Almanya'da faşist dergiye yasak

Almanya Federal İçişleri Bakanı Faeser, aylık dergi Compact'ın yasaklandığını duyurdu. Dört eyalette dergi yöneticilerinin evlerinde arama yapılarak bazı materyallere el konuldu.

Abone ol

DUVAR - Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, iç istihbarat servisi Anayasayı Koruma Teşkilatı tarafından 'aşırı sağcı' olarak sınıflandırılan 'Compact' dergisini yasakladı. Polis yasak kararının ardından Brandenburg, Hessen, Saksonya ve Saksonya-Anhalt eyaletlerinde dergi yöneticilerinin evlerinde arama yaparak bazı materyallere el koydu.

'DEVLETE ZARAR VERMEK İSTEYENLERE KARŞI HAREKETE GEÇİLDİ'

Sosyal Demokrat Partili (SPD) Federal Bakan Nancy Faeser, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, "Aşırı sağcı Compact dergisini yasakladım. Bu dergi aşırı sağcı kesimin sözcüsüdür. Bu dergi Yahudilere, göç geçmişi olan insanlara ve parlamenter demokrasimize karşı nefreti, ağza alınmayacak bir şekilde körüklemektedir" ifadelerini kullandı.

Dergiye getirilen yasağın aşırı sağcı kesime karşı sert bir darbe olduğuna işaret eden Nancy Faeser, bu yasakla göçmenlere yönelik nefret ve şiddet ortamını körükleyen, demokratik devlete zarar vermek isteyenlere karşı harekete geçildiğini belirti.

YAN KURULUŞ CONSPECT FILM DE YASAKLANDI

Reuters haber ajansının aktardığına göre, dört eyalette arama yapılan adresler arasında, yasaklanan derginin üst düzey isimleri ve büyük hissedarlarının evleri ve mülkleri yer aldı. Yapılan aramaların varlıklara ve diğer kaynaklara el konulmasını amaçladığı ifade edildi. 

Öte yandan, söz konusu yasak kararının, Compact'ın yan kuruluşu olan Conspect Film'i de kapsadığı ve daha önce yapılan faaliyetlerin devam etmesinin yasaklandığı bilgisi verildi. Dergisinin Genel Yayın Yönetmeni Jürgen Elsässer'e eposta yoluyla ulaşmaya çalışan Reuters, yorum talebine henüz bir yanıt alamadığını aktardı. Aylık bir dergi olan Compact'ın 40 bin tirajı olduğu, sosyal medyada yaygın şekilde paylaşıldığı kaydedildi.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)