Almanya'nın Dışişleri Bakanı AB'nin mesajını getiriyor

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier bugün Ankara'ya geliyor. Steinmeier'in çantasında yoğun ve zorlu bir gündem var.

Abone ol

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier bugün Ankara'ya geliyor. Steinmeier, ilk önce mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya gelecek, ardından iki bakan heyetler arası görüşmelere başkanlık edecek . Steinmeier’in bazı hükümet yetkilileri ile de bir araya geleceği, programın uyması halinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da kabul edilmesinin beklendiği söyleniyor.   Alman Bakan ayrıca, muhalefetteki siyasi partililerin üst düzey yetkilileri ve sivil toplum temsilcileriyle de görüşecek.

ALMANYA'NIN GÜNDEMİ OPERASYONLAR VE TUTUKLAMALAR

Deutsche Welle'nin haberine göre  Steinmeier'i sıkıntılı bir gündem bekliyor. Önemli maddeler arasında,  Cumhuriyet gazetesine operasyon, HDP milletvekillerinin tutuklanması  gibi başlıklar ön plana çıkıyor.   Alman bakanın demokrasi, adil yargılama, insan hakları ve hukuk devleti konularında beklentilerini de aktarması bekleniyor.

Steinmeier’in, haklarındaki soruşturmalar nedeniyle tutuklanan HDP milletvekillerini cezaevinde ziyaret edip etmeyeceği, Alman medyasında en çok merak edilen konular arasında bulunuyor. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schäfer, olağan basın toplantısında soruları yanıtlarken, ziyaret programı üzerinde çalışmalarındevam ettiğini , henüz tüm ayrıntıların netlik kazanmadığını belirtti.  Schäfer, temasların Ankara'da yapılacağı için şehir dışındaki cezaevlerine gidilmesinin biraz zor bir ihtimal olduğunu belirtti.

Dışişleri Bakanı Steinmeier’in Ankara ziyaretindeki en öncelikli hedeflerinin başında, iki ülke arasında son haftalarda tırmanan gerilimi düşürmek geliyor. Diplomatik kaynaklar iki ülke arasındaki megafon diplomasisine bir son verilmesi gerektiğini söyleyerek  Merkel hükümetinin darbe girişiminin ilk saatlerinde açıklama yaparak buna tepki gösterdiğini, bu konudaki tavrın net bir şekilde sürdürüldüğüne dikkat çekiyor.

ANKARA'NIN KAYGISI PKK'NİN MALİ KAYNAKLARI VE GÜLEN HAREKETİ

Ankara’nın ziyaretten temel beklentileri ise, Almanya’nın PKK ile mücadelede daha sert adımlar atması, Gülen hareketinin ülkedeki faaliyetlerinin üzstüne gidilmesi olarak sıralanıyor.

Almanya’da PKK’nın terör örgütleri listesinde bulunduğunu, bugüne kadar PKK şüphelileri hakkında yaklaşık 4 bin 500 soruşturma açıldığını belirten yetkililer, bunların büyük bölümünün sonuçsuz kaldığını söylüyor.

Türkiye'ye göre PKK’nıin özellikle gelir kaynaklarının yarısından fazlası Almanya’da toplanıyor. Bu yüzden örgütün finansman kaynakları ve ayrıca propaganda faaliyetlerine karşı daha etkili önlem alınması bekleniyor.

Ankara ile Berlin arasında büyük gerginliğe yol açan bir diğer konu ise Gülen hareketinin Almanya’daki faaliyetleri.

Türk tarafı 15 Temmuz darbe girişimiyle birlikte Gülen hareketinin “barışçıl, eğitime ağırlık veren dini bir hareket olmadığının ortaya çıktığını” savunarak, Almanya’nın bu hareketin ülkedeki faaliyetlerini mercek altına almasını, özellikle mali kaynaklarının üzerine gidilmesini,  haklarında yakalama kararı bulunan, Gülen hareketiyle bağlantılı isimlerin iade edilmesini ve iltica başvurusunda bulunanların başvurularının kabul edilmemesini talep ediyor.

Ankara ayrıca,  istiyor.

Almanya ise ancak Alman yasalarına aykırı faaliyetlerinin bulunması, somut kanıtların sunulması halinde bu kurumların mercek altına alınabileceğini kaydediyor. Almanya, iade taleplerinde ise her bir başvurunun tek tek inceleneceğini, bir dava siyasi nedenlerle açılmışsa, iadenin söz konusu olmayacağı mesajını veriyor.