Almanya, Kogi masklarını Kolombiya'ya iade etti: 'Sağlık riski yaratabilir'

Almanya'nın Kolombiya'ya iade ettiği 15'inci yüzyıldan kalma iki ahşap maskın üzerine sıkılan böcek ilacı sebebiyle sağlık riski yaratabileceği uyarısı yapıldı.

Abone ol

DUVAR - Almanya, 15'inci yüzyıldan kalma iki ahşap maskı Kolombiya'ya iade etti. Kogi topluluğuna ait olan ve kutsal kabul edilen maskların sağlık riski yaratabileceği belirtildi.

The Guardian'ın haberine göre, Almanya, maskları Kolombiya'ya iade ederken, masklara müzede bulunduğu dönemde zehirli böcek ilaçları uygulandığı, dolayısıyla maskları bir seremoni sırasında yüze takmanın sağlık açısından riskli olabileceği uyarısı yapıldı.

'YASAL OLARAK SATILMIŞTI AMA HİÇ SATILMAMALIYDI'

Güney Amerika ülkesi Kolombiya'ya iade edilen iki mask, yüz yıldan uzun bir süredir Almanya'daydı. Masklar, dün (16 Haziran) başkent Berlin'de düzenlenen bir seremoniyle Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier tarafından Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro'ya takdim edildi. Söz konusu adımı 'sömürgeci geçmişimizi nasıl ele aldığımızı yeniden düşünmenin bir parçası' olarak değerlendiren Cumhurbaşkanı Steinmeier, bu konuda Almanya'nın üstlendiği 'öncü rolü' memnuniyetle karşıladığını söyledi. 

Sömürgecilik döneminde dünyanın farklı yerlerinden Avrupa'daki müzelere getirilen çoğu nesnenin aksine, dün iade edilen Kogi maskları Alman etnolog Konrad Theodor Preuss tarafından yasal olarak 1915 yılında satın alınmıştı. Preuss, bir Kogi rahibinin oğlundan 1915 yılında söz konusu maskları aldığında, Kolombiya'nın İspanya'dan bağımsızlığını kazanmasının üzerinden de bir yüzyıldan uzun bir zaman geçmişti. Fakat Prusya Kültürel Miras Vakfı, maskların kutsallığına atıfla, esasında en başında satılmamaları gerektiğine karar verdi. Kogi toplumunun temsilcilerinden Arregocés Conchacala Zalabata da "Kalguakala (maskları) kutsal olduğu için bizim için çok önemli" dedi.

'ONLAR TARİHİ ESER DEĞİL, HAYATTA'

Conchacala Zalabata, "Masklar tarihi bir eser değil, onlar hayatta" diyerek, masklarla ilgili olarak, "Güneşin, suların, dağların ve dünyanın pek çok türünün ruhuyla temas kurmak ve birlikte çalışmak için bu masklarla seremoni yapıyoruz" bilgisini de paylaştı.

Fakat araştırmacılar batıdaki müzelerde bulunan pek çok nesnenin zararlı maddelerle kirlendiğine işaret ederek bu nesneler hakkında ciddi sağlık uyarıları yapılması gerektiğini ifade etti. Buna göre, 19'uncu yüzyılın sonları, 20'nci yüzyılın başlarında ahşap ve deri gibi organik malzemelerden yapılan nesnelere böcek ilacı sıkılıyordu.

The Guardian'ın ulaştığı kayıtlar da 1940'lar ve 50'lerde iki Kogi maskına sık sık "1,4-dichlorobenzene" maddesinin sıkıldığını gösterdi. Söz konusu maddenin nefes darlığı yarattığı ve kansere sebep olduğu gerekçesiyle AB tarafından 2008'de yasaklandığına dikkat çekildi. (DIŞ HABERLER)