Almanya'da kiliselerde üye kaybı sürüyor: 'Bireysel ihtiyaçlar daha önemli hale geldi'

Halle Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Michael Domsgen, “Bireysel ihtiyaçlar daha önemli hale geldi” diyerek bu durumun partiler ve dernekler için de geçerli olduğunu dile getirdi.

Abone ol

ALMANYA - Katolik ve Protestan kiliselerinde son yıllarda artan üye kaybı, Noel dolayısıyla yine gündeme geldi. En son verilere göre Katolik ve Protestan kiliselerine üye sayısı yüzde 50'nin altına düştü. Uzmanlar, düşüşün önümüzdeki yıllarda da süreceğini tahmin ediyor.

Alman İkinci Televizyonu'nun (ZDF) bildirdiği Federal İstatistik Dairesi'nin 2022 yılı verilerine göre, halkın yüzde 51,8'i Katolik ve Protestan kilisesine üye değil, başka bir inançtan ya da bir dini inancı yok. 2011 yılında bu oran yüzde 40,9 olarak kayıtlara geçmişti. Aynı yıl Katolik Kilisesi'ne üye olanların oranı yüzde 30, Protestan Kilisesi'ne üye olanların oranı ise yüzde 29,1 oranındaydı. 2022 yılında ise Katolik Kilisesi'ne üye olanların oranı yüzde 25,1'e, Protestan Kilisesi'ne üye olanları oranı yüzde 23,1'e düştü. 

AYRILMA SEBEBİ CİNSEL İSTİSMAR VE CİNSEL ŞİDDET 

Özellikle son üç yılda kiliselerden ayrılanların sayısı artarken, çoğunlukla Katolik Kilisesi üye kaybediyor. 2023 yılında yaklaşık 400 bin kişi Katolik Kilisesi'nden ayrılırken, bu sayı Protestan Kilisesi'nde 380 bin olarak kaydedildi. Katolik Kilisesi'nden ayrılma sebeplerinin başında, son yıllarda ortaya çıkan cinsel istismar ve cinsel şiddet geliyor. Uzmanlar, ikinci sebep olarak Katolik Kilisesi'nin eşcinselliğe karşı tutumunu gösteriyor.

Halle Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Michael Domsgen, doğu eyaletlerinde kiliseye üye olmayanlar ile bir dini inancı olmayanların sayısının çok yüksek olduğunu hatırlattı. ZDF'e konuşan Prof. Domsgen, bunda eski Doğu Almanya'nın kilise karşıtı politikasının etkili olduğunu söyledi. Bununla birlikte şu anda kiliselerden ayrılanların batı eyaletlerine göre doğu eyaletlerinde daha az olduğunu ifade etti.

Prof.Domsgen, genel olarak kiliselerden ayrılma sebepleri olarak insanların bireyleşmesini ve toplumun çoğulculaşmasını gösterdi. “Bireysel ihtiyaçlar daha önemli hale geldi” diyen Prof. Domsgen, bu durumun partiler ve dernekler için de geçerli olduğunu, dolayısıyla onların da üye kaybettiklerini hatırlattı.

PROF. BREUER: ÜYE KAYIPLARI SEKÜLERLEŞME VE MODERNLEŞME İLE BAĞLANTILI

Paderborn Katolik Yüksek Okulu öğretim üyesi toplumbilimci Prof. Marc Breuer ise kiliselerde üye kaybını sekülerleşme ve modernleşme süreçleriyle açıkladı. Bu süreçlerin sanayi devrimi ile başladığını dile getiren Prof. Breuer, kiliselerde üye kaybının 19. yüzyılda başladığını söyledi. Katolik Haber Ajansı (KNA) ile söyleşide Prof.Breuer, şu görüşleri ifade etti:

“Sanayi devriminden bu yana din, gittikçe özel bir mesele, dolayısıyla bireyin kişisel bir tercihi haline geldi, toplumsal bağ için bir ölçü olmaktan çıktı. Ortaçağ'da kiliseden soyutlanmış bir yaşam biçimi olası değildi, şimdi artık böyle değil.”

Prof. Breuer, 1950'li yıllarda kiliselerden ayrılmalarda geçici bir azalma olduğunu, bunun sebebinin ikinci dünya savaşı sonrasında Almanya'ya gelen Alman kökenli dindar sığınmacılar olduğunu bildirdi. 1870'den itibaren kilise üyeliğinden ayrılmanın mümkün olduğunu, daha önce bunun hukuksal olarak mümkün olmadığını belirtti.