Alparslan Türkeş Üniversitesi'ne Nazım Hikmet'li savunma

AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı, Alparslan Türkeş’in adının bir üniversiteye verilmesini, Nazım Hikmet ve Necip Fazıl’la gerekçelendirdi. Bazı tartışmaların geçmişte kaldığını, bugünkü kuşakların Necip Fazıl’ı Nazım Hikmet’i ortak kültürün, ortak hayat alanının insanları olarak görüp, geçmişteki çatışmaların ötesinde kavrayabildiklerini söyleyen Bostancı, “Benim kanaatim, Alparslan Türkeş’in de geleceğe ilişkin siyasal mirasıyla birlikte, geçmişte kalmış anlamları ve değerleriyle birlikte toplumun ortak değer hanesinde yerini aldığıdır” dedi.

Abone ol

ANKARA - Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nin adının Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi olarak değiştirilmesini öngören 5 maddelik yasa teklifi, Meclis Milli Eğitim Komisyonu’nda görüşülerek kabul edildi.

Toplantıda ilk sözü alan teklifin sahibi AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı, gerekçeyi, “Osmanlı’dan cumhuriyete intikal eden, toplumsal ve entelektüel hayatımızda çok önemli rol oynayan milliyetçiliğin siyasi temsillerinden önemli bir yaklaşımı ifade eden Alparslan Türkeş’in adını ve hatırasını yaşatmak için Adana’daki üniversiteye onun adını vermektir” sözleriyle açıkladı.

Bazı tartışmaların geçmişte kaldığını öne süren Bostancı, bugünkü kuşakların Necip Fazıl’ı Nazım Hikmet’i ortak kültürün, ortak hayat alanının insanları olarak görüp geçmişteki çatışmaların ötesinde kavrayabildiklerini söyledi. Bostancı, “Bizim toplumumuz çok çeşitli toplumsal, kültürel tartışmalar yaşadı; geçmişte yaşadı, gelecekte de muhakkak yaşayacaktır ama hayatın akışı içerisinde bana öyle geliyor ki geçmişte bıraktığımız tartışmaların toplamı hepimiz için ortak bir kıymete sahip ve bizim bir bakıma ortak geçmişimizi oluşturuyor. Yani bir zamanlar 'Necip Fazıl mı Nazım Hikmet mi?' tarzında birtakım dikotomiler, karşıtlıklar oluşturulurdu ama bugünkü kuşaklar geçmişe baktıklarında hem Necip Fazıl’ı hem Nazım Hikmet’i rahatlıkla okuyabilirler. Aslında her ikisinin de bizim ortak kültürümüzün, ortak hayat alanımızın insanları olduğunu, geçmişteki çatışmaların ötesinde kavrayabilirler diye düşünüyorum” dedi.

Nazım Hikmet ve Necip Fazıl’ın şiirlerinden örnekler veren Bostancı “Benim kanaatim, rahmetli Alparslan Türkeş’in de geleceğe ilişkin siyasal mirasıyla birlikte, geçmişte kalmış anlamları ve değerleriyle birlikte toplumun ortak değer hanesinde yerini aldığıdır; birçok başka isim gibi. Bu çerçevede, böyle bir ismin verilmesinin uygun olacağı düşüncesiyle bu kanun teklifini sunduk” açıklamasında bulundu.

MHP’DEN CUMHURBAŞKANINA TEŞEKKÜR

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da, kanun teklifinin verilmesini sağlayan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve teklifi veren AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı’ya teşekkür etti. Akçay “Bu kanun teklifinin Alparslan Türkeş adının, 50’nci kuruluş yıl dönümünde mahsusen bir bilim ve teknoloji üniversitesine verilmesi, ayrıca bu üniversitenin, partimizin kuruluşunun gerçekleştiği ve Başbuğ’umuz Alparslan Türkeş’in 3 defa milletvekili seçildiği Adana’da bulunmuş olması ayrı bir anlam, ayrı bir güzellik getirmiş ve memnuniyet verici bir tevafuk olmuştur” dedi.

KABOĞLU: NAZIM HİKMET, YAŞAR KEMAL BELKİ DAHA ANLAMLI OLURDU 

CHP Milletvekili İbrahim Kaboğlu ise adı üniversiteye verilmek istenen Türkeş’in sesini 27 Mayıs ihtilalinde ilkokul çocuğuyken radyodan duyduğunu, diğer yandan Montesquieu Üniversitesi, Descartes Üniversitesi gibi dünya çapında ünlü üniversitelerde öğretim üyeliği yaptığını hatırlattı. Kaboğlu "Nazım Hikmet, belki Yaşar Kemal gibi dünya çapında tanınmış olan Türk yazarların, Türkiyeli edebiyatçıların üniversitelere adının verilmesi daha farklı, anlamlı olurdu” eleştirisinde bulundu. Teklifin gerekçesi açıklanırken milliyetçilik vurgusuna dikkat çeken Kaboğlu "O zaman farklı entelektüel birikimleri olan, Türkiye'de çok farklı kulvarlardan mücadele eden siyasetçileri de en azından anmak gerekir, Mehmet Ali Aybar gibi, Behice Boran gibi ya da daha farklı adları, onları da anmak gerekiyor” çağrısı yaptı. Kaboğlu ayrıca konunun seçim öncesinde gündeme getirilmesine karşı çıkarak, “Siyasal görüşüne katılalım katılmayalım ama bu topraklarda yetişen büyüklerimize, önderlerimize saygı duymak, minnetle anmak bizim borcumuz, fakat bu çok saygı duyduğumuz kişilikleri acaba bir bakıma seçim öncesi üç beş oya indirgeme… bunu yapmalı mıyız?” diye sorrdu.

MHP GENEL BAŞKANI DEĞİL, MİLLİYETÇİLİĞİN SEMBOL İSMİ

Bostancı, Kaboğlu’nun “3-5 oy için mi yapılıyor?” yönündeki sözleri üzerine, “3 -5 oyu kazanmak çerçevesinde bir iş yapmaya kalkacak olsak, muhakkak bunu da halk değerlendirir. Benim kanaatim, böyle bir şeyin halkın nezdinde bir karşılığı olmaz” yanıtını verdi. Bostancı, Türkeş’in adının bir üniversiteye verilmesiyle ilgili de, “Sadece Milliyetçi Hareket Partisinin Genel Başkanı olarak değil, aynı zamanda Osmanlı'dan cumhuriyete intikal eden milliyetçi coğrafyanın çok önemli sembol isimlerinden birisi olduğu için bu teklif gündeme geldi” iddiasında bulundu.

HDP Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki de, Türkeş’ten bağımsız olarak siyasi kişiliklerin, siyasi parti liderlerinin adlarının üniversitelere verilmesini tartışılır bulduğunu ifade etti.