Aliağa'daki gemi söküm işçileri eylemlerini bitirdi: 25 yıllık ölü toprağını attık

Aliağa’da çalışma koşullarının düzeltilmesi için günlerdir direnen gemi söküm işçileri eylemlerini bitirdi. İşçiler direnişin üzerlerinden '25 yıllık ölü toprağını' attığını söyledi.

Abone ol

DUVAR - İzmir'in Aliağa ilçesinde düşük ücret ve ağır çalışma koşullarının iyileştirilmesi için 11 gündür iş bırakma eylemi yapan gemi söküm işçileri, eylemlerinin ikinci haftasında işe dönüş kararı aldı. İşçiler, bir takım kazanımlar elde ettiklerini belirtip eylemlerine 'ara verdiklerini' söyledi ve örgütlenmenin önemine vurgu yaptı.  

Ege İşçi Birliği'nden yapılan yazılı açıklamada, "İnsanca bir yaşam ve çalışma koşulları için başlayan Aliağa Gemi Söküm işçilerinin direnişi bugün, direniş alanında alınan ortak karar doğrultusunda iradi olarak bitirildi. Gemi söküm işçilerinin günleri bulan haklı ve meşru  direnişi ortaya konulan somut talepler konusunda istenileni tam olarak elde edilemese de, süreç başta Gemi Söküm işçisi olmak üzere işçi sınıfı mücadelesine çok şey kazandırdı" denildi. 

'İLK SAVAŞ SINIRLI KAZANIMLARLA NOKTALANDI'

Açıklamada, "Gemi Söküm direnişi ilk günden itibaren firma bazlı ücret zamlarını, talep ettikleri üzerinden olmasa da kazanmış, 22 firmanın işçileri olarak birliğin bozulmaması adına direnişi devam ettirme kararı alınmıştı. Somut taleplerin kazanımı açısından istenildiği gibi bir başarı yakalayamayan bir direnişin bitiminde, yıllardır tersanede çalışan deneyimli bir işçinin, ''Bahar ateşini harlayacağız! Herkes hazır olsun, yeni başlıyoruz!'' sözleri Gemi Söküm işçisinin bugünü değil belki ama geleceği kazanmak için artık daha güçlü olduğunu vurgulu bir biçimde ifade ediyor. Gemi Söküm işçisi ilk savaşını sınırlı kazanımlarla noktaladı ancak artık istediğini almak için daha güçlü geleceğinden kimsenin kuşkusu olmasın." denildi.

'SELAM OLSUN EMEĞİNE SAHİP ÇIKANLARA'

Gemi söküm işçilerinin sosyal medya hesabından bir açıklama daha yapıldı. Açıklamada, 'iş bırakma eylemimize iradi olarak ara vermiş bulunmaktayız' denildi. Açıklamada, "direnişin kazandırdıkları ve öğrettikleri" başlığı altında kazanımlar sıralandı.