Alpagut-Atalan’da Madene Hayır Platformu: Yağma ve talan projelerini durdurun

Cengiz Holding'in Eskişehir'de açacağı altın madenine tepki gösteren Alpagut-Atalan’da Madene Hayır Platformu, "İktidara sesleniyoruz: Bu yağma ve talan projelerini durdurun" açıklaması yaptı.

Abone ol

DUVAR - Alpagut-Atalan’da Madene Hayır Platformu, Cengiz Holding’e bağlı Eti Bakır A.Ş’nin, Tepebaşı Atalan Mahallesi ve Mihalgazi İlçesi Alpagut Mahallesi mevkiinde, siyanürlü altın ve gümüş madeni açmak için harekete geçmesiyle ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, "Buradan siyasi iktidara sesleniyoruz: Bu yağma ve talan projelerini durdurun. Halkın sağlığına ekmeğine doğasına ve yaşamına dokunmayın" denildi.

Alpagut-Atalan’da Madene Hayır Platformu'nun açıklaması şöyle:

“Buradan Cengiz Holding’e, ilgili bakanlık yetkililerine ve Eskişehir Valiliğine sesleniyoruz. Eskişehir halkı olarak tek yürek, tek ses buradayız. Ormanımızı, suyumuzu, havamızı, toprağımızı kısaca, doğamızı, yaşamımızı, savunuyor, projeye karşı çıkıyoruz. Cengiz Holding’in yetkililere sunduğu proje doğanın ve yaşamın talanı projesidir.

Uzatılma seçeneği de dahil 15 yıl boyunca, şimdilik 716 futbol sahası genişliğinde bir alanda 500 m derinliğinde bir çukur açılarak, İliç’te olduğu gibi siyanürlü yığın liçi yöntemi ile altın ve gümüş madeni çıkarılacak. Ağaçlarımız kesilecek, ormanlarımız, tarım arazilerimiz yok edilecek, patlamalar ve işletme için kullanılacak milyonlarca ton su nedeniyle su kaynaklarımız kuruyacak, tarım, hayvancılık, arıcılık yok olacak. Binalarımız hasar görecek, temiz havamız yerini toza bırakacak, yüzyıllardır bu topraklarda üreten halkımız, çaresizce köylerinden göç etmek zorunda kalacaktır.

Anadolu’nun asıl hazineleri olan endemik bitki türleri yok olacak, bölgede yaşayan hayvanlar yaşam alanlarını kaybedecek, ekosistem onarılmaz hasar alacaktır.

Görünen o ki milyonlarca yılda oluşan ekosistem şirketlerin karına kurban edilmek isteniyor.

'Ülke ekonomisine katkı için' denilerek aklanmaya çalışılan bu projelerin tek katkısı yerli ve yabancı sermayelerin kasalarınadır. Bir avuç yerli ve yabancı holding patronunun kârlarına kâr katması için ormanımızın, suyumuzun, toprağımızın yok edilmesine izin vermeyeceğiz.

Buradan siyasi iktidara sesleniyoruz: Bu yağma ve talan projelerini durdurun. Halkın sağlığına ekmeğine doğasına ve yaşamına dokunmayın. Atalarımızdan bize miras kalan ve bizim de evlatlarımıza miras bırakacağımız bu toprakların eken, biçen, üreten asıl sahipleri olarak bu talan ve yağmaya izin vermeyeceğiz."