Almanya'da doğal gaz fiyatı ikiye katlanırsa 300 bini aşkın kişi işsiz kalabilir

Alman Ekonomi Enstitüsü'ne göre, doğal gazın fiyatı ikiye katlanırsa bu yıl 30 bin, gelecek yıl 307 bin kişi işyerini kaybedecek. Rusya doğal gazı keserse daha fazla fiyat artışı bekleniyor.

Abone ol

Yunus Ülger

DUVAR - Avrupa ülkeleri arasında Rusya'nın doğal gazına en çok bağımlı olan Almanya'da, doğal gaz fiyatının daha da artmasının olası sonuçlarının hesabı yapılıyor.

Köln kentinde bulunan Alman Ekonomi Enstitüsü'nün hesabına göre doğal gazın fiyatının ikiye katlanması halinde enflasyon yükselmeye devam edecek, bu yıl ve gelecek yıl toplam 337 bin kişi işyerini kaybedecek.

Rusya'nın doğal gazı tümüyle kesmesi halinde doğal gazın fiyatı daha fazla yükselecek. Öte yandan, olası gaz kıtlığını engellemek için Federal Hükümet yeni doğal gaz kaynakları arıyor, enerji tasarruf tedbirleri alıyor, halkı da her fırsatta tasarrufa çağırıyor.

DOĞAL GAZIN FİYATI İKİYE KATLANACAK BEKLENTİSİ

Köln'deki Alman Ekonomi Enstitüsü, şu anda Hollanda'daki TTF borsasında megavat saati 195 euro olan doğal gazın fiyatının ikiye katlanacağını tahmin ediyor, bunun gerçekçi olduğundan yola çıkıyor. Bu durumda Almanya'da enflasyon bu yıl yüzde 1, gelecek yıl yüzde 4 oranında artacak. Şu anda enflasyon temmuz 2022 itibarıyla yüzde 7,5, gıda ürünlerinde ise yüzde 15 düzeyinde bulunuyor.

Enstitüye göre doğal gaz fiyatı ikiye katlanırsa, bu yıl 30 bin, gelecek yıl da 307 bin kişi işyerini kaybedecek. Doğal gaz fiyatının ikiye katlanması, ülkenin gayri safi milli hasılasını da azaltacak. Bu durumda temmuz eylül 2022 çeyreğinde gayri safi milli hasıla yüzde 0,2, gelecek yıl ise yüzde 2 oranında azalacak. Bu azalma oranları 70 milyar euroya karşılık geliyor. Araştırma takımının başkanı Thomas, Rusya'nın doğal akışını tümüyle durdurması halinde doğal fiyatında daha fazla artış olacağını, bunun ekonomiye etkisinin da daha ağır olacağını söyledi.

BAŞBAKAN SCHOLZ İYİMSER

Alman Ekonomi Enstitüsü'nün bu karamsar tablosuna karşın Başbakan Olaf Scholz, enerji krizini aşma konusunda iyimser konuştu. Seçim bölgesi olan Potsdam kenti yakınlarındaki Michendorf'da halkın sorularını yanıtlayan Scholz, enerji krizini aşmak için erken harekete geçtiklerini söyledi.

Başbakan ülkenin kuzey kıyılarında sıvı doğal gaz terminalleri yapmaya başladıklarını belirtti. Scholz, halkın enerji giderleri yükünü azaltmak için yeni destekler geleceğini bildirdi.

TASARRUF TEDBİRLERİ ARTIRILACAK

Yeni doğal gaz kaynakları arayışlarını sürdüren Alman hükümeti, her fırsatta da halkı enerji  tasarrufuna çağırıyor. Süddeutsche Zeitung gazetesine konuşan Federal Ekonomi Bakanı Robert Habecek, kamuda enerji tasarrufu için bir yönetmelik hazırlandığını bildirdi.

Buna göre ülkedeki 186 bin kamu binası en fazla 19 derece ısıtılacak, ayrıca tarihi ve kültürel değeri olan binalarda gece aydınlatmaya son verilecek.

ALMANYA'NIN 10 MİLYAR METREKÜP TASARRUF ETMESİ GEREKİYOR

Avrupa Birliği'nin (AB) gönüllü enerji tasarrufu yönetmeliği 45 milyar metreküp doğal gaz tasarrufu öngörüyor. Burada Almanya'nın payı 10 milyar metreküp olarak hesap ediliyor. Gelecek kış soğukta kalmak istemeyen Almanya, doğal gaz depolarını doldurmaya devam ederken, son durum olumlu görüyor.

Son verilere göre doğal gaz depolarında doluluk oranı yüzde 72. Hedef, bir eylüle kadar yüzde 75, bir ekime kadar yüzde 85, bir kasıma kadar yüzde 95 doluluk oranına ulaşmak. Bu hedeflere ulaşıldığında gelecek kış doğal gaz sıkıntısı yaşanmayacak.