Alman siyasetinde Erdoğan'a itiraz büyüyor

Alman siyasetçiler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ülkede yapmayı planladığı belirtilen referandum mitingini tartışıyor. Sosyal Demokratlar, Yeşiller ve Sol Parti'den tepki var...

Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Almanya’da referandum mitingi düzenleyeceği haberine Alman siyasetinden tepki büyüyor. Sosyal Demokratlar'ın (SPD) başbakan adayı Martin Schulz 'demokratik kurallara uyulması' çağrısı yaparken, Yeşiller ve Sol Parti mitingin engellenmesini istiyor.

Erdoğan'ın Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) eyaletinde referandum mitingi planladığına ilişkin haberler üzerine, ilk tepki eyaletin İçişleri Bakanı Ralf Jäger'den gelmiş; Jäger, 'Almanya'nın herhangi bir yerinde bu tür mitinglerin düzenlenmesinin federal hükümet tarafından engellenmesi gerektiğini' savunmuştu.

'DEMOKRASİYE UYMALI'

Bu açıklamaya destek veren Schulz, 'Jäger'in kaygılarını paylaştığını' açıkladı. 30’dan fazla günlük gazetenin bağlı olduğu Yazı İşleri Ağı'na (RND) konuşan Schulz, "Bütün komşu ve dost ülkelerin temsilcileri gibi Erdoğan'ın da Almanya'ya gelmesinin istendiğini" belirtse de, "Ancak bunun koşulu, bir demokratik hukuk devletinde, bir hukuk devletiyle dostça ilişkiler içinde, kayıtsız şartsız demokratik kurallara riayet edilmesidir" diye konuştu.

'İSTENMEDİĞİ SÖYLENMELİ'

Yeşiller partisi Eş Başkanı Cem Özdemir ise Alman Haber Ajansı dpa'ya verdiği demeçte, federal hükümetin Erdoğan'a 'referandumdan önce Almanya'da istenmediğini açıkça bildirmesi' gerektiğini söyledi. Erdoğan'ın olası mitingine Göç ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz da tepkili. Özoğuz, Ruhr Nachrichten gazetesine yaptığı açıklamada, "Bu tür toplantılar Almanya'daki havayı zehirleyerek, barışçıl bir şekilde bir arada yaşamamıza zarar veriyor" diye konuştu.

'MERKEL ÖNLEMELİ'

Sol Parti Milletvekili Sevim Dağdelen de Alman hükümetinden Erdoğan'ın Almanya'da miting düzenlemesini engellemesini istedi. Passauer Neue Presse gazetesine konuşan Dağdelen, "Alman hükümeti Erdoğan'ın yeni bir propaganda mitingini önleyebilir, önlemelidir" dedi. Dağdelen, Alman Yüksek İdare Mahkemesi'nin "Almanya sınırları içinde yabancı bir devlet adamı veya hükümet üyesinin siyasi görüşlerini açıklama imkanının dış politikaya ait bir konu" olduğu yönündeki kararına dikkat çekti.  Mahkeme daha önce aldığı karar uyarınca "yabancı devlet adamları veya hükümet üyelerinin Almanya sınırları içindeki kamusal alanlarda hangi koşullar altında görüşlerini açıklamasına imkan tanınacağının siyasi bir karar olduğuna" işaret etmişti. Dağdelen, bu nedenle Almanya Başbakanı Merkel'in "Erdoğan'ın Almanya'da diktatörlük kampanyası yapmasını yasal olarak engelleyebileceğini" savundu.

Almanya Türk Toplumu adlı derneğin Genel Başkanı Gökay Sofuoğlu ise "Erdoğan'ın Almanya ziyareti ve buradaki olası mitingi yasaklanmamalı” dedi. Rheinische Post gazetesine açıklama yapan Sofuoğlu, ancak "Erdoğan'ın Almanya'da eleştirilebileceğini ve onu eleştiren kişilerin vatan haini veya terör destekçisi olmadığını kabul etmesi gerektiğini” vurguladı. Sofuoğlu, Erdoğan'ın yurt dışında yaşayan Türklerin oy kullanacağı 27 Mart ile 9 Nisan tarihleri arasında Almanya'ya gelebileceği tahmininde bulundu. (Kaynak: Deutsche Welle)