Ali Kurt: Atatürk Havalimanı’ndaki zararla 30 bin konut dönüştürülebilirdi

İBB Şehircilik Grubu Başkanı Ali Kurt, Atatürk Havalimanı'nda ortaya çıkan kamu zararı ile 30 bin konut yapılabileceğini söyledi. Kurt, söz konusu zararın 22.5 milyar TL'yi bulduğunu söyledi.

Abone ol

DUVAR - İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde (İBB) yeni dönemde oluşturulan 'Şehircilik Grubu'nda başkanlık görevini üstlenen KİPTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kurt, bu sabah bir sohbet toplantısında gazetecilerle bir araya geldi. İBB'nin yeni dönem şehircilik politikaları ve kentsel dönüşüm konularında açıklamalar yapan Kurt, Şehircilik Grubu'nda yer alan her şirketi kendi alanında rol model olacak birer yapıya kavuşturmak istediklerini belirtti.

İBB’ye bağlı şirketlerden KİPTAŞ, İSPARK, Boğaziçi Yönetim AŞ, İstanbul İmar AŞ, İstanbul Ağaç ve Peyzaj AŞ şirketlerini çatısı altında toplayan Şehircilik Grubu'nda 14 bin personel ile 5 bin noktada hizmet verdiğine dikkat çeken Kurt, “Şehre dokunan bu şirketlerin daha verimli ve koordineli çalışmalarını sağlamak için bir araya geldik. Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu’nun kurduğu bu yeni oluşum ile şirketlerimizin kente değer katan hizmetlerinin artmasını ve hızlanmasını sağlayacağız” dedi. 

'RİSKLİ YAPILARIN MALİYETİNE DÖNÜŞMESİNİ SAĞLIYORUZ'

İBB Şehircilik Grubu ile yeni bir şehircilik politikası ortaya koyacaklarını ifade eden Ali Kurt, her şirketi kendi alanında rol model olacak birer yapıya kavuşturmak istediklerini belirtti.

KİPTAŞ’ın kentsel dönüşümde fark yaratan bir kurum olduğunu ve İstanbul için riskli yapılardan arındırılmış bir gelecek hedeflediklerini belirten Ali Kurt, “KİPTAŞ şirketimiz ile sosyal konut projelerimizi, asgari ücretin altında taksitlerle vatandaşlarımıza sunduk. Bunu başarabilen tek kurumuz. Riskli yapıların maliyetine dönüşmesini sağlıyoruz. Kar değil, afet odaklı bir anlayış ile bunları yaptık. Dar gelirli aileler ve emeklileri kapsayan İBB Kentsel Dönüşüm Mali Destek Paketimiz can suyu oldu. İstanbul Yenileniyor’a binlerce başvuru aldık. Anadolu’da rol model olacak projeler hayat geçirdik. Deprem dirençli İstanbul hedefi ile ilçe belediyelerinin kentsel dönüşümde aktif rol alması ve süreçleri hızlandırması için iş birliği protokolleri imzaladık ve bu dayanışmayı büyütüyoruz. Riskli yapıda yaşayan vatandaşlar dönüşüm için istanbulyenileniyor.com’a başvurmalılar” dedi.

İSPARK ELEKTRİKLİ ŞARJ İSTASYONLARI KURACAK

Şehircilik Grubu şirketleri hakkında da bilgi veren Kurt, İSPARK’ın önemli bir işletme kabiliyetine sahip olduğunu, her ay milyonlarca kişiye hizmet verdiğini ve şirketin parklanma yatırımlarına devam ettiğini ifade etti. İSPARK’ın toplu ulaşımı teşvik edecek adımlar da attığını ve bu kapsamda hayata geçirdiği, 'Park Et Devam Et' gibi uygulamalarla birlikte yeşil otoparklar ve elektrikli şarj istasyonları gibi yatırımlar yapacağını belirtti.

İstanbul Ağaç ve Peyzaj AŞ şirketi ile yeni tarım alanları üretip, çevreye duyarlı yeni teknolojileri geliştirmeye dair çalışmaları olduğunu belirten Kurt, hizmet verilen alanları dijitalleşme kapsamında erişilebilir kılmak, verimliliği artırmak, kent bahçeleri ve şehir tarımı gibi uygulamalar üzerinde çalışıldığına değindi.

1947’de kurulan ve İBB’nin en eski şirketlerinden biri olan İmar AŞ ile ilgili de bilgi veren Kurt, KİPTAŞ ile koordineli olarak, İstanbul Yenileniyor sistemindeki tek yapıları kentsel dönüşüm çalışmaları ile daha aktif bir yapı haline getireceklerini söyledi.

Boğaziçi Yönetim şirketinin sektöründe tesis yönetim standartlarını belirleyen ve geliştiren bir yapısı olduğunu ifade eden Ali Kurt, bütüncül alan yönetimiyle Türkiye’nin en iyi tesis yönetim şirketi olmasını hedeflediklerini söyledi. Şirketin son olarak, Maltepe Belediyesi ile yapılan iş birliği kapsamında Süreyyapaşa Çarşısı’nın yönetim hizmetini devraldığını hatırlattı. Kurt, İstanbul'da benzer durumda çok sayıdaki yapı için de adım atacaklarını söyledi.

'ATATÜRK HAVALİMANI'NDA 22.5 MİLYAR LİRA KAMU ZARARI VAR'

Kamuda kaynakların verimli kullanılmadığını ifade eden Kurt, mitingler ya da Teknofest gibi etkinlikler dışında kullanılmayan millet bahçesi projesi ile Atatürk Havalimanı’ndaki kamu zararının yaklaşık 22.5 milyar TL’yi bulduğunu ifade etti. Kırılan pistlerin maliyeti, yapılan ihalelerden alınan verilerin güncel değerleri ve daha pek çok işlemin bu zararı ortaya çıkardığını belirten Ali Kurt, bu dev bütçenin kentsel dönüşümde kullanılması halinde İstanbul’da yaklaşık 30 bin bağımsız konut biriminin ücretsiz şekilde dönüştürülebileceğini vurguladı.

'KULLANILMAYAN KONUTLAR DEVREYE SOKULMALI'

İstanbul'da boş durumdaki 750 bin bağımsız konut biriminin 500'e yakının sağlamlık açısından sorunsuz olduğunun tahmin edildiğini belirten Kurt, bu yapıların devreye sokulabilmesinin muhtemel bir depremle ortaya çıkabilecek zarara karşı en akılcı çözümlerden biri olacağını ifade etti. Kurt, İstanbul'da 30 bin konut için yaptıkları hazırlıkta öne çıkan bölgelerin şehrin deprem haritasındaki öncelikli görünen bölgelerle paralel olarak şekillendiğini ifade etti.

(HABER MERKEZİ)