Almanya'da mültecilere 1000 euro teklifi tepki çekti: 'Suriye'de ne olacağı belli değil'

CDU'lu Spahn'ın, Suriyelilere 1000 euro dönüş parası önerisine partiler ve medyadan sert eleştiriler geldi. Öneri, 'sorumsuz' ve 'gülünç' olarak nitelendi.

Abone ol

ALMANYA - Suriye'de Beşar Esad yönetiminin devrilmesinin ardından, Almanya'da Suriyelileri mültecileri geri gönderme tartışmaları alevlendi. Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Federal Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Jens Spahn'ın, 1000 euro geri dönüş parası ile uçak bileti önerisine, partiler ve medyadan sert eleştiriler geldi. Öneri, 'sorumsuzluk' ve 'gülünç' olarak nitelendi, Suriye'de belirsizliğin ve çatışmaların sürdüğü hatırlatıldı. Spahn'ın önerisine kardeş parti Hıristiyan Sosyal Birlik'ten (CSU) de eleştiri gelirken, CSU Başkanı ve Bavyera Başbakanı Markus Söder destek verdi.

WİESE: SPAHN'A KALSA HEPSİNİ BUGÜN UÇAĞA BİNDİRİP GÖNDERECEK

Sosyal Demokrat Parti (SPD) Federal Meclis Grubu Başkan Yardımcı Dirk Wiese, “Spahn'a kalsa hepsini bugün uçağa bindirip gönderecek” sözleriyle Spahn'ın önerisini eleştirdi. Eyalet kamu yayın kuruluşu NDR'e (Norddeutscher Rundfunk) konuşan Wiese, öneriyi, 'etik dışı' olarak niteledi, Suriye'de durumun belirsiz olduğunu vurguladı.

Yeşiller Eşbaşkanı Franziska Brantner de Suriye'de durumun çok belirsiz olduğunu belirtip, “Umarız, bir radikal rejimden diğer bir radikal rejime geçilmez” görüşünü ifade etti. Spahn'ın geri dönüş önerisine ise, “Kendisine Suriye'de çatışmaların hala sürdüğünü hatırlatırım” karşılığını verdi.

ROTH: TARTIŞMALAR ÇOK ERKEN, ÖNERİ POPÜLİST

SPD'li Federal Meclis Dışişleri Komisyonu Başkanı Michael Roth, Suriyelileri geri gönderme tartışmalarının çok erken olduğunu söyledi, Spahn'ın önerisini 'popülist' olarak niteledi. Der Spiegel'e konuşan Roth, şu ifadeleri kullandı: “Korkarım ki, Hıristiyan Birlik Partileri, AfD (Almanya için Alternatif) ve BSW (Sahra Wagenknecht Birliği) partileri gibi Suriyelilerin sırtından seçim propagandası yapıyor. Bu durum kaygı verici, Suriye'de gelişmelerin nasıl olacağı hiç belli değil.”

BAVYERA EYALETİ İÇİŞLERİ BAKANI DA ÖNERİYİ ELEŞTİRDİ

Bavyera Eyaleti'nin CSU'lu İçişleri Bakanı Joachim Hermann da, kardeş parti CDU'lu Spahn'ın Suriyelileri geri gönderme önerisini eleştirdi. Deutschlandfunk radyosuna konuşan Hermann, durum iyileşince geri dönmek isteyenlere mali destek verilebileceğini söyledi, o da Suriye'de durumun şu anda belirsiz olduğunu hatırlattı. Hermann, 'Suriyeli mültecilerin hepsini bir kefeye koymanın doğru olmadığını, uyum sağlayan mültecilere Almanya'nın acil ihtiyacının olduğunu' vurguladı.

GERİ GÖNDERME ÖNERİSİNE MEDYADAN DA SERT ELEŞTİRİ

Spahn'ın Suriyeli mültecileri geri gönderme önerisi, ana medyanın çoğunluğu tarafından da sertçe eleştirildi. Öneri, 'sorumsuzluk', 'gülünç', 'çirkin' ve 'etik dışı' nitelemeleriyle değerlendirildi. Alman Birinci Televizyonu'ndan (ARD) Georg Schwarte, Esad'ın devrilmesiyle başlayan göç tartışmalarını 'çirkin' olarak niteledi, “Geri gönderme yerine, Suriye'yi yeniden yapılandırma, destek ve akılcı diplomasi konuşulmalı” görüşünü ifade etti.

Schwarte, şu ifadeleri kullandı: “Kimse bir gün sığınma sebeplerinin ortadan kalkmayacağını iddia etmiyor. Ama şu anda kimse kasap Esad'ın yerine başka bir diktatörün gelip gelmeyeceğini bilmiyor. Bir umut var, ama kesinlik yok. Öte yandan, çoğu Suriyeli bakım mesleklerinde ve hastanelerde doktor olarak çalışıyor, çoğu da en iyi biçimde uyum sağladı. Esad tarih oldu, ne var ki burada Suriyelilerin sırtından çirkin göç tartışmaları tarih olmadı.”

HANDELSBLATT: ÖNERİ BÜYÜK SAÇMALIK VE GÜLÜNÇ

Düsseldorf'ta yayımlanan ekonomi ağırlıklı Handelsblatt gazetesinde Dietmar Neuerer, Spahn'ın önerisini, 'büyük saçmalık ve gülünç' olarak niteledi. AfD'yi kastederek, “Bu öneri, sadece bir partinin işine yarayacak” görüşünü ifade etti. Neuerer, şu açıklamalarda bulundu: “İnsan bu öneri karşısında, 'Hıristiyan Birlik Partileri'nin aklından ne geçiyor?' diye sormadan edemiyor. Suriye'de ne değişti ki, Suriyeliler geri gönderilsin? Sphan'ın önerisi neye dayanıyor? Milislerin sosyal medyada, 'Geri dönün' çağrılarına mı dayanıyor? Bu çok gülünç, İslamcıların ne yapacağını kimse bilmiyor. Onlarla istikrarlı bir Suriye olacak mı? Hiç belli değil.”

DEUTSCHLANDFUNK: ÖNERİ SORUMSUZLUK, ÇOĞU SURİYELİ UYUM SAĞLADI

Deutschlandfunk radyosu da Suriyelileri geri gönderme önerisini eleştirdi, öneriyi 'sorumsuzluk' olarak niteledi. Luise Sammann imzalı yorumda, çoğu Suriyelinin Almanya'ya uyum sağladığı, dolayısıyla mültecileri geri göndermenin yanlış olduğu belirtildi. Suriye'de 'hiçbir şeyin belli olmadığı' hatırlatıldı, Hıristiyan Birlik Partileri'nin seçim propagandası için böyle bir öneriyi ortaya attığını ifade edildi. Ayrıca Federal Göç Dairesi'nin Suriyelilerin sığınma başvurularını askıya alması da eleştirildi.

Son verilere göre Almanya'da bir milyon dolayında Suriyeli bulunuyor, bunlara ek olarak Alman vatandaşı olmuş 165 bin dolayında Suriyeli var. Federal Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre 6 bin dolayında Suriyeli doktor hastanelerde çalışıyor.