Almanya'da soru önergesi: Vatandaş geçinemiyor

Avrupa'nın en güçlü ekonomisine sahip olan Almanya, 1 Mayıs öncesinde gelir eşitsizliğini tartışıyor. Sol Partili Sabine Zimmermann'ın verdiği soru önergesinde, ülkede tam gün çalışanların yüzde 16'sının ayda brüt 2 bin euronun altında kazandığı ortaya çıktı. Zimmermann, ülkede artan enflasyona da dikkat çekerek asgari ücretin artırılmasını talep etti.

Abone ol

DUVAR - Almanya'da Sol Partili milletvekili Sabine Zimmermann, yaklaşan 1 Mayıs İşçi Bayramı nedeniyle verdiği soru önergesinde vatandaşlar ve eyaletler arasındaki gelir eşitsizliğine dikkat çekti. Zimmermann, Alman hükümetinden asgari saat ücretinin 9 euro 19 centten, 12 euroya çıkartılmasını ve taşeron işçiliğin kaldırılmasını talep etti.

Federal Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı'nın Zimmermann'ın soru önergesine verdiği yanıt, 2017 yılı sonunda tam gün çalışan yaklaşık 3 milyon 380 bin kişinin (çalışanların yüzde 16’sı) ayda brüt 2 bin euronun altında kazandığını ortaya koydu. Almanya’nın batı ile doğu eyaletleri arasında da yarı yarıya fark ortaya çıktı. Buna göre, batı eyaletlerinde tam gün çalışanların yüzde 13,5’ini oluşturan 2 milyon 320 bin kişi ayda 2 bin euronun altında para kazanıyor. Doğu eyaletlerinde ise çalışanların yüzde 27,5’ini oluşturan 1 milyon civarında kişinin aylık kazancı brüt 2 bin euronun altında kalıyor.

'2 BİN EURO İLE GEÇİNMEK ZOR'

Zimmermann, “çok fazla sayıda çalışanın çok düşük ücret almasını” eleştirerek, ülkede artan enflasyon ve birçok kentte kiraların yükselmesi nedeniyle brüt 2 bin euronun altında kazanan birinin güçlükle geçindiğine işaret etti. Zimmermann, özellikle doğu eyaletlerinde ücretlerin bu kadar düşük olmasının 'bir skandal' olarak niteleyip asgari saat ücretinin 9 euro 19 centten 12 euroya çıkartılmasını ve taşeron işçiliğin kaldırılmasını talep etti.

SEKTÖR SEKTÖR ORTALAMA MAAŞLAR 

Öte yandan, göçmen karşıtı Almanya için Alternatif (AfD) partisinden milletvekili Rene Springer’in verdiği soru önergesine hükümetten gelen yanıt da ülkede sektör sektör ortalama maaşları ortaya çıkardı. Buna göre, kazancı en düşük olan kesim temizlik işçileri. 2017 yılı sonu verilerine göre, temizlik işlerinde çalışanlar brüt olarak ayda ortalama bin 861 euro kazanıyor. Temizlik işçilerini, ayda ortalama bin 961 euro kazanan otelcilik ve gastronomi sektörü çalışanları izliyor.

Tarım, hayvancılık ve ormancılık alanında çalışanlar brüt olarak ayda ortalama 2 bin 154 euro kazanıyor. Gıda sektöründe çalışanların brüt aylık kazancının ortalama 2 bin 165 euro olduğu belirtiliyor. Sağlık sektöründe çalışan idari personel ile hasta bakıcılar brüt olarak ayda ortalama 2 bin 353 euro, satış alanında çalışanlar ayda ortalama 2 bin 411 euro kazanıyor. Yelpazenin diğer ucunda ise, bilişim ve bilgisayar alanında ücretli çalışanlar var. Bu alanda çalışanların kazancı brüt olarak ayda ortalama 4 bin 926 euroya ulaşıyor.

TÜKETİCİ FİYATLARI YÜZDE 1.3 ARTTI

Alman Federal İstatistik Dairesi’nin verilerine göre, ülkede Mart 2019'da bir önceki yılın aynı dönemine oranla tüketici fiyatlarında yüzde 1,3 artış kaydedildi. Özellikle akaryakıt ve ısınma giderlerindeki artışın yüzde 4,2 olduğu belirtildi. Almanya’nın birçok büyük kentinde artan kira fiyatları da tepki yaratıyor. Köln’deki Alman Ekonomi Enstitüsü’nün verilerine göre, ülkede bir apartman dairesinin bir metrekaresi ortalama 7,50 euroya kiralanıyor. Buna göre, 100 metrekarelik bir daire ortalama 750 euroya kiraya veriliyor. Isınma, su, temizlik gibi giderler ise ayrıca ödeniyor. (Deutsche Welle Türkçe)