz büyüklükte olursa hiçbir zaman hazır olamayız. Bunu söylemek gerekiyor. İstanbul, dünyanın en büyük şehirlerinden bir tanesi. Nüfus yoğunluğu çok fazla ve Türkiye'nin buna hazırlanması 20 yıl sürer. 99 depreminden sonra 23 yıl geçti. Bunun çok iyi planlanması gerekiyor." (BBC Türkçe)