Alara'da çevre zaferi: 3 HES iptal edildi
Antalya’da Uçansu Şelalesi’nin de bulunduğu Alara Çayı üzerine yapılacak 3 HES projesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından iptal edildi. Bölgede yaşayan köylüler HES'lere itiraz etmişti.
ANTALYA – Antalya’nın Gündoğmuş ilçesinde ‘kesin korunacak hassas alan’ ilan edilen Uçarsu Şelalesi ve Alara Çayı’nda yapımı planlanan 3 HES projesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından iptal edildi. Bölgedeki 6 köyde yaşayan 700 kişinin imzasıyla verilen itiraz dilekçesini değerlendiren Bakanlık, Uçansu ve Alara’nın sit alanı olması nedeniyle projeleri sonlandırdı.
‘BU KARAR HALKIN BAŞARISIDIR’
Bölge halkının HES’lere karşı verdiği mücadelenin sözcülüğünü yapan emekli öğretmen Ali Sezen; “Amacımız yerimiz yurdumuz bilip havasını soluduğumuz suyunu içtiğimiz köylerimizi korumaktı. Burada yapılmak istenen faaliyetlere bizim itirazlarımız vardı. Bu itirazları haklı bulan bakanlık projeleri sonlandırdı. Bu başarı halkın ve gazetecilerin başarısıdır. O proje artık yok sayılıyor, ama aynı şirket veya başkası Antalya’nın doğa harikası bölgelerinden biri için yeni bir proje hazırlayıp bakanlığa başvurulabilir. Böyle bir ihtimal de var" dedi.
KAMPANYALAR, TÜRKÜLERLE MÜCADELE
Planlanan projelere karşı ‘Alara’da HES’lere hayır’ adı altında bir imza kampanyası başlatan Gündoğmuş Grubu Sözcüsü Abdullah Kıldan da kararın bölgede coşkuyla karşılandığını belirterek şunları söyledi: “Geyik Dağı, Uçansu Şelalesi, Taşeli Platosu ve Eğrigöl’ün bulunduğu bu doğa harikası coğrafyayı yok edecek projeler halkımızın yoğun tepkisi üzerine iptal edildi. Emeği geçen, maddi manevi desteğini esirgemeyen herkese yürekten teşekkür ederiz. Ama yeni projelere karşı uyanık olmalıyız. Antalya’nın eşsiz güzellikteki her köşesini korumak için, yeni kararları takip edeceğiz. İmza kampanyaları, eylemler yaptık. Dostlarımız Alara için türküler yaptı. Ülke çapında ses getiren çabamızın karşılığını aldık. Bize de türkü söylemek kaldı.”
12 YIL SÜREN MÜCADELE BİTTİ
Hayat 1.1’, ‘Hayat 1.2’, ‘Hayat 2’ HES ve regülatör projelerine karşı köylülerin avukatlığını üstlenen Münip Ermiş, şöyle bilgi verdi: “Alara Çayı'nda HES'ler nedeniyle başlatılan yargısal süreçle ilgili güzel haberleri neredeyse 12 yıldır günü gününe paylaştık. Ama gönül rahatlığı ile ilk defa ‘nihayet’ sözünü kullanıyoruz. Çünkü bakanlık, mahkeme kararlarına rağmen 2 yıl elinde beklettiği son HES dosyası ile ilgili kararını nihayet verdi ve ÇED raporunu reddettiğini bildirdi. Bölge halkının neredeyse 12 yıldır devam büyük direnişi, tamamıyla karşılığını buldu. Bu son karar kesin ve nihai bir karardır. ÇED süreci tümüyle iptal edildi. Artık bundan sonra Alara Çayı üzerinde HES projesi yok. Nehir üzerinde HES için diğer başka başvurular varsa onların da iptali gerekiyor. Bu iptaller, bir çevre zaferi olarak direnenlerin hanesine yazıldı.”
HES PROJELERİ DURDURULMUŞTU
HES’lerin kurulması planlanan Uçansu Doğal Sit Alanı, 5 Haziran 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla ‘Kesin Korunacak Hassas Alan’ ilan edildi. Kararın ardından ÇED süreci başlatılan HES’lerin iptali için imza toplayan köylüler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na itiraz etti. Başvuru üzerine ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü temmuz ayında, tespit edilen eksiklikleri gerekçe göstererek projeye ilişkin ÇED sürecini durdurdu.
Bu kararın ardından ikinci kez başvuran köylüler, HES projelerinin ‘Kesin Korunacak Hassas Alan’ içinde kaldığı, regülatör gölünün yerleşim alanlarını, köy camisi, balık çiftliği, Büyükköprü ve köy yollarını su altında bırakacağı, konutlara zarar vereceği ve insanların yaşamını olumsuz etkileyeceğini belirterek tamamen iptalini istedi.
SİT ALANINDA KALDIĞI İÇİN İPTAL EDİLDİ
Köylülerin başvurusu üzerine 31 Ağustos 2021’de verilen iptal kararında, “Antalya ili Gündoğmuş ilçesi Kayabükü Mahallesi civarında Alara Çayı üzerinde Hayatsu Enerji Üretim şirketi tarafından gerçekleştirilmesi planlanan Hayat 1-2 Regülatörü ve HES faaliyet alanının bir kısmının 5 Haziran tarihli Cumhurbaşkanı kararı ile ilan edilen Uçansu Şelalesi Kesin Korunacak Hassas Alan içerisinde kaldığı tespit edildiğinden söz konusu projeye ait ÇED süreci 31 Ağustos 2021 tarihli yazımızla sonlandırılmıştır” denildi. (DUVAR)