Albayrak: Merkez Bankası'nın bağımsızlığı kritik

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "yeni ekonomi modeli"ni açıkladı. Para politikalarının tam bağımsız olması gerektiğini belirten Albayrak, "Para politikalarının tam bağımsızlığı her dönem devam etmeli. Merkez Bankası'nın bağımsızlığı çok kritik" dedi. Bütçe disiplinin sürecin temel dinamiklerinden olacağını söyleyen Albayrak, "Bütçeniz ne kadar disiplinli olursa bankaların kapısına o kadar, az gidersiniz. Öyle mi Güler Hanım (Güler Sabancı)?" diye konuştu.

Abone ol

DUVAR - Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "yeni ekonomi modeli"ni açıkladı.

Albayrak, "Türkiye'nin orta gelir grubundan üst gelir grubuna geçmesi için toplantılar yaptık. Bu istişareler sonrasında yeni bir ekonomi planı ortaya koyduk. tüm paydaşların da içinde olduğu, her adımı ince ince döşeyerek aksiyon alacağız" dedi.

'SİSTEM SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMALI'

Kararlı bir yaklaşım sergileneceğini belirten Albayrak, "Tüm kurumlarıyla, detaylı stratejileriyle daha hızlı güçlü strateji ve politikalarıyla hedeflerine yürüyen bir süreci yaşayacağız. Kararlı bir yaklaşım olacak. Güçlü temelleri olacak. Bir diğer ayağı, sürdürülebilir olacak. Dizayn ettiğimiz bu sistemin sürdürülebilir olmalı. Katılımcı olacak. 81 milyonun katılımcı olacak" diye konuştu.

'VERİ GÜVENLİĞİ ÖNEMLİ'

Albayrak, yeni modelin prensiplerini şöyle sıraladı:

"Bir, tüm piyasa paydaşlarıyla daha etkim bir iletişim ve güvene dayalı bir süreci ortaya koymamız lazım. İkincisi piyasa ve teori çerçevesinde baktığımızda gerçekçi politikaların seçilmesi öncelikli olacak. Spekülasyonların ekonomimize etki etmesine izin vermeyip özellikle veri güvenliği, çünkü ekonomin temeli veriye dayanıyor, çok daha etkin bir süreç ortaya koyacağız.

Üçüncüsü para politikalarının tam bağımsızlığını sağlanması. İlk geldiğimiz günden beri para politikaları özelinde, Merkez Bankası özelinde çok hassas bir dil kullandık, mümkün olduğunca konuşmamaya gayret ettim, hatta hiç konuşmadım. Para politikalarının tam bağımsızlığı her dönem devam etmeli. Merkez Bankası'nın bağımsızlığı çok kritik."

'BÜTÇE DİSİPLİNİ TEMEL DİNAMİKLERDEN OLACAK'

Albayrak, planın dördüncü prensibinin bütçe dengesinin tekrardan sağlanması ve kalitesinin arttırılması, beşincisinin sıkı para ve mali politikası, altıncısının mali ve para politikasının koordinasyonun sağlanması olduğunu söyledi.

Bütçe disiplinin sağlanacağını dile getiren Albayrak, "Bütçe disiplini bu çerçevede en temel dinamiklerden birisi olacak. Bütçeniz ne kadar disiplinli olursa bankaların kapısına o kadar, öyle mi Güler Hanım (Güler Sabancı), az gidersiniz. Burası önemli" ifadelerini kullandı.

Albayrak, "Sıkı para ve mali politikalardan bahsediyoruz. Bu resim içerisinde sıkı para ve mali politika sürecini ortaya koyacağız. Bunlar koordineli olmadığında neler yaşandığını gördük" diye konuştu.

'CARİ AÇIK KAYNAKLI BÜYÜME YERİNE SÜRECİ ETKİN ŞEKLİDE YÜRÜTECEĞİZ'

"Cari açık kaynaklı büyüme yerine etkin bir şekilde süreci yöneteceğimiz" diyen Albayrak, "2018 ve 2019'da gerçekleşecek ekonomide dengelenme dediğimiz 1'inci fazını yaşayacağımız bir sürece gireceğiz. Güçlü temellerle yola çıktığımız bu süreçle 2018-2019 döneminde 1'inci fazı bitirip sürdürülebilir 2'inci faza geçecek, 2020 ve 2021 yılında bitirerek 3'üncü faza ulaşacağız" dedi.

'ADALETLİ PAYLAŞIM HEDEFLENİYOR'

Adaletli paylaşımı hedeflediklerini kaydeden Albayrak, "Adaletli paylaşım dönemi hedefleniyor. Çok daha sıkı bir Maliye Bakanlığı göreceğiz. Enflasyon ve cari açık ile mücadele sürecek. Kamuda borçlanmadaki kaynak çeşitliliği sağlanacak. Kamu kaynaklarının verimli kullanılmasını sağlayacak tasarruf ve verimliliği sağlayacağız. Kamuda tasarruf tedbirlerine başladık, tasarrufu yıl sonu rakamlarında göreceksiniz" ifadelerini kullandı.

'HEDEF HAZİNE BORÇLANMASINI YÜZDE 100'E ÇEKMEK'

Hazine'nin 2 aylık borç çevirme oranını yüzde 125'ten yüzde 110'a düştüğünü dile getiren Berat Albayrak, "30 günde 6 aylık rakamlar noktasında, 35 milyar lira yıl sonuna kadar tasarruf ve gelir artışıyla altın vuruş yaptık. Bu yıl 5 milyar TL faiz dışı fazla ile yıl sonunu tamamlayacağız. Hedef hazine borçlanmasını yıl sonu yüzde 100'e çekmek. Sadeleştireceğimiz vergi sistemiyle ilgili maliyede çok ciddi bir değişim süreci yaşanacak" dedi.

'GÜÇLÜ BİR BANKACILIK SEKTÖRÜ VAR'

Bankacılık sektörünü desteklediklerini belirten Albayrak, "Güçlü bir bankacılık sektörü var. Sağlıklı bilanço yapısı var. Devlet olarak bankacılık sektörünün arkasında olan bir ülke var. Bireysel emeklilik için önemli adımlar atacağız. Emlak Bankası'nı uzmanlık alanı olduğu sektörde daha da büyütecek bir yapılanma. Emlak Bankası ve Kalkınma Bankası daha da büyüyecek" şeklinde konuştu.

Toplantıya TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı, Shell Türkiye CEO'su Ahmet Erdem, Yapı Kredi Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Erün, TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici, Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, Acıbadem Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, Doğan Holding Yönetim Kurulu üyesi Vuslat Doğan Sabancı, Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker, Beşiktaş Başkanı Fikret Orman, Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, Türk Telekom CEO'su Paul Doany ve Akfen Holding Yönetin Kurulu üyesi Pelin Akın'ın da aralarında olduğu çok sayıda iş insanı katıldı. (HABER MERKEZİ)