Almanya hükümetinde kriz: Lindner, ekonomi politikasında köklü değişim istiyor

FDP'li Federal Maliye Bakanı Lindner, 18 sayfalık bir metinle hükümet ortakları SPD ve Yeşiller'den ekonomi politikasında köklü değişim talep etti. Metin, koalisyondan 'çıkış' olarak yorumlandı.

Abone ol

ALMANYA – Krizleri gittikçe artan ve derinleşen Almanya Federal Hükümeti, Hür Demokrat Partili (FDP) Federal Maliye Bakanı Christian Lindner'in yeni bir çıkışıyla dağılma tehlikesiyle karşı karşıya geldi. Hükümetin diğer ortakları Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller'e taleplerinden oluşan 18 sayfalık bir metin gönderen Lindner, ekonomi politikasında köklü değişimler talep etti. Lindner'in talepleri, bir muhalefet partisinin taleplerini andırıyor; dolayısıyla, koalisyon sözleşmesine aykırı duruyor. Medya ve muhalefet, Lindner'in metnini, 'trafik ışığı' koalisyonundan 'çıkış' dilekçesi olarak yorumladı, kendisi 'sorun' olan hükümetin kendi kendisini dağıtması gerektiği görüşü ifade edildi.

LİNDNER: ALMANYA'YI ZARARDAN KORUMAMIZ GEREKİYOR

Hükümet üyeleri arasında tartışma için hazırlanan, ancak basına sızdırılan metinde Lindner, 'Almanya'yı zarardan korumak için' ekonomi politikasında köklü yön değişimi gerektiğini ifade ediyor. Lindner, koalisyon hükümetinin şimdiye kadar uyguladığı ekonomi politikasından büyük oranda ayrılıyor. Lindner, söz konusu metinde, temel değişimler olarak, kurumlar vergisinin azaltılmasını, dayanışma vergisinin aşamalı olarak kaldırılmasını, iklim değişikliği ve yenilenir enerji için ayrılan bütçenin azaltılmasını, sosyal yardımda kısıtlama yapılmasını, mülteci politikasında değişim ile bürokraside azaltmaya gidilmesini talep ediyor. Sosyal yardımda kısıtlama SPD'nin, iklim değişiminde bütçenin azaltılması ise Yeşiller'in kabul edebileceği talepler değil.

LİNDNER, KOALİSYONDAN AYRILABİLECEĞİNİ İMA ETTİ

Lindner'in talepleri, medyanın büyük çoğunluğunda koalisyondan 'çıkış yazısı' olarak yorumlanırken, kendisi de dolaylı olarak koalisyondan ayrılabileceğini ima etti. Lindner, Der Spiegel'in “Koalisyondan ayrılmak istiyor musunuz?” sorusuna, “Böyle bir niyetim yok, ama Almanya'nın yön değiştirme kararına ihtiyacı var” karşılığını verdi. FDP'li Federal Adalet Bakanı Marco Buschmann da koalisyonun geleceği ile ilgili sorulara net yanıtlar vermemişti.

MİDDELBERG: LİDNER'İN METNİ, KOALİSYONDAN ÇIKIŞ YAZISI

Ana muhalefet Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisi Federal Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Mathias Middelberg, Lindner'in yazısını, Federal Hükümet'ten 'çıkış yazısı' olarak niteledi. Reuters haber ajansına konuşan Middelberg, “Lindner'in talepleri yerine getirilmezse koalisyonu terk etmeli” dedi. Middelberg, 1982'de SPD ile FDP koalisyon hükümetinin FDP'li Federal Maliye Bakanı Otto Graf Lamsdorf'un bir talepler yazısı üzerine son bulduğunu hatırlattı, Lindner'in metninin de buna benzediğini söyledi.

SPD'DEN LİNDNER'İN TALEPLERİNE SERT ELEŞTİRİ

Federal Hükümet'in büyük ortağı SPD'den Lindner'in metnine sert eleştiri geldi. Partinin sosyal politika sözcüsü Martin Rosemann, Lindner'in hükümet içinde bir muhalefet gibi davrandığını söyledi. Tagesspiegel gazetesine konuşan Rosemann, “Taleplere değil, sanayiye destek için hükümette birlikte hareket etmeye ihtiyacımız var. Hükümet içinde bir muhalefete ihtiyacımız yok” dedi. SPD federal milletvekili Nils Schmid ise yine Tagesspiegel'e yaptığı açıklamada, Lindner'in taleplerini, 'içi boş neoliberal çığlıklar' olarak niteledi, taleplerinin koalisyon sözleşmesine aykırı olduğunu söyledi.

Hükümetin diğer ortağı Yeşiller'den ise Lindner'in taleplerine yumuşak bir açıklama geldi. Funke Medya Grubu'na konuşan partinin eş başkanı Omid Nouripour, partisinin ülkenin yararına olan önerileri konuşmaya her zaman hazır olduğunu söyledi. Nouripour, “Öneriler sorunların çözümüne uygun olursa bir sonuca varılır” diye konuştu. 

MEDYA: HÜKÜMETİN SONU YAKIN GİBİ GÖRÜNÜYOR

Son aylarda medyada yer alan yorumlarda, Federal Hükümet'in gelecek yıl eylülde yapılacak Federal Meclis seçimine kadar ayakta kalamayacağı sıkça dile getiriliyor. Lindner'in yazısı da medyada genel olarak bardağı taşıracak son damla olarak yorumlandı.

Düsseldorf'ta yayımlanan Handelsblatt gazetesi, Lindner'in yazısının, koalisyon ortaklarının arta kalan uzlaşma noktalarını ortadan kaldırdığı görüşünü ifade etti. Gazete, Lindner'in 2017'de CDU ve Yeşiller ile koalisyon görüşmelerinden son anda çekildiğini hatırlattı. Yazıda, bir ortağın ayrılmasıyla dağılma yerine, koalisyonun kendisinin dağılma kararı alması ve erken seçime gidilmesi istendi.

Berlin'de yayımlanan sol eğilimli Die Tageszeitung (taz) ise Lindner'in taleplerinin FDP'yi muhalefette bir parti gibi gösterdiğini belirtti, hükümetin bir yanının krizden çıkmak için yatırım isterken, diğer yanının krizden çıkmak için tasarruf istediği görüşünü ifade etti.

Neue Osnabrücker Zeitung gazetesi, ülkede istikrarsızlığının sebebinin Federal Hükümet'in kendisinin olduğu görüşünü savundu. Gazete, bu bağlamda geçen hafta SPD'li Başbakan Olaf Scholz ile Maliye Bakanı Christian Lindner'in ayrı ayrı ekonomi temsilcileriyle ekonomi zirve toplantısı yaptıklarını hatırlattı. Scholz, ne Lindner'i ne de Yeşiller Partili Federal Ekonomi Bakanı Robert Habeck'i toplantıya davet etmişti.