Alman istihbaratı: MİT'in faaliyetlerinden endişeliyiz

Almanya'nın iç istihbarat biriminin başkanı Hans Georg Maassen, MİT'in Almanya'daki faaliyetlerinin kendilerinde endişeye yol açtığını söyledi. Massen, "Çünkü bu faaliyetler, espiyonaj nedeniyle bazı kişilerin Almanya’da tutuklanması ve yargılanması noktasına geldi" diye konuştu.

Abone ol

DUVAR - Almanya'nın iç istihbarat birimi olan Anayasa Koruma Teşkilatı Başkanı Hans Georg Maassen, Avrupalı Türk Demokratlar Birliği'ni izlediklerini açıkladı. MİT'in Almanya'da faaliyetleri olduğunu belirten Massen, "Bu faaliyetler bizde endişeye yol açıyor. Çünkü bu faaliyetler, espiyonaj nedeniyle bazı kişilerin Almanya’da tutuklanması ve yargılanması noktasına geldi" dedi.

Deutsche Welle Türkçe'den Değer Akal'ın haberine göre, Almanya'nın iç istihbarat birimi olan Anayasa Koruma Teşkilatı (BFV), 2017 yılı raporunu açıkladı. Avrupalı Türk Demokratlar Birliği'nin (UETD) Almanya’daki faaliyetlerinin izlendiğini açıklayan BFV Başkanı Hans Georg Maassen, basın toplantısında UETD hakkında eleştirel ifadeler kullandı.

"UETD’yi milliyetçi bir grup" olarak nitelendirdiklerini söyleyen Maassen, “UETD’yi özgürlükçü, demokratik ilkelerin oluşturduğu anayasal düzen ile uyumlu olmayan bir grup olarak değerlendiriyoruz” ifadelerini kullandı. Maassen, “Peki UETD’yi izliyor musunuz?” sorusuna “Evet” yanıtını verdi.

'UETD, AK PARTİ'NİN GAYRİRESMİ ÖRGÜTLENMESİ'

Raporunda ise UETD’nin kuruluş statüsünde, herhangi bir siyasi amaç gütmeyen sivil toplum kuruluşu görüntüsü verdiği, ancak AK Parti'nin lobi kuruluşu gibi hareket ettiği savunuldu. UETD’nin AK Parti'nin çıkarlarını savunduğu öne sürülen raporda, "UETD, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin gayriresmi yurt dışı örgütlenmesidir” denildi.

16 Nisan referandumu sürecine de değinilen raporda, “UETD, Almanya’da yaşayan ve seçme hakkı olan Türklerin, tartışmalı değişikliklerin kabulü doğrultusunda oy vermeleri konusunda sert bir kampanya yürüttü” ifadelerine yer verildi.

Mayıs ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla Saraybosna'da düzenlenen genel kurul toplantısında UETD ismi Uluslararası Demokratlar Birliği (UİD) olarak değiştirilmişti. Rapor, 2017 yılıyla ilgili olduğu için “UETD” ismine yer verildiği belirtildi.

'MİT'İN FAALİYETLERİNDEN ENDİŞELİYİZ'

BFV Başkanı Maassen, Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) Almanya'daki istihbarat faaliyetleri konusunda “endişeli” olduklarını ve raporlarda bu faaliyetlere yer verdiklerini söyledi.

Maassen, “Bu faaliyetler bizde endişeye yol açıyor. Çünkü bu faaliyetler, espiyonaj nedeniyle bazı kişilerin Almanya’da tutuklanması ve yargılanması noktasına geldi. Raporumuzda bu endişe ifade buluyor” diye konuştu.

MİT’i “partner” olarak tanımlayan Massen, "radikal İslam, terörizm ve PKK" konularında işbirliğine ihtiyaç duyduklarını dile getirdi. Maassen, “Öte yandan Türk istihbaratının Almanya’da istihbarat faaliyetleri yürütmesi bizim açımızdan kesinlikle kabul edilemez" diye konuştu.

'ALMANYA'DA KAMUOYU OLUŞUMUNA NÜFUZ ETMEYE ÇALIŞIYORLAR'

Raporda, MİT’ görevlilerinin, “Türkiye toplumunun ötesinde Almanya’da kamuoyu oluşum sürecine de nüfuz etmeye çalıştıkları” iddia edildi.

Şubat 2017’de MİT’in, Almanya’da Fetullah Gülen'le bağlantılı olduğu öne sürülen kişilerle ilgili Alman makamlarına ilettiği dosyanın hatırlatıldığı raporda şu ifadeler kullanıldı:

“Listede yer alan verilerin kapsamı ve kalitesi, Türk istihbaratının Almanya’da bulunan ve Gülen hareketi mensubu oldukları iddia edilenler hakkında sistematik olarak bilgi topladığını ve bunun için insan kaynağını kullandığını belgeliyor.”