Almanya'da 3 şüpheli 'Çin için casusluk' iddiasıyla gözaltında

Almanyalı yetkililer, üç ülke vatandaşının Çin için casusluk yaptıkları iddiasıyla gözaltına alındığını açıkladı. Almanya'da geçen hafta da iki kişi 'Rus ajanlığı' iddiasıyla tutuklanmıştı.

Abone ol

DUVAR - Almanya'da savcılık, üç Almanya vatandaşının 'askeri amaçlarla kullanılabilecek teknolojileri iletmek üzere Çin gizli servisi ile çalıştığı' şüphesiyle gözaltına alındığını açıkladı. Şüphelilerin kimliği, Düsseldorf kentinde bir şirket işleten evli çift Herwig F. ile Ina F. ve Thomas R. olarak açıklandı. Savcıların iddiasına göre, Thomas R. Çin Devlet Güvenlik Bakanlığı'nda (MSS) çalışan bir kişi için ajanlık yapıyordu.

'SATIN ALINAN LAZER ÇİN'E İHRAÇ EDİLDİ'

Reuters haber ajansının aktardığına göre, şüpheli çift, Almanya'daki bir üniversite ile bir işbirliği anlaşması imzalamıştı. Savcıların açıklamasına göre, söz konusu anlaşma, kısmen savaş gemileri gibi güçlü deniz motorlarının işletilmesinde kullanılabilecek makine parçaları konusunda Çinli bir sözleşme ortağı için çalışma hazırlamayı da kapsıyordu. 

Savcılık, açıklamasında, Çinli sözleşme ortağının, Thomas R.'nin emir aldığı MSS çalışanı olduğunu ifade etti. Savcılığa göre, şüpheliler aynı zamanda MSS'nin adına ve onun yaptığı ödeme ile Almanya'dan özel bir lazer de satın almış ve bunu izinsiz bir şekilde Çin'e ihraç etmişti. Berlin'deki Çin Büyükelçiliği konuyla ilgili yorum talebine yanıt vermedi.

İKİ ŞÜPHELİ 'RUS AJANLIĞI' ŞÜPHESİYLE TUTUKLANMIŞTI

Almanya'da geçen hafta da yabancı gizli servis ajanı oldukları gerekçesiyle Almanya ve Rusya vatandaşlıkları bulunan iki kişinin tutuklandığı açıklanmıştı.

Federal Savcılık, Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların kurduğu 'Donetsk Halk Cumhuriyeti (PRD) örgütüne üyelik' ve Rus gizli servisiyle bağlantılı oldukları gerekçesiyle gözaltına alınan Dieter S. ve Alexander J. hakkında yaptığı açıklamada, gözaltına alınan iki şüphelinin çıkarıldıkları mahkemece tutuklandığı ifade edilmişti. Şüpheliler, ajanlığın yanı sıra terör örgütüne üyelik, patlayıcı hazırlama, sabotaj amaçlı ajanlık faaliyeti, askeri tesislerin güvenliğini tehdit eden faaliyetler gibi çeşitli eylemlerle suçlanmıştı. Rusya'nın Berlin Büyükelçisi de konuyla ilgili Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldığı bildirilmişti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)