Almanya Anayasa Mahkemesi: Erdoğan'ın ziyareti sırasında yapılan müdahale anayasaya aykırı

Almanya Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2018'deki ziyareti sırasında polisin YPG flaması ve Kürdistan bayrağını kaldırmak için bir Sol Partili bir vekilin bürosuna izinsiz girmesinin anayasaya aykırı olduğuna hükmetti. Kararda, 'milletvekili statüsüne müdahale edildiği' vurgulandı.

Abone ol

DUVAR - Almanya'da Federal Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 2018'deki ziyareti sırasında polisin pencerede bulunan YPG flamasıyla Kürdistan bayrağını kaldırmak için Sol Parti milletvekili Michel Brandt’ın bürosuna izinsiz girmesiyle ilgili kararını verdi. Mahkeme, polisin milletvekilinin onayı olmadan meclisteki bürosuna girmesinin hak ihlali olduğuna hükmetti.

ERTESİ GÜN HABERLERİ OLDU

Olay 29 Eylül tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Berlin ziyareti sırasında meydana gelmişti. Milletvekilinin büroda olmadığı sırada gelen polis, pencerede bulunan YPG flamasını ve Kürdistan bayrağının A4 büyüklüğündeki renkli baskısını kaldırmıştı. Milletvekili Brandt ve büro çalışanları, polisin büroya girdiğinden ertesi gün geldiklerinde haberdar olmuşlardı.

Federal Meclis’te tüm binalarda güvenlik ve düzeni sağlamaktan sorumlu özel bir polis birimi bulunuyor. Polis Federal Meclis Başkanı emrine tabi olarak görev yapıyor. Meclise ise Hrıstiyan Demokrat Birlik (CDU) partisinin deneyimli siyasetçilerinden Wolfgang Schäuble başkanlık ediyor.

'ERDOĞAN'IN DESTEKÇİLERİ TAHRİK OLUR' GEREKÇESİ 

Deustche Welle Türkçe'nin haberine göre Sol Parti milletvekili Brandt, büroya müdahalenin hak ihlali olduğu gerekçesiyle Schäuble hakkında Anayasa Mahkemesi’ne şikayette bulundu. Schäuble müdahaleye gerekçe olarak söz konusu simgelerin Erdoğan taraftarlarının "tahriğe kapılmasına ve bunun sonunucunda meclis binasına zarar verecek eylemlere girişmelerine" neden olabileceğini göstermişti.

'BULVAR TRAFİĞE KAPALIYDI, KİMSE GÖRMEYECEKTİ'

Brandt ise şikayetinde büronun bulunduğu Unter den Linden bulvarının Erdoğan’ın ziyareti nedeniyle zaten kapatılmış olduğuna ve böyle bir durumun olası olmadığına dikkat çekti.

MAHKEME: MİLLETVEKİLİ STATÜSÜNE MÜDAHALE EDİLDİ

Şikayet, Karlsruhe'de bulunan Federal Anayasa Mahkemesi’nin İkinci Senatosu’nda görüldü. Brandt’a hak veren mahkeme müdahalenin "anayasa hukuku kapsamında korunan milletvekili statüsüne müdahale" niteliği taşıdığına hükmetti. Müdahalenin orantısız olduğu belirtilen kararda "Somut durumda bir tehlikenin oluştuğuna dair dayanak noktaları sadece zayıf bir biçimde belirmiştir" denildi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 28 Eylül 2018 tarihinde Almanya’nın başkenti Berlin’de Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier tarafından askeri tören ile karşılanmıştı. İki Cumhurbaşkanı Bellevue Sarayı’nda görüşmüş ayrıca Erdoğan onuruna akşam yemeği verilmişti. Erdoğan 29 Eylül tarihinde de protestolar eşliğinde Köln'deki Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Merkez Camii'nin açılışını yapmıştı. (DW Türkçe)