Alican Ebedinoğlu: Neden Diyarbakır esnafından dört kefil isteniyor?

Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı ve Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Alican Ebedinoğlu, 'Bölge illerinde yatırım yapılması ve bankaların af çıkarması gerektiğini' söyledi. Ebedinoğlu, 'Bankalar Diyarbakır ve bölgenin diğer illerindeki esnafa, örneğin Afyon’daki esnafa gösterdiği kolaylığı sağlamıyor" dedi.

Abone ol

DİYARBAKIR - Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı ve Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Alican Ebedinoğlu, 7 Haziran 2015 genel seçimlerinin ardından başlayan çatışmalı sürecin Bölge illerinde ekonomiyi ciddi tahribata uğrattığını belirterek yaraları sarılmaya başlamışken dövizdeki dalgalanmanın yeni sorunlara kapı açtığını söyledi. Bölge'nin sanayisinden söz edilemeyeceğine dikkat çeken Ebedinoğlu, bu dalgalanma nedeniyle Bölge ekonomisinin ciddi sıkıntılar yaşamaya başladığını ifade etti.

Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Aziz Odabaşı’nın yerli malların kullanımıyla ilgili bir kampanya başlatacaklarını duyurmuştu. Kampanyayı değerlendiren Ebedinoğlu, bunun belli markalara yarayacağını belirterek şunları söyledi; “Diyarbakır’da ve bütün bölge illerinde tekstilde, unda ve daha birkaç kalemde üretim yapılıyor. Bu kampanya bunlar için faydalı olabilir. Ama bölge mağazalarında, marketlerinde dışarıdan alınan ürünler var büyük çoğunlukta. Dolayısıyla bu kampanya bölgedeki ekonomik soruna tek başına cevap veremez”

'KÜÇÜK ESNAF DESTEKLENMELİ'

Bölge illerinde ekonominin küçük esnaf üzerinden ayakta durduğunu belirten Ebedinoğlu, “Diyarbakır’da OSB’de istihdam edilenlerin sayısı 5 bin civarında. Ama 80-100 bin kişi küçük esnaf bünyesinde çalışıyor. Bu nedenle hep söylüyorum, küçük esnafın bölgenin lokomotifidir ve mutlaka desteklenmelidir” dedi.

Zincir marketlerin mahalle aralarına kadar girdiğine dikkat çeken Alican Ebedinoğlu, yurttaşların küçük esnaftan ve yerel marketlerden alışveriş yapmaya özen göstermesini istedi.

'BANKALAR BÖLGEYİ RİSKLİ GÖRÜYOR'

Hem özel hem de kamu bankalarının bölgeyi riskli gördüğünü belirten Ebedinoğlu, “Dolayısıyla bankalar Diyarbakır ve bölgenin diğer illerindeki esnafa, örneğin Afyon’daki esnafa gösterdiği kolaylığı sağlamıyor” dedi.

Bunun çifte standart olduğuna dikkat çeken Ebedinoğlu, şunları söyledi: Çekinden, senedinden dolayı birçok esnaf ve tüccar bankalar nezdinde sicilli duruma düştü. Bundan dolayı düşük faizli kredilerden çok azı yararlanabiliyor. Banka sicilleri, sicil affına rağmen silinmiyor. Mutlaka kapsamlı bir sivil affın çıkması gerekiyor. 2017’de bir sicil affı çıktı, ama istediğimiz gibi olmadı. Bu affı uygulamayan bankalar üzerinde ciddi yaptırımların olması gerekmektedir. Şu anda döviz dalgalanmasıyla birlikte dosya bankalarda bekliyor. 3 binden fazla dosya bankalarda kredi almayı bekliyordu ama gelen para çok çok sınırlı. Bankalar, kredi almak isteyen esnaftan devlet memuru 4 kişiyi kefil olarak göstermesini istiyor. Bu uygulama sadece burada var”

Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı ve Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Alican Ebedinoğlu döviz kurlarındaki dalgalanmayla birlikte piyasada ciddi bir güvensizliğin oluştuğunu belirtti. Ebedinoğlu, “Döviz kurlarındaki artışlar bugün olmasa bile işetmelere 4-5 ay sonra yansıyacaktır. Henüz işin başındayız ve bu, sadece 2-3 aylık bir süreçtir. Eğer ciddi önlemler alınmaz ve dalgalanma devam ederse önümüzdeki aylarda işten çıkarmalar ve kapanmalar artabilir. Umarız bir an önce tedbirler alınır” dedi.

'SURİÇİ'NDE HAREKETLİLİK VAR'

Çatışmaların yaşandığı Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yaraların sarılmaya başlandığını belirten Ebedinoğlu, “Çatışmalar sırasında Sur ilçesi çok zarar gördü. Yeni yeni yaralar sarılmaya başlandı. Bir çevre düzenlemesi yapıldı ve Sur ilçesinde bir hareketlilik var, bunu söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.

Sur İlçe'sinin tarihi bir yer olduğunu hatırlatan Ebedinoğlu, “Sur’da turizme ağırlık vermek gerekiyor. Ticaret ve Sanayi Odası ile ortak bir çalışmamız var. Bu da hayata geçtiğinde Sur esnafının da rahat bir nefes alacağına inanıyoruz” dedi. Melik Ahmet Caddesi’nde esnafın yaşadığı park yeri sorunu konusunda da bilgi veren Ebedinoğlu, şunları söyledi: “Melik Ahmet Caddesi’nde araçlara park yasağı getirilmişti. Cadde üzerindeki esnafın iş yapmasını engelliyordu bu yasak. Buna dikkat çekmek için caddeyi trafiğe kapattılar yakın zamanda. Daha sonra hem kayyımla hem de il valisiyle görüştük ve bu sorunu çözdük.”