Albayrak: İhtiyaç halinde bankalara destek veririz
Fitch'ın Türkiye'deki bankalarla ilgili uyarısına yanıt veren Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "İhtiyaç halinde bankalara gereken desteği vermeye hazırız" dedi. Albayrak, borçlar konusunda ise hiçbir sorun olmadığını iddia etti.
DUVAR - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, piyasada devam eden dalgalanma ve para birimindeki zayıflık nedeniyle Türk bankalarının döviz sıkıntısına girebileceği uyarısında bulundu. Verilerin bu yönde olduğunu belirten Fitch, bankaların döviz cinsinden mevduatlarının temmuz-ağustos döneminde yüzde 6'lık düşüşle 12 milyar dolar azaldığını duyurdu.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la ABD'de bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Fitch'den gelen uyarı üzerine "İhtiyaç halinde bankalara gereken desteği vermeye hazırız" açıklamasında bulundu. Albayrak, Türkiye'nin borçlanma bakımından diğer yükselen piyasa ekonomileri ve dünya ortalamasından daha iyi durumda olduğunu da öne sürdü.
Albayrak, ABD Ticaret Odası, Turkish Heritage Organization, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) iş birliğiyle New York'ta düzenlenen "Türkiye'nin Finansal Reformları ve Türk Ekonomisi" temalı konferansta Amerikan iş dünyası temsilcilerine hitap etti.
Habertürk'te yer alan habere göre Albayrak konuşmasında özetle şunları söyledi:
MERKEZ BANKASI BAĞIMSIZ: Yeni hükümet yapısı kapsamında bakanlık sayısının 16'ya indirilmesi hem bütçe disiplini hem de kalkınma bakımından stratejik olarak önem taşıyor. Yeni dönemde bütçe disiplini ve fiyat istikrarı, ekonomi politikalarının ana sütunlarını oluşturmaya devam edecek. Bu noktada, Merkez Bankası'nın bağımsızlığına yönelik spekülasyonlar da son dönemde atılan güçlü para politikası adımlarıyla sona erdi.
MAKROEKONOMİK GÖSTERGELER ÇOK RAHAT: Türkiye ekonomisinde Yeni Ekonomi Programı (YEP) ile hedeflenen dönüşüm temmuz ayı itibarıyla başladı. Türkiye makroekonomik göstergeler noktasında çok rahat. Geçen yılın temmuz ayında ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 58,7 iken, bu oran Temmuz 2018'de yüzde 70,1'e yükseldi. Ağustos rakamları daha da iyi geldi. Ağustos 2017'de yüzde 69,1 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, bu yılın ağustos ayında yüzde 83,3'e çıktı. Biz rakamlardan bahsedildiği zaman çok rahatız. Kamu, hanehalkı, bankaların ve özel sektörün borçlarına baktığımızda, Türkiye'nin gayet parlak bir performansa sahip olduğunu görüyoruz. Türkiye'de kamu borcunun GSYH'ye oranı yüzde 28, yükselen ve gelişmekte olan ülkelerin ortalaması yüzde 30, küresel ortalama ise yüzde 70 civarında. Bu demek oluyor ki Türkiye, kamu borcu alanında gayet iyi durumda. Hanehalkı borçlanmasının GSYH'ye oranı, Türkiye'de yüzde 16, yükselen ve gelişmekte olan ülkelerde bu oran yüzde 39 ve küresel ortalama yüzde 60. Türkiye bu alanda da iyi.
BANKACILIK SEKTÖRÜ: Bankacılık sektörüne ilişkin borçların GSYH'ye oranı yüzde 26. Türkiye'nin bu alanda da diğer yükselen piyasa ekonomileri ve dünya ortalamasından daha iyi bir performans gösterdi. Türk özel sektörünün borçları GSYH'nin yüzde 65'ine tekabül ediyor. Bu rakam diğer yükselen ve gelişen ülkelerde yüzde 94'e ulaşmış durumda. Her şeyi hesaba kattığımızda, Türkiye kamu, hanehalkı ya da özel sektör borçları noktasında spesifik hiçbir sorunla karşı karşıya değildir. Bununla birlikte, Türkiye ekonomik kırılganlıklar konusunda proaktif bir yaklaşım takınacak. Bankacılık sektöründe son dönemde yaşanan gelişmeler nedeniyle ihtiyaç oluşması durumunda hükümet olarak gereken desteği vermeye hazırız.
(HABER MERKEZİ)