Almanya'da sandık kurulamayabilir

Almanya'da referandum sandığı kurulmasına ilişkin süreç henüz tamamlanmış değil. 'Türkiye'deki kutuplaşmanın ülkeye taşınmasından endişe duyan' yetkililer, Ankara'dan ek bilgi talep etti.

Abone ol

DUVAR - AK Parti Almanya’daki referandum kampanyasını Başbakan Binali Yıldırım’ın katılacağı mitingle başlatmaya hazırlanıyor. Ancak Alman hükümetinin ülkede referandum sandığı kurulmasına henüz izin vermediği ve Ankara'dan ek bilgi talep ettiği ortaya çıktı.

İKİ TALEP GÖNDERİLDİ

Deutsche Welle Türkçe’nin özel haberine göre, hükümet Almanya’daki Türkiye vatandaşlarının oy kullanabilmesi için resmi talebini önce cumartesi, ardından da pazartesi günü iki resmi yazıyla Berlin’e iletti. Yazılar Türkiye’nin Berlin Büyükelçiliği kanalıyla Almanya Dışişleri Bakanlığı’na iletildi ve Alman makamları taleple ilgili süreçleri başlattı.

EYALETLERDEN YANIT HENÜZ GELMEDİ

Şimdi, Alman eyalet yetkililerinden onay bekleniyor. Zira Berlin'in Almanya’da oy verilmesi talebine yanıtı, Federal İçişleri Bakanlığı’nın yeşil ışık yakmasına bağlı. Habere göre, bakanlık şu an bir 'güvenlik değerlendirmesi' yapıyor ve oy sandıklarının kurulacağı eyaletlerdeki güvenlikten sorumlu olan eyalet içişleri bakanlıklarından görüş alacak. Bir bakanlık yetkilisi, her bir eyalet hükümetinin göndereceği yazılı 'güvenlik durumu değerlendirmesi' zemininde karar alınacağına dikkat çekti ve henüz bu görüşlerin gelmediğini kaydetti.

'EKSİK BİLGİ VAR'

Diğer yandan, Türk makamlarının resmi bildirimlerinde bazı eksiklikler olduğu, Alman yetkililerin kapsamlı değerlendirme için Ankara’dan ek bilgiler beklediği de öğrenildi.  Alman eyalet içişleri bakanlıkları oy verme süreçlerinde güvenliği sağlayabilmek için ayrıntılı planlamaları mercek altına alıyor. Bu nedenle nerelerde sandıkların kurulacağı, oy verme işleminin ne zaman yapılacağı, kaç kişinin oy vermesinin beklendiği şeklindeki bilgilere ihtiyaç duyuluyor.

ALMANYA'DA DA 'KUTUPLAŞMA' ENDİŞESİ

Almanya’da kurulacak sandıklarda Türk vatandaşlarının oy vermesinin sağlanmasına dönük diplomasi trafiği sürerken, Alman hükümetinin Türk siyasilerin yürüteceği kampanyaların Almanya’daki Türk toplumu içerisindeki kutuplaşmayı tırmandırması endişesi taşıdığı bir sır değil. AK Parti'nin tarafından Cumartesi günü Başbakan Binali Yıldırım'ın da katılımıyla Oberhausen’da düzenleyeceği mitinge bazı Alman siyasetçiler tepkili.

'İÇ SİYASİ GERİLİMİ BURAYA TAŞIMASINLAR'

DW’ye konuşan bir İçişleri yetkilisi, "Almanya’daki ifade özgürlüğü, demokratik hukuk devletimiz suistimal edilmediği müddetçe, herkese tanınan bir hak. Türkiye’deki iç siyasi gerilimin Almanya’ya taşınmasını ve bu gerilimin burada yayılma girişimine kesinlikle tahammül etmeyeceğiz" diye konuştu.

Yıldırım’ın Oberhausen mitingi Alman hükümetinin haftalık basın toplantısında da gündeme geldi. Dışişleri Sözcü Yardımcısı Sebastian Fischer, "Başbakan Yıldırım, Münih Güvenlik Konferansı katılımcıları arasında. Bu nedenle bizim için Almanya’ya geliyor olması bir sürpriz değil” derken, "Türkiye’deki iç siyasi gerginliğin Almanya’ya taşınmasını istemiyoruz" sözleri dikkat çekti. (Deutsche Welle Türkçe)