Almanya'da eyalet meclisi seçimi: AfD, Brandenburg'da da birinci parti olabilir

Faşist parti Almanya için Alternatif (AfD), anketlerde Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) önünde birinci parti görünüyor. AfD, Thüringen eyaletinde birinci parti olmuştu.

Abone ol

ALMANYA – Almanya'da 1 Eylül'de yapılan Thüringen ve Saksonya eyalet meclisi seçimlerinin ardından 22 Eylül Pazar günü de Brandenburg eyalet meclisi seçimi yapılacak. Thüringen ve Saksonya'da olduğu gibi Brandenburg'da da faşist Almanya için Alternatif (AfD) ile Sahra Wagenknecht Birliği (BSW) partilerinin seçimleri kazanması bekleniyor. Ayrıca, AfD'nin Brandenburg'da birinci parti olma olasılığı bulunuyor. AfD Thüringen'de de birinci olmuş, böylece 1945'den bu yana ilk kez aşırı sağcı bir parti bir eyalette birinci parti olmuştu.

AFD, ANKETLERDE ÖNDE GÖRÜNÜYOR

Brandenburg eyalet seçimi için yapılan son anketlerde AfD, SPD'nin önünde birinci parti olarak görünüyor. Bununla birlikte SPD, son haftalarda AfD ile arasındaki farkı azaltıyor. Alman Birinci Televizyonu'nun (ARD) anketine göre AfD yüzde 27 ile ilk sırada bulunuyor, yüzde 26 ile SPD ikinci sırada yer alıyor. SPD, geçen haftaya göre oyunu 3 puan artırmış görünüyor. Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) yüzde 16, BSW 13, Yeşiller 4,5, Sol Parti (Die Linke) 4 oranlarında bulunuyor.

Alman İkinci Televizyonu'nun (ZDF) anketine göre, AfD yüzde 29 ile birinci parti konumunda bulunurken, onu yüzde 26 ile SPD izliyor. Bu ankete göre, AfD'nin seçiminden birinci parti olarak çıkma olasılığı oldukça yüksek. Ankette CDU yüzde 15, BSW 14, Yeşiller 5, Sol Parti 3 oranlarında görünüyor.

SPD İLE CDU KOALİSYONU MÜMKÜN

Şu anda Brandenburg eyaletinde SPD, CDU ve Yeşiller koalisyon hükümeti bulunuyor. Son anketlerin bulgularına göre, Yeşiller'in eyalet meclisine yeniden girip giremeyeceği belirsiz. Buna karşın SPD ile CDU'dan oluşacak bir koalisyon hükümeti olası görünüyor. Ne var ki, Yeşiller, Sol Parti ile Bağımsız Seçmenler Birliği'nin eyalet meclisine girmeleri halinde SPD ile CDU koalisyonu mümkün olmayabilir.

WOİDKE: AFD SEÇİMİ KAZANIRSA BAŞBAKAN OLMAM

2013'ten beri Brandenburg Eyaleti Başbakanı olan SPD'li Dietmar Woidke, siyasi geleceğini AfD'nin 'başarısına' bağladı. Woidke, bir seçim etkinliğinde, AfD'nin seçimi kazanması halinde başbakan olmayacağını, sadece milletvekili olarak siyasi yaşamına devam edeceğini söyledi. SPD, iki Almanya'nın birleşmesinden bu yana Brandenburg'da başbakanlığı elinde bulunduruyor, ne var ki 2019'dan bu yana oy kaybediyor.

Bu arada, Saksonya eyaletinin CDU'lu Başbakanı Michael Kretschmer'den Woidke'ye destek geldi. Cottbus kentinde ortak bir etkinlikte Kretschmer, “Brandenburg'da demokratik bir partinin birinci parti olması önemli. Belirsizlik dönemlerinde güven gerekiyor. SPD ile Brandenburg'da 34 yıldır istikrar var” dedi.

THÜRİNGEN VE SAKSONYA'DA KOALİSYON ARAYIŞLARI SÜRÜYOR

Öte yandan, Thüringen ve Saksonya eyaletlerinde zorlu koalisyon arayışları sürüyor. İki eyalette de BSW olmadan koalisyon mümkün değil, AfD ile de hiçbir parti koalisyon yapmak istemiyor. Thüringen'de ek olarak Sol Parti olmadan bir koalisyon mümkün değil, buna da CDU kesin olarak karşı çıkıyor. Bu eyalette Sol Parti'nin tolere etmesiyle CDU, BSW ve SPD'den oluşacak bir koalisyon mümkün görünüyor. Ne var ki, BSW'nin ağır koşullar sürmesi bekleniyor, bu da koalisyonu epeyce zorlaştıracak.

Saksonya eyaletinde ise CDU, BSW ile SPD'den oluşacak bir koalisyon için yeterli çoğunluk var. Burada da olası koalisyonu BSW'nin ağır koşulları zorlaştıracaktır. Sahra Wagenknecht, her iki eyalette de ne pahasına olursa olsun koalisyona girmeyeceklerine her fırsata dile getiriyor. Bu sebeple olsa gerek, CDU'lu Eyalet Başbakanı Michael Kretschmer, ilk olarak Wagenknecht ile görüştü, önümüzdeki günlerde de SPD ve BSW öngörüşmeler yapılacağını bildirdi. Azınlık hükümeti istemeyen Kretschmer, gelecek şubata kadar bir hükümet kurulmaması halinde seçimlerin yenilenmesinden yana olduğunu söyledi.