Almanya'da AstraZeneca aşısına şerh: 65 yaş üstüne yapılmamalı

Almanya aşı komitesi, Oxford/AstraZeneca aşısının sadece 18-64 yaş arasına yapılmasını tavsiye etti. Komitenin değerlendirmesinde, "Şu an için bu aşının 65 yaş üzerindeki etkisini değerlendirmek için veriler yetersiz. mRNA aşılarının aksine, AstraZeneca aşısı sadece 18-64 yaş arasına yapılmalı" denildi.

Abone ol

DUVAR - Almanya aşı komitesi, korona virüsüne karşı Avrupa İlaç Ajansı'ndan (EMA) yarın acil kullanım onayı alması beklenen AstraZeneca aşısına 65 yaş şerhi koydu. Komitenin aşıyı incelemesi sonrası Almanya Sağlık Bakanlığı'na sunduğu değerlendirmede, AstraZeneca aşısının sadece 18-64 yaş arasına yapılması tavsiye edildi.

Komitenin değerlendirmesinde, "Şu an için bu aşının 65 yaş üzerindeki etkisini değerlendirmek için veriler yetersiz. mRNA aşılarının aksine, AstraZeneca aşısı sadece 18-64 yaş arasına yapılmalı" denildi.

Alman basınında hafta başında yayınlanan haberlerde, AstraZeneca aşısının AB içinde yaşlılar için acil kullanım onayı alamayabileceğinden endişe duyulduğu belirtilmişti. Firmanın CEO'su Pascal Soriot ise şirketin aşısının yaşlılar konusunda diğer firmalardan daha az veriye sahip olduğunu teyit etse de, bunun sebebinin 'denemelerin geç başlaması' olduğunu belirtmişti. Soriot, ilk denemelerde de aşının gençler gibi yaşlılarda güçlü bir antikor üretimi sağladığını söylemişti.

EMA'nın AstraZeneca aşısına dair kararını yarın açıklaması bekleniyor. Firma bir yandan da, aşıların tedariki konusunda Avrupa Birliği ile bir kriz yaşıyor. (DIŞ HABERLER)