Alman tur şirketi FTI, iflas verdi panik başladı: Rezervasyonlar ne olacak?

Avrupa'nın, Almanya Münih merkezli üçüncü büyük tur operatörü FTI’ın iflas başvurusuyla birlikte turizm sektöründe panik başladı. Şimdi Alman turizm pazarında kartlar yeniden dağıtılacak.

Abone ol

ANTALYA - Avrupa'nın üçüncü büyük tur operatörü Almanya merkezi FTI’ın iflası, turizm sektöründe deprem etkisi yarattı. Şirketin Münih Bölge Mahkemesi’ne yaptığı iflas başvurusunun sadece tur operatörü markası FTI Touristik için olduğu fakat daha sonra grubun diğer şirketleri için de iflas başvurularının yapılacağı belirtildi. Nisan 2024'te ABD'li şirket Certares’in içinde olduğu bir konsorsiyum, FTI’ı satın almak amacıyla teklifte bulunmuştu. Ancak teklife onay beklenirken, yaz sezonu arifesinde yaşanan bu ani gelişme, birçok soru işaretini beraberinde getirdi. FTI’ın turizme veda edişi, pandemide iflas eden İngiliz tur operatörü Thomas Cook’un gidişiyle yaşanan krize benzer bir kriz yaratacak mı? Türkiye turizminde en büyük hacme sahip iki pazardan biri olan Almanya'dan turist trafiği sekteye uğrayacak mı? Mevcut rezervasyonlar ne olacak?

Merkezi Almanya’da bulunan Kardeş Kentler Turizm Birliği Genel Sekreteri Hüseyin Baraner, 41 yıldır Türkiye'ye turist taşımış, hizmet vermiş bir şirket olarak FTI’ın iflasını, turizmde bir devrin kapanması olarak değerlendirdi.

Kardeş Kentler Turizm Birliği Genel Sekreteri Hüseyin Baraner

2023’TE TÜRKİYE’YE 1 MİLYONU AŞKIN TURİST GETİRDİ

FTI’ın iflasının, tarihi bir gelişme olarak sektörü derinden sarstığını ifade eden Baraner, “Kriz yılları da dahil olmak üzere, Türkiye'ye yüksek sayıda turist taşıdı. 2023 sezonunda Türkiye'ye çoğu Alman, 1 milyonun üzerinde turist getirdi. Bu turistlerin büyük bir kısmı Antalya’da, ikincil olarak da Ege’de tatil yaptı. Tur operatörü olarak 2015'ten bu yana kronik maddi sıkıntıları vardı. Ama güçlü bir şirketti, yani bugün FTI dediğimiz zaman 11 bin kişinin çalıştığı bir kuruluştan bahsediyoruz. Esasında iflas etmemesi gerekiyordu. Burada Alman bankaları, Alman devleti, FTI’ı yöneten kişiler ve Almanya iş piyasası iyi bir imtihan vermedi. Prosedürleri yönetip sonuç alamadılar” dedi.

SATIŞI YAPILMIŞTI, KURULDAN ONAY BEKLENİYORDU

Almanya’da 46 yıldır turizm faaliyetlerinde bulunan Hüseyin Baraner, bu süreçte yaşanan gelişmeleri şöyle aktardı: “Bünyesinde 40'a yakın büyük turizm şirketi bulunduran, dünyanın en büyük fonlarından biri olan Certares, yaklaşık bir ay önce FTI’ı satın almıştı. Ama böyle büyük satışlarda ve devirlerde Alman Rekabet Kurulu onayı gerekiyor ve bu onay eylül ayında gelecekti. Almanya’da Rekabet Kurulu’nun yeni bir karar çıkarması belirli prosedürlere bağlı gerçekleşir ve bu prosedürler en az dört ay sürer. Satış onay gelince, Certares, yani FTI’ın yeni sahibi, şirkete büyük miktarda para aktaracaktı. Bu aşamaya 3 aydan az bir zaman kalmıştı.”

'DİKKAT EDİN İFLAS EDİYORLAR' PANİĞİ BAŞLADI

Baraner, şirketin ani iflasının temel kaynağının piyasaya yayılan spekülatif bilgiler olduğu görüşünde. Sektörde dolaşan “FTI battı, batıyor” söylemlerinin satış prosedürlerinin tamamlanmasını bekleyen şirketin sonunu getirdiğini belirten Baraner, “Yoğun sezon başlamıştı ve günde bazen 10 milyon Euro’yu aşan gelir akışı vardı şirkete. Eylül ayına kadar yola devam edebilirdi. Türkiye'deki, Mısır'daki yüzlerce otel de batmasın diye FTI’a eylül ayına kadar destek olabilirdi. Ama rekabet düzeni içinde art arda ‘Şirket bugün batıyor, yarın batıyor’ diye haberler çıkarıldı. Aniden piyasada ‘Dikkat edin iflas ediyorlar’ paniği başladı. Aslında FTI’a bir anlamda 'spekülasyon kurbanı' diyebiliriz. Şirket son güne kadar çok yoğun satış yapıyordu ama satışlarda para akışı kesilince mecburen iflas vermek mecburiyetinde kaldı.”

‘THOMAS COOK İFLASINDAKİ SENARYO YAŞANMAZ’

Genel Sekreter Hüseyin Baraner, FTI’ın iflasının geçmişte İngiliz turizm devi olan Thomas Cook’un pandemideki iflasına benzer bir etki yaratıp yaratmayacağına ilişkin soruya ise şöyle yanıt verdi:

“Thomas Cook iflas ettiğinde İngiliz turizm pazarında zor günler yaşandı. Pazara hakim, büyük bir şirketin açtığı boşluğu kapatmakta zorlandılar. İflastan sonra bir dönem bocalama yaşandı. FTI’ın iflası, benzer bir etki yaratmaz. Çünkü Almanya pazarı İngiliz pazarı gibi değil. Arada çok büyük farklar var. Öncelikle Almanya’da üç büyük Türk tur operatörü var. İngiltere'de öyle bir tane bile şirketimiz yoktu, hala yok. O nedenle aynı senaryo oluşmayacak. Bu olay, Almanya'daki Türk kökenli tur operatörlerinin en güçlü olduğu yılda oldu. Onlar o kaybı hızla kapatırlar. Türkiye'deki otellerle ilişkileri çok eski ve derin. FTI, 1 milyon turist getiriyorsa, onlar daha fazlasını getirirler. Bu sezon için bir iki hafta boyunca bazı sıkıntılar olabilir. Ondan sonra olay tamamen normalleşmeye girer.”

‘ÜÇ BÜYÜK TÜRK ŞİRKETİ TURİST AKIŞINI SÜRDÜRÜR’

Anex, Bentour ve Ferien Touristik şirketlerinin Alman turizm pazarında çok büyük çalışan kadrolarına sahip olduğunun altını çizen Baraner, “Almanya’da Türk kökenli tur operatörleri olmasaydı pazarda ciddi piyasa kaybına uğrardık. Bazı otellerimizin pazarlanması zorlaşırdı. Ama bu şirketlerin çok geniş kapasitede hizmet verebilecek altyapıları var. Anında uçuş koyup müşteri taşıyabilecek, havalimanından alıp transfer yapabilecek, otellere yerleştirecek bir kapasiteye sahipler. O yüzden bu krizi yönetip bu ani açığı kapatacaklardır. Bu gelişme, Türk kökenli turizmcilerin Almanya pazarına daha fazla yatırım yapmalarını sağlayacak. Onlar kısa zamanda hem FTI’ın Türkiye satışlarındaki açığı kapatacak hem de portföye yeni müşteri ağları ekleyecektir. Dolayısıyla FTI’ın iflasından sonra Alman pazarında maddi açıdan büyük bir kayıp beklemiyoruz. Ama FTI’ın sektörden gidişini, Türkiye için manevi açıdan büyük bir kayıp olarak görüyorum” diye konuştu.

‘SİGORTADAKİ 200 MİLYON EURO KULLANILACAK’

Hüseyin Baraner, Türkiye'de şirketin şu ana kadar satışını gerçekleştirdiği mevcut rezervasyonlar konusunda nasıl bir uygulama yapılacağına ilişkin de şöyle bilgi verdi:

"Tur operatörleri için mecburi tutulan Federal Almanya Sigorta Sistemi, şimdi bütün zararı karşılayacak. Sigorta sistemiyle zaten bunun önlemi alınıyor. Şirketin haziran ayına kadar aldığı bütün müşteri konaklamalarını sigorta sistemi üstlenecek. Dün resmen yayınlandı. Tüm mağduriyet, o fon üzerinden karşılanacak. FTI’ın sigorta sistemine aktardığı 200 milyon Euro'su var. Sigorta tarafından 30 Haziran'a kadar ödemeler yapılacak."