Almanya'da burkaya kısmi yasak yakın

Almanya burkayı tartışmayı sürdürüyor. İçişleri Bakanı Tomas de Maiziere burkaya kısmi yasak gelmesini savunduğunu söyledi.

Abone ol

DUVAR - Federal seçimlere hazırlanan Almanya'da burkanın yasaklanmasına ilişkin tartışma derinleşiyor. Angela Merkel'in hükümeti bir dizi IŞİD saldırısının ardından güvenlik gerekçesiyle muhalefetin baskısı altındayken, İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere burka yasağına destek verdi. Alman baakan, burkanın araç kullanırken, kamu kurumlarında, okul, üniversite ve mahkemelerde yasaklanabileceğini söyledi.

'AÇIK TOPLUM FİKİRLERİNE UYMUYOR'

Daha geçen hafta "Beğenmediğimiz her şeyi yasaklayamayız" diyerek muhalefetin burka yasağı talebine karşı çıkan Alman bakan, partisinin eyalet yöneticileriyle yaptığı görüşmenin ardından şöyle konuştu: "Yüzün tamamen örtünmesi bizim kozmopolit toplumumuza ait değil. Burkaya karşı çıkma konusunda hemfikiriz, toplumumuzun birlikte yaşayabilmesi için gereken yerlerde insanların yüzünü göstermesi için yasal bir zorunluluk getirmemiz gerektiği konusunda hemfikiriz."

KISMİ YASAK

Yasağın kısmi olacağını vurgulayan Thomas de Maiziere, kişilerin kamu kuruluşlarında yüzleri kapalı bir şekilde çalışmalarının mümkün olmadığını belirtti. Almanya Başbakanı Angela Merkel geçmişte burkanın tamamen yasaklanmasına karşı olduğunu ancak burka giymenin Alman toplumuna entegrasyon şansını azalttığını söylemişti.

Burkaya kısmi yasak gelmesine dair meclise sunulan önerge kabul edilirse yüzü tamamen kapatan her türlü örtünme şekli okullarda, üniversitelerde, hastanelerde ve kamu kuruluşlarında yasaklanacak. Ayrıca kadınlar protesto gösterilerine katıldığında ve araba sürerken de burka giyemeyecek.