Almanya'da grip salgını 40 milyar euro'luk kayba yol açabilir

Dünya Ekonomi Enstitüsü, grip salgınının Nisan 2023'e kadar sürmesi halinde ekonomik kaybın 40 milyar euro'ya ulaşabileceğini bildirdi.

Abone ol

Yunus Ülger

ALMANYA - Almanya'da geçen kasım ayında başlayan ve gittikçe yaygınlaşan grip salgını, ülke ekonomisine çok pahalıya mal olacak gibi görünüyor. Kiel kentinde bulunan Dünya Ekonomi Enstitüsü, salgının böyle devam etmesi halinde çalışan sayısının azalması sebebiyle ekonomik kaybın 40 milyar euro'ya ulaşabileceğini hesapladı. Enstitü, 'en kötü senaryo' olarak grip salgınının Nisan 2023'e kadar sürmesi halinde ekonomik kaybın yaklaşık 40 milyar euro tutarında olacağını tahmin ediyor.

Robert Koch Enstitüsü'nün son verilerine göre, salgın başından bu yana Almanya'da 9,5 milyon kişi solunum yolları hastası oldu. Ülke çapında hasta raporu alanların sayısı ise bir önceki yıla göre yüzde 50 oranında artmış bulunuyor.

'SALGIN ERKEN BAŞLADI VE ÇOK İNSANA BULAŞTI'

Alman Dünya Ekonomi Enstitüsü sağlık ekonomi uzmanı Michael Stolpe, grip salgınının çok erken başladığını ve çok sayıda insana bulaştığını, bu sebeple de hasta raporu alan çalışan sayısının fazla olduğunu bildirdi. Stolpe, bundan önce 2017-2018 kışında ağır bir grip salgını olduğunu hatırlatarak, o dönemde ekonomik kaybın 21 milyar euro olduğunu söyledi. Stolpe, salgının zararlarını azaltmak için toplu taşımada maske zorunluluğunun bahara kadar sürmesini, grip aşısı ve evde çalışma imkanı sağlanmasını istedi. Bazı eyaletlerin toplu taşımada maske zorunluluğunu kaldırmasını eleştirerek, “Diğer eyaletler bu hatayı yapmasın” dedi.

Bavyera ve Saksonya Anhalt eyaletleri maske zorunluluğunu kaldırdı, Schleswig Holstein eyaleti de bu yılın sonunda kaldırıyor. Stolpe, grip salgınının artması sebebiyle sağlık sisteminde masraf artışı olmayacağını düşünüyor, bu sebep olarak ilaç kıtlığı yüzünden ölümlerin artacağını, dolayısıyla tedavi giderlerinin fazla olmayacağını belirtiyor.

RAPOR ALANLARIN SAYISI İKİYE KATLANDI

Kamu sağlık sigortası DAK'ın verilerine göre, kasım ile aralık aylarında hasta raporu alanların sayısı bir önceki döneme göre yüzde 50 oranında arttı. Dalganın başından bu yana 9,5 milyon kişinin solunum yolu hastası olduğunu bildiren Robert Koch Enstitüsü, 2 milyon dolayında kişinin de doktora gittiğini açıkladı. Enstitü, sayının bu kadar yüksek olmasını, hastalığı hafif geçirenlerin de doktora gitmelerine bağladı.

Bir başkan kamu sağlık sigortası TK'nın verilerine göre, Aşağı Saksonya eyaletinde hasta raporu alanların sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 32 oranında arttı. Öte yandan, grip salgınında korona virüsü etkisini yitirmiş gibi görünüyor. Robert Koch Enstitüsü'nün verilerine göre, salgında korona virüsün oranı sadece yüzde 5 civarında bulunuyor, önümüzdeki haftalarda da bir artış beklenmiyor.

HASTANELER KAPASİTE SINIRINA GELDİ

Salgın bütün hızıyla sürerken, ülkede hastaneler da kapasitelerinin sınırına çoktan gelmiş durumda. Almanya Hastaneler Birliği (DKG) Başkanı Gerald Gass, şu anda her on çalışandan birinin raporlu olduğunu bildirdi. Alman Haber Ajansı'na (DPA) konuşan Gass, yoğun bakımda neredeyse boş yatak olmadığını, ayrıca ilaç kıtlığının da çok ciddi boyutlara ulaştığını söyledi. Hastanelerde zaten çalışan sayısının az olduğunu hatırlatarak, “Şu anda birçok hastanede bazı bölümler çalışan kıtlığı sebebiyle kapatılmış bulunuyor. Yeterli çalışan olmazsa hasta alamayız, çünkü tedavi edemeyiz” dedi. Gass, bu durumdan özellikle çocuk kliniklerinin etkilendiğini bildirdi.