Almanya'da 'vatandaşlık' tartışması: 'Suç ile bağlantısı yok'

Suçluların vatandaşı olduğu ülkelerin açıklanması önerisine karşı çıkan SDP'li Behrens, 'vatandaşlık ile suç arasında bağlantı olmadığını' dile getirdi.

Abone ol

ALMANYA - Federal Hükümet ortağı Hür Demokrat Parti'nin (FDP), suçluların vatandaşı olduğu ülkelerin açıklanması önerisi Almanya'da tartışma yarattı. Ana muhalefetteki Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ile faşist Almanya için Alternatif (AfD) partisinden destek geldi. Diğer hükümet ortakları Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile Yeşiller, öneriye kesin olarak karşı olduklarını bildirdi. Basın sendikaları, Uluslararası Af Örgütü ile mülteci girişimleri de göçmenlere karşı önyargıları pekiştireceği ve ırkçılığı körükleyeceğini söyleyerek öneriyi eleştirdi.

HARTMANN: ASIL SEBEPLERİ GÖZ ARDI ETTİRECEK

Teklife karşı çıkan SPD İç Politika sözcüsü Sebastian Hartmann, bu uygulamanın 'suç eylemlerinin asıl sebeplerini göz ardı edilmesine sebep olacağını' söyledi. Deutschlandfunk radyosuna konuşan Hartmann, “Suç eylemlerinde belirleyici olan zanlının hangi ülke vatandaşı olduğu değil, sosyal çevre” görüşünü ifade etti.

Aşağı Saksonya Eyaleti'nin SPD'li İç İşleri Bakanı Daniela Behrens de FPD'nin önerisine karşı çıktı, vatandaşlıkların açıklamayacağını bildirdi. “Nesnel olarak tartışılması gereken bir konu bu. Nesnel olarak baktığımızda, uyruk ile suç arasında bir bağlantı yok” dedi.

KADDOR: BİR TOPLULUĞA KARŞI DÜŞMANLIĞI KÖRÜKLER

Yeşiller'in İç Politika sözcüsü Lamya Kaddor, suç eylemi için gerekli olduğunda vatandaşlıkların zaten açıklandığını hatırlattı. Bunun dışında, bu uygulamanın 'olayı aydınlatma ya da olaydan herhangi bir sonuç çıkarma için uygun olmadığını' söyledi. X platformundan yaptığı açıklamada, tartışılan önerinin 'belirli bir topluluğa karşı düşmanlığı körükleyeceğini ve önyargıları pekiştireceğini' ifade etti.

Alman Gazeteciler Birliği'nden Henrik Zörner de teklife karşı çıktı ve Alman Basın Konseyi Kodeksi'nde yer alan kişilik haklarını koruma ilkesine aykırı olduğunu hatırlattı. Zörnek, bunun asıl olayın önüne geçeceğini, azınlıklara karşı önyargıları pekiştireceğini belirtti.

FAŞİST AFD'DEN 'ETNİK KÖKEN' TALEBİ

Öneriyi açıklayan FDP Genel Sekreteri Bijan Djir-Sarai, söz konusu uygulamanın 'şeffaflık sağlayacağını' savundu. CDU/CSU ise 'şeffaflık ve inandırıcılık' gerekçesiyle vatandaşlıkların açıklanmasından yana görüş bildirdi. Faşist AfD partisi, 'etnik kökenin de açıklanmasını' istedi.

POLİSİN YETKİSİNDE

Almanya'da suçluların vatandaşı olduğu ülkeleri açıklama yetkisi emniyet müdürlüklerinin elinde. Şu anki uygulamada kimlikleri, ağır suç eylemleri dışında açıklanmıyor. Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern ve Saksonya eyaletleri, suçluların vatandaşlıklarını açıklıyor. Almanya'nın nüfusça en büyük eyaleti Kuzey Ren Vestfalya da vatandaşlıkları açıklama kararı aldı. Aşağı Saksonya Eyaleti, vatandaşlık açıklamayacağını bildirdi.