Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock'tan Suriye'ye harekat ve Osman Kavala mesajı

İstanbul'da açıklama yapan Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock, Türkiye'nin Suriye'ye harekatının IŞİD'i güçlendireceğini söyledi ve iş insanı Osman Kavala'nın serbest bırakılması gerektiğini belirtti.

Abone ol

DUVAR - Türkiye'yi ziyaret eden Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, İstanbul'da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'yla bir araya geldi. Görüşmelerin ardından Baerbock ve Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığı İstanbul Temsilciliği'nde düzenlenen ortak basın toplantısı düzenledi.

Görüşmede açık sözlü olduklarını söyleyen Baerbock, "İkimizde açık sözlüyüz diyebilirim. Farklı görüşlere sahip olsak bile sadece nezaketten ibaret olmayan sözler, bizim sorumlu bir dış politika takip ettiğimizi gösteriyor. Fikir ayrılıkları olsa dahi karşılıklı saygı içinde olmamız çok önemli" dedi.

'KUZEY SURİYE'YE HAREKAT, IŞİD GİBİ ÖRGÜTLERE YARAYACAK'

Türkiye'nin Suriye'ye olası bir askeri harekatı hakkında konuşan Baerbock, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Bütün ülkeler kendini savunma hakkına sahip. Uluslararası hukuk buna bazı sınırlar koyuyor. Fakat burada önleyici saldırıların yapılmaması gerekir. Tabi ki bu Kuzey Suriye için de geçerli. Yeni bir askeri çatışma daha fazla acı yaratacaktır. Bu nedenle oradaki istikrarsızlık sadece IŞİD gibi örgütlere yarayacaktır. Sayın Bakan'la yaptığımız görüşmede şunu vurguladık: Türk halkı elbette kendi güvenliğini sağlama hakkına sahip, her ülkenin olduğu gibi. Türkiye'de bir terör tehdidi olduğunu biliyoruz. Tabi ki yıllardır AB ve Almanya da PKK'yı terör örgütü olarak listeledi ve bu şekilde muamele görüyor."

'TÜRKİYE BÜYÜK BİR BAŞARI SAĞLADI'

Temaslarında ana gündem maddesinin Rusya-Ukrayna savaşı olduğunu aktaran Baerbock; Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında "Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi"ne ilişkin İstanbul'da imzalanan anlaşmaya da değindi.

Baerbock, "Türkiye'nin burada sağladığı büyük bir başarıydı. Şimdi her gün bu sevkiyatların nasıl gerçekleşeceğini göreceğiz. Kısa süre önce Odessa bombalandı. Özellikle sizin hükümetinizin burada başardığı, açlık tehlikesiyle karşı karşıya olan birçok insana umut ışığı. Bunun için de size büyük bir saygı duyuyoruz" diye konuştu.

'BİZİ BÖLMEK İSTEYENLERE YARAYAN BİR TARTIŞMA VAR'

Türkiye'nin Karadeniz'deki güvenliğe önemli bir katkı sağladığını belirten Annalena Baerbock, "Bu zor dönemde NATO ortağı olarak birimize destek olmamız gerektiği ortaya çıkıyor. Ortaklar olarak görüş ayrılıklarımızı diyalogla çözmeliyiz. Şu anda bizi bölmek isteyenlere yarayan bir tartışma var. Bunu bugün Atina'da da söyledim, gerginlikleri azaltmalıyız, tırmandırmamalıyız" ifadelerini kullandı.

'KAVALA DA DAHİL AİHM KARARLARININ UYGULANMASINI SAĞLAMAK SORUMLULUĞUM'

Dışişleri Bakanı olarak sorumluluğunun Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının uygulanmasını sağlamak olduğunu belirten Baerbock, "AİHM’in Osman Kavala'nın özgür bırakılması ve tahliye edilmesi kararı da buna dahil. Zor dönemlerde belki de bu konuları ifade etmek kolay değil. Fakat bu dönemlerde karşılıklı olarak birbirimizi dinlememiz lazım" dedi.

Libya'daki gelişmeleri de ele aldıkların dile getiren Baerbock, "Almanya, Berlin’deki Libya konferansıyla bu süreçle çok zor da olsa uluslararası bir süreç başlatmaya çalıştı. Türkiye’nin bu sürece katılmayı sürdürmesinden dolayı memnuniyet duymaktayım" şeklinde konuştu.

ÜÇLÜ ZİRVE FOTOĞRAFI İÇİN 'MEYDAN OKUMA' YORUMU: SEMBOLLERİ KÜÇÜMSEMEMELİYİZ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin Suriye zirvesindeki fotoğrafa ilişkin "Bu fotoğrafta Türk cumhurbaşkanın olması, en hafif tabirle bir meydan okumadır" açıklaması sorulan Baerbock, şu yanıtı verdi:

"Bu zor dönemlerde yapılan görüşmelerin son derece önemli ve NATO ittifakında da yer alanlar da sürekli aynı kişilerle konuşamaz. Farklı konumlarımızla, farklı görüşmeler sürdürmekteyiz. Türkiye'nin burada oynadığı rol, Birleşmiş Milletler (BM) ile özellikle tahıl koridoru konusundaki rolü, başka bir ülke üstlenemezdi. BM'nin de masada yer alması o kadar kolay değildi. Rusya da zaten bunu sürekli sorguluyordu. Bence burada Türkiye'nin önemli bir katkısı oldu. Bu tür anlaşmalar hakkında konuşulduğunda Rusya Devlet Başkanı ile de konuşulacak. Onun da bunu kabul etmesi gerekiyor. Fakat görüntülerin gücünün ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Bu savaş sadece blokajlarla ve silahlarla değil görüntülerle, propaganda ve sosyal medyada da bu savaş sürdürülüyor. Bu, belki kişisel bir görüş. Bence bu sembolleri küçümsememeyiz. Bunu söylemek istemiştim."

'YASA DIŞI GERİ İTMELER OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI'

Baerbock'a, AB'nin sınır koruma ajansı Frontex’in Yunanistan’ın göçmenleri hukuksuz şekilde geri itmesinden haberdar olduğu ancak sakladığına dair raporun hatırlatılarak, Atina'da konunun gündeme gelip gelmediği soruldu.

"Yunanistan'da bu konuya açıkça değindim. Bazı raporlar daha önce de yayımlanmıştı. Burada yasa dışı geri itmelerin olduğu ortaya çıktı" diyen Baerbock, şunları söyledi:

"Avrupa'nın bir dış sınırı var. Her ülkenin yaptığı gibi AB'nin de dış sınırlarını koruması gerekir. Frontex gibi veya Yunan sınır güçleri gibi tabi ki bunların bu sınırı güvence altına alması gerekir. İnsan hakları ihlal edildiği durumlarda da bunların açıklığa kavuşturulması gerekir. Bunu Berlin'de söyledim, Atina'da söyledim, şimdi de söylüyorum. Kimse bunu gurur meselesi yapmamalı çünkü burada hakların ihlal edilmesi söz konusu olduysa bu açıkla ifade edilmeli. Yunanistan da olsa, AB sınırları da olsa Türkiye'nin sınırları da olsa. Ortak bir insan hakları konvansiyonumuz var, AİHM var. Bunların kararlarını önemsiyoruz ve biz de bu kararları uyguluyoruz." (HABER MERKEZİ)