Almanya ve Fransa'dan Türkiye'ye Navtex tepkisi: Akılsızca bir adım olur

Türkiye'nin Meis adasının güneyi için ilan ettiği Navtex'e, Avrupa Birliği'nin iki itici gücü olan Almanya ve Fransa'dan tepki geldi. Almanya hükümeti, ""Bu çok üzücü ve bizim açımızdan Akdeniz’de gerilimin düşürülmesine yönelik çabaları boşa çıkaracak akılsızca bir adım olur" yorumu yaptı.

Abone ol

DUVAR - Ankara'nın, Atina ile NATO nezdindeki askeri görüşmelerin devam ettiği ve diplomatik temasların sürdüğü bir dönemde Yunan adası Meis'in güneyi için yeni Navtex ilan etmesi Almanya ve Fransa'nın tepkisini çekti.

Alman hükümet sözcüsü konuyla ilgili bir soruya yanıtında, "Bu çok üzücü ve bizim açımızdan Akdeniz’de gerilimin düşürülmesine yönelik çabaları boşa çıkaracak akılsızca bir adım olur" yorumu yaptı. Fransa Dışişleri Sözcüsü Agnes von der Muhll ise "Türkiye'nin sözlerini yerine getirmesini, yeni provaksyonlardan kaçınmasını ve daha fazla somut iyi niyet ortaya koymasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Yunan Başbakanı Kiyakos Miçotakis'in, bugün AB Konseyi Başkanı Charles Michel'le telefon görüşmesi yapıp, Türkiye'nin Oruç Reis'i yeniden Doğu Akdeniz'e göndermesini ele alacağı belirtiliyor.

Türkiye'nin yeni Navtex ilanına Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'ndan da tepki gelmiş, açıklamada Navtex için 'bölgede barış ve güvenliğe doğrudan tehdit oluşturan ciddi bir tırmandırma' tanımı yapılmıştı.

Dışişleri Bakanlığı ise Yunanistan'a, "Doğu Akdeniz'de en uzun kıyısı bulunan ülkemizin anakarasına 15 kilometre mesafede faaliyet göstermesine itiraz edilmesi kabul edilemez" tepkisini göstermişti. (DIŞ HABERLER)