Almanya'da yüksek enflasyon asgari ücreti eritti

Geçen ekim ayı başında yürürlüğe giren 12 euro saatlik asgari ücret, yüksek enflasyonla beraber eridi. 2021'e göre enflasyon bu kasım ayında yüzde 10 oldu, gıdada ise yüzde 21'e ulaştı.

Abone ol

Yunus Ülger

ALMANYA - Enerji fiyatlarında astronomik yükselme, buna bağlı olarak gıda fiyatlarında artış, Almanya'da federal hükümetin en önemli projesi saatlik asgari ücret artışını kısa sürede eritti. Bu yıl içinde aşamalı olarak 9,60 euro'dan geçen ekim başında 12 euro'ya yükseltilen saatlik asgari ücret, cüzdanlarda hissedilemez oldu. Almanya'da enflasyon geçen kasım ayı itibarıyla yüzde 10 oldu. Gıdada enflasyon ise bir önceki yıla göre yüzde 21 oranında yükseldi, gıda ve enerji dışından enflasyon yüzde 5 dolayında. Bu yüzden Sol Parti ve uzmanlar, saatlik asgari ücretin 14 euro'ya yükseltilmesini talep ediyor. 

ASGARİ ÜCRET AYLIK YAKLAŞIK NET 1600 EURO CİVARINDA

Federal hükümetin hesaplamasına göre, haftada 40 saat asgari ücretle çalışan biri ek ödemeler olmadan ayda brüt 2 bin 80 euro kazanıyor. Sosyal kesintilerden sonra elde kalan net aylık gelir 1600 euro civarında. Bu kişinin çocuğu yoksa, eşi de çalışmıyorsa, çalışma süresi de haftada 40 saatten fazla değilse bu parayla geçinmesi çok zor. Ek olarak konutun büyüklüğüne ve kira tutarına göre devletten konut yardımı alabilir. Ayrıca devletin geçici enerji desteği, çocuk başına 250 euro ve yeterli geliri olmayan ailelerin çocuklarına eğitim desteği var.

Federal İstatistik Dairesi'nin verilerine göre, 2021 itibarıyla iki kişilik bir hanenin aylık temel gideri 2 bin 623 euro tutarında. Giderler ortalama, 966 euro kira, enerji ve kredi taksitleri, 402 euro gıda, 322 euro ulaşım, 255 euro serbest zaman ve kültür, 115 euro sağlık ve beden bakımı, 98 euro giysi, 70 euro da iletişim olacak şekilde dağılıyor. 2022'de evde kullanılan enerjide yüzde 51, gıdada da yüze 21 artış hesap edildiğinde, temel aylık giderin 2 bin 623 euro'yu epeyce aştığı kolayca tahmin edilebilir.

13.8 MİLYON İNSAN YOKSULLUK SINIRININ ALTINDA

Almanya, dünyanın dördüncü büyük ekonomisi olarak zengin bir ülke ancak bu ülkede 13,8 milyon insan yoksul. Ülkede yoksulluk sınırı tek kişilik hane için aylık net 1251 euro, 14 yaşından küçük çocuklardan oluşan dört kişilik hane içinse 2 bin 627 euro. Alman Sendikalar Birliği (DGB) bünyesindeki Hans Böckler Vakfı'nın araştırmasının bulgularına göre 2010 ile 2019 yılları arasında, yoksulların sayısı yüzde 40 oranında arttı. Korona virüsü salgını döneminde ise 600 bin kişi yoksulluk sınırının altına düştü. Vakfın başkanı Bettina Kohlrausch, ekonominin iyi olduğu dönemlerde de yoksul sayısının arttığına dikkat çekerek, yoksulların toplumsal yaşama katılımlarının gittikçe azaldığını söyledi.

Almanya'nın tanınmış yoksulluk araştırmacısı Köln Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Christopf Butterwegge, 12 euro asgari ücret artışının yüksek enflasyon sebebiyle eridiğini belirterek, bunun 14 euro'ya yükseltilmesini istiyor. Prof. Butterwegge, yoksullukla mücadelede asgari ücretin sadece bir başlangıç olduğunu belirterek, federal hükümetten yoksulluğa karşı daha etkili mücadele bekliyor. Sol Parti ise, asgari ücretin 13 euro'ya yükseltilmesini ve sıkıca denetlenmesini istiyor. Yoksullara ücretsiz gıda sağlayan Tafel kuruluşu ise, yoksulluğun yapısal sebepleri olduğunu, çoğunlukla çocuklarını tek başına büyütenlerin, işsizlerin, çok çocuklu ailelerin ve meslek sahibi olmayanların yoksullaştığını hatırlattı.

Berlin'de bulunan Alman Ekonomi Enstitüsü Başkanı Prof. Marcel Fratzscher ise, orta sınıf ile küçük işletmelerin de yüksek enflasyon sebebiyle yoksullaşma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söylüyor. Prof. Fratzscher, federal hükümetin ihtiyaç ölçüsü gözetmeden herkese enerji yardımını eleştiriyor, enerji yardımlarının sadece ihtiyacı olanlara verilmesini istiyor.