Alaattin Aktaş: 'TL cinsi mevduat neden güven vermiyor?'
Ekonomi uzmanı Alaattin Aktaş, TL mevduat hesaplarının 6 aylık vadede yoğunlaştığını, kısa vadede ise reel bir getiri olmadığı için tercih edilmediğini belirtti.
DUVAR- Ekonomi yönetiminin dövizi sabit tutarak enflasyonu düşürme eğilim TL cinsi mevduatı öne çıkartıyor. ancak ekonomistlere göre, TL cinsi tasarruf edenlerin reel kazancı belirtildiği kadar yüksek değil.
Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, BDDK verilerine göre bankalarda yaklaşık 6 trilyon TL cinsinden mevduat bulunduğunu ifade etti, "Bu mevduatın yüzde 13’ü vadesiz, yüzde 7’si bir aya kadar, yüzde 37’si bir-üç ay, yüzde 27’si üç-altı ay, yüzde 12’si altı-on iki ay arası vadeli." diye yazdı. TL mevduatın 6 aylık vadelerde toplandığına dikkat çeken Aktaş, Ocak 2022’den Ağustos 2024’e kadar geçen 32 ayda TL mevduattaki gelişmeleri şöyle aktardı: .
"Bu 32 aylık dönemde bir ay vadeli mevduat yalnızca 5 ay reel getiri sağlamış. O getiriden stopaj düşüldüğünde reel getiri kalmış mıdır, o da ayrı.
Üç ay vadelide de yalnızca 5 ay reel getiri görüyoruz. Altı ay vadeliyi tercih edenler yalnızca bir ay, o da geçen ağustosta reel getiri alabilmiş. Parasını bir yıl vadeli mevduata yatıranlara ise bu 32 ayda reel getiri hiç kısmet olmamış.
(...)
Bir başka ifadeyle mevduat altı aya kadar vadede toplanmış durumda. Uzun vade ne yapılırsa yapılsın tercih edilmiyor.
Vatandaş uzun vadeyi tercih etmemekte haksız mı? Son iki buçuk yılı aşkın sürede bir yıl vadeli mevduatta bir ay bile reel getiri elde edilememiş. Bu yıl sonuna kadar da edilemeyecek. Çünkü geçen yılın son aylarındaki bir yıl vadeli mevduat faizi yüzde 35-40 arasındaydı; oysa bu yıl ancak yıl sonunda yüzde 41.5’e inileceği umuluyor. Dolayısıyla son üç yıldır uzun vadeyi tercih edenler hep enflasyona yenik düşmüş olacak."
(ALINTI)