Almanya Dışişleri Bakanlığı'ndan Trump'a: Kedi ve köpekleri yemiyoruz

Almanya'nın enerji politikalarını eleştiren Trump'ın sözlerine ülkenin Dışişleri Bakanlığı'ndan yanıt geldi. Bakanlık, cevabında, Trump'ın göçmen karşıtı iddialarına da gönderme yaptı.

Abone ol

DUVAR - Almanya Dışişleri Bakanlığı, sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) hesabından bir paylaşım yaparak ABD'de 5 Kasım'daki başkanlık seçimi öncesi dün akşam yapılan canlı münazarada Cumhuriyetçilerin adayı ve eski başkan Donald Trump'ın göçmenlerle ilgili dile getirdiği iddialara atıfta bulundu. '#Debate2024' (Tartışma 2024) etiketiyle yapılan paylaşımda, "Bu arada kedileri ve köpekleri yemiyoruz" denildi.

Demokrat rakibi ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile canlı yayında karşı karşıya gelen Trump, münazara sırasında Springfield’daki Haitili göçmenlerin ‘kedi ve köpek yediği’ iddiasında bulundu. Trump, göçmen karşıtı açıklamasında, “Springfield’da köpekleri yiyorlar. Oraya gelen insanlar kedileri yiyor. Orada yaşayan insanların evcil hayvanlarını yiyorlar” diye konuştu. Springfield kent yönetiminden bir sözcü ise yaptığı açıklamada, Trump ve destekçilerinin sosyal medyada bu iddia ile yaptığı paylaşımlara atıfla, ‘göçmen toplumundan kişilerin evcil hayvanlara zarar verdiği, onları yaraladığı ya da suistimal ettiği yönünde güvenilir herhangi bir rapor ya da belirli bir iddia olmadığını’ söyledi. Clark County’den bir yetkili de ‘bunun olduğuna dair kesinlikle hiçbir kanıt olmadığını’ vurguladı.

EKONOMİ BAKANLIĞI DA 'RT'LEDİ

Almanya Dışişleri Bakanlığı'nın paylaşımında, Trump'ın ülkenin enerji politikasına ilişkin açıklamaları da eleştirildi. Trump, konuşmasında, ülkede daha çeşitli ve sürdürülebilir enerji kaynaklarına geçişi savunan Harris'i eleştirerek Almanya'nın bunun denediğini ama fosil yakıtlardan vazgeçme konusunda başarısız olduğunu savundu. Almanya Bakanlığı, bu sözlere verdiği yanıtta şu ifadeleri kullandı: "İster beğenin ister beğenmeyin; Almanya'nın enerji sistemi tamamen işlevsel ve yüzde 50'den fazlası geri dönüştürülebilir kaynaklardan geliyor. Kömür santrallerini ve nükleer santralleri - inşa etmiyoruz - kapatıyoruz."

Almanya'nın en geç 2038 yılında kömürden çıkacağını ifade eden Bakanlık, paylaşımına şu sözlerle son verdi: "Bu arada; ayrıca kedileri ve köpekleri de yemiyoruz."

Yeşiller Partili Annalena Baerbock'un yönetimindeki Dışişleri Bakanlığı'nın bu paylaşımını, yine Yeşiller Partili Robert Habeck'in yönetimindeki Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanlığı'nın X hesabı da yeniden paylaşarak, "Yeni kömürlü santraller mi? Asla!" diye yazdı. 

(REUTERS)