Ali Cabbar: Korona yakışıklı ve renkli bir virüs

Türkiyeli sanatçılar Ali Cabbar, Selçuk Demirel ve Leyla Emadi, korona virüsü salğınının sanatı nasıl etkilediğini anlattı. 'Bahar Maskeleri' serisiyle salgına ilk tepki veren isimlerden olan Ali Cabbar, "Korona virüsü, basına sızan fotoğraflarından tanıdığım kadarıyla çok delikanlı, yakışıklı ve renkli bir virüs” diyor ve ekliyor; “İnsanlara iyi bir ders vermek için geldiğini açıkça belli etti ve herkesi dört duvar arasına hapsetti."

Abone ol

DUVAR - Dünyanın gündemi olan korona virüsü salgını sanatı da etkiledi. Haftalık Gazete'den Zeynep Güven Ünlü, Türkiyeli sanatçılarla korona günlerini konuştu.

Brüksel’de yaşayan çağdaş sanatçı Ali Cabbar mevsime uygun Bahar Maskeleri serisiyle salgına ilk tepki veren isimlerden biri oldu. Ardından Fake News maskeler ve yeni bir kolonya markası tasarımı geldi. Sanatçı, “Korona virüsü, basına sızan fotoğraflarından tanıdığım kadarıyla çok delikanlı, yakışıklı ve renkli bir virüs” diyor ve ekliyor; “İnsanlara iyi bir ders vermek için geldiğini açıkça belli etti ve herkesi dört duvar arasına hapsetti. Covid-19’un gelişinden bu yana orada burada sürmekte olan savaşlara bile mola verildi. Mafya insanlardan haraç toplamak yerine yoksullara gıda dağıtmaya koyuldu. Bacalardan tüten zehirli gazların salımı durdu; hava temizlendi. Kentlerin kıyısında yaşayan yaban hayvanlar, şimdiye dek tanık olmadıkları sessizliğin nedenini keşfetmek için şehir merkezine inmeye başladı.”

Haftalık Gazete'nin yeni sayısı PDF olarak okunabiliyor.

Virüsün formunu “yakışıklı” bulsa da, Cabbar işlerinde genellikle bir fikirden yola çıkıp kelimelerle oynamayı seviyor. “Virüsle mücadelede en temel ve en geleneksel silahımızın kolonya olması Co-Ro-Na Turistik adını verdiğim yeni bir kolonya tasarlamama fırsat yarattı. İsimlerdeki çağrışımdan yararlanarak çocukluğumuzun kolonya markası Pe-Re-Ja’nın etiketini değiştirdim.”

Sanatçının, kelimeleri ön planda aldığı bir başka tasarım serisi de Fake News adını taşıyan maskeler… Malzemesi ise Türk ve dünya gazetelerinin manşetleri.

Karantina sebebiyle atölyesine gidemeyen ve üretimine eve taşıdığı birkaç malzemeyle devam eden Ali Cabbar’ın işlerinde bazen örtülü bazen belirgin bir mizah var, ancak mesajları gayet ciddi:

“Korona salgını, insan alışkanlıklarını kökünden değiştirmeye yönelik bir milat olacak. Ya da öyle olacağını umuyorum diyeyim. Bu salgın bize zayıf yanlarımızı gösterdi. Düşünebiliyor musunuz; her şeyi fazlasıyla tüketebilme lüksüne sahip insan, bir kâğıt maskeye muhtaç kaldı. Ben de bu nedenle birçok sanatçı gibi maske fikrinden yola çıkarak yeni çalışmalar yaptım. Bahar Maskeleri serisinde, doğa ile iyi geçinelim mesajı vermeye çalıştım. Önümüzdeki 3-5 senede sanatta koronanın izlerini göreceğiz diye düşünüyorum. Tabii sergi açmaya ekonomik anlamda gücümüz yeterse.”

HABERİN TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN