Alkol satışı cezasında 'alt sınır' yanıtına tepki: İnsanlar evinde içki yapmaya başladı

Bakkal, market gibi işletmelerin saat 22.00 ile 06.00 arasında alkol satışı yapması durumunda uygulanan idari para cezasının 63 bin TL ila 319 bin TL aralığında belirlendi. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yasak saatlerinin düzenlenip bu yüksek idari para cezası oranında düşüş yapılıp yapılmayacağı sorusuna “bakanlığın idari para cezalarını en alt sınırdan uyguladığı” yanıtını verdi. Bakanın yanıtına tepki gösteren CHP Milletvekili Vecdi Gündoğdu, “Bu ülkede insanlar kendi evlerinde alkol yapmaya başladılar. Hükümet insanlara kimyager olmayı öğretti” dedi.

Abone ol

ANKARA - AK Parti iktidarı döneminde getirilen gece saat 22.00 ile sabah 06.00 saatleri arasında perakende alkol satışı yapan bakkal, market, bayii ve benzeri iş yerlerine uygulanan idari para cezası 2020 yılında güncellenerek 63 bin 815 TL ile 319 bin 132 TL aralığında belirlendi.

Esnafın işlerinin pandemi öncesindeki gibi devam etmediğini ve ekonomik anlamda kötü günler yaşadığını belirten CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, belirlenen saatler dışında perakende alkol satışı yapıldığı takdirde yüksek miktarlı para cezası uygulamasına ilişkin Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Gündoğdu’nun alkol satışına uygulanan idari para cezasının düşürülüp düşürülmeyeceği sorusuna Bakan Pakdemirli, 63 bin 815 TL ile 319 bin 132 TL arasında değişen cezanın en alt sınırından işlem yapıldığını belirterek yanıt verdi.

Pandemi döneminde çoğu esnafın işyeri kirasını ödeyemediğini ve icralarla karşı karşıya olduğunu belirten CHP Milletvekili Vecdi Gündoğdu, Bakan Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde alkollü içki satışı yapan esnafı ve yüksek miktarlı idari para cezalarını gündeme getirdi.

Parakende alkollü içki satış yasağına ilişkin idari para cezasının yeniden değerlendirilmesi, cezanın düşürülmesi konusunda adım atılıp atılmayacağını soran Gündoğdu, “Pandemi nedeniyle işyerlerini kapatmak zorunda kalan ve aylarca siftahsız kepenk kapatan alkollü içki satışı yapan tekel bayilerin, küçük esnafın satış yasağı olan 22.00-06.00 saatlerinin yeniden düzenlenmesi konusunda çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?” sorusuna da yanıt talep etti.

Alkollü içkilerin 22.00 ile 06.00 arasında perakende olarak satılamayacağının kanuna dayandığını belirten Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli ise Gündoğdu’ya verdiği yanıtında, “2013 yılında alt ve üst sınırı 29 bin 303 TL – 146 bin 527 TL arasında uygulanan idari para cezası, yıllar itibariyle yeniden değerleme oranları nispetinde artırılarak, 2020 yılı itibariyle 63 bin 815 TL- 319 bin 132 TL şeklinde belirlenmiştir. Bakanlığımızca bahse konu idari para cezası alt sınırdan uygulanmaktadır” dedi. Pakdemirli’nin yanıtında belirlenen saatlerin değişip değiştirilmeyeceğine yönelik ise herhangi bir ifade yer almadı.

‘BU İŞİ YAPANLAR KAPATSIN YA DA SATMASIN MANTIĞIYLA HAREKET EDİYORLAR’

Alkol satışı yapan esnafın pandeminin öncesinde de sorun yaşadığını belirten CHP Milletvekili Gündoğdu, “Memlekete gittiğimizde esnaf, emniyetin saat 22.00’ye 10 dakika kala kontrollere başladığını söylüyordu. ‘22.01’de sattınız’ diyerek cezalar kesildiğini ifade ediyordu. Bu cezanın oranı da 60 bin lirayı buluyor ve 150- 200 bin TL sermayesi olan bir tekel büfesine bu cezalar uygulanıyor” dedi.

Yöneltilen soru önergesine verilen yanıtta bakanlığın “para cezası alt sınırdan uygulanıyor” ifadelerine tepki gösteren Gündoğdu, “En alt limitten uyguluyoruz diyorlar ama ciddi anlamda para kazanamayan, pandeminin öncesinde de ekonomik krizle mücadele eden bir esnaf var. Böyle bir ekonomik kriz varken kalkıp ‘en az sınırdan ceza kesiyoruz’ dediğinizde de o esnafın işini bitiriyorsunuz. Buradaki amaç özellikle alkol ürünleri satan yerleri tamamen kapatarak diskalifiye etmek. Bu işi yapanlar kapatsın ya da satmasın mantığıyla hareket ediyorlar” diye konuştu.

‘HÜKÜMET İNSANLARA KİMYAGER OLMAYI ÖĞRETTİ’

Esnafın yüksek ceza oranlarının düşürülmesi ve saat 22.00’de başlayan satış yasağının gece yarısı 00.00’a uzatılmasını talep ettiğini söyleyen Gündoğdu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tekelden kazandıkları bu insanların yüzde 5 ile yüzde 10 arasında bir rakam. Bir 100 liralık alkol satışından 10 lira kar elde edebiliyorsunuz. Siz ise bu insanlara 60 bin lira gibi bir ceza uyguluyorsunuz. Pandemi dönemiyle beraber her şey durmuşken bu cezalar da üzerine gelince iyice tuzu biberi oldu. Bu ülkede insanlar kendi evlerinde alkol yapmaya başladılar. Hükümet insanlara kimyager olmayı öğretti. İnsanlar kendi rakısını, birasını internetten almış oldukları bir takım şeylerle yapmaya başladı.”