Almanya'dan mitinglere Türkiye ayarı

Türkiye'yle yaşanan gerilim sonrası Almanya'da yeni düzenleme... Ülkede miting yapmak isteyen ülkeler izin başvurusunda bulunacak; bu ülkelerde üç ay içinde seçim varsa başvuru reddedilecek.

Abone ol

DUVAR - Almanya, ülkedeki vatandaşlarına siyasi miting yapmak isteyen ülkeler için Türkiye'yle yaşanan kriz nedeniyle yeni bir düzenleme getirdi. Bundan böyle, Almanya'daki vatandaşlarına siyasi miting düzenlemek isteyen ülkeler izin almak için başvuru yapması gerekecek; üç ay içinde seçime gidecek olan ülkelerin başvuruları otomatik olarak reddedilecek.

'ELÇİLİKLER BİLGİLENDİRİLDİ'

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schaefer, Türkiye'yle geçen aylarda yaşanan deneyimler sonucu böyle bir karar aldıklarını dile getirdi. Schaefer, yeni düzenleme konusunda tüm büyükelçiliklerin bilgilendirildiğini de açıkladı. Avrupa Birliği (AB) ülkeleriyse bu kuraldan muaf tutulacak.

NE OLMUŞTU?

Türkiye'yle Almanya arasında bu konuda yaşanan kriz 16 Nisan anayasa referandumu öncesinde patlak vermiş, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın G-20 zirvesi sırasında miting düzenleme girişimi nedeniyle yeniden gündeme gelmişti. Cumhurbaşkanlığının yetkilerini genişleten referandum öncesinde, AK Partili bakanların Almanya'da propaganda yapması 'Almanya'daki Türk toplumu arasında bölünmeyi engelleme' gerekçesiyle yerel yönetimler tarafından yasaklanmıştı. Son olarak, Erdoğan'ın 7-8 Temmuz'daki G-20 zirvesi için gideceği ülkede Türkiye kökenlilere miting düzenlememesine izin verilmemişti. (Kaynak: Sputnik)