Ali Çarkoğlu: Ahtapottan güven ve siyaset dersleri

Türkiye'de kişilerarası güvenin çok az olduğu ve bu sıralamada birçok ülkeden geride olunduğunu yazan Prof. Ali Çarkoğlu, insan-ahtapot ilişkisi üzerinden güven meselesini inceledi.

Abone ol

DUVAR - Prof. Dr. Ali Çarkoğlu, YetkinReport'ta yayınlanan son yazısında, Netflix'teki Ahtapottan Öğrendiklerim belgeseli üzerinden Türkiye'deki kişilerarası güven meselesini irdeledi.

Türkiye'de kişilerarası güvenin çok az olduğunu ve dünyada bu sıralamada alt kısımlarda yer aldığı ifade eden Çarkoğlu, Dünya Değerler Araştırması’nın 2017-2019 arasındaki verilerini sundu. Türkiye’de her yüz kişiden ancak 14’ünün tanımadığı sıradan kişilere güven duyduğunu belirten Çarkoğlu, Türkiye'nin bu alanda Vietnam, Tayland, Pakistan, Rusya ve Kazakistan’dan geride olduğunu aktardı.

Çarkoğlu'nun yazısından bir bölüm şöyle:

"Ahtapottan Öğrendiklerim’de Foster doğayı seyretmekle içinde olabilmek ya da onun gerçek anlamda bir parçası olabilmek üzerine düşünüyor. Kendi sorunlarından sıyrılıp ahtapotla yakınlaşması ve o kuvvetli güven doğanın parçası olabilmeye bağlı. Güveni oluşturmak da doğayı onun bir parçası olarak gözlemek de kolay değil. Vahşi soğuk denize aylarca her gün dalmak. Güveni yıkan yanlışlardan ders çıkarmak ve yılmadan yeniden onu inşa etmek zor.
Ancak kimse sadece kendi eş-dost ve akrabalarıyla yaşayamaz. Tanımadığımız yabancılara güvenebilmek bir sosyal beceri aslında. Soğuk sularda nefessiz de kalsak bir ahtapotla güven ilişkisine girebiliyorsak toplumsal yaşam içinde de bunu başarabiliyor olmalıyız. Merak uyandıran, tüm beklentilere rağmen memlekette güvenin hala nadir olması."

YAZININ TAMAMI