Alper Taş: HDP mecliste olmalı
ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş 24 Haziran öncesi tutumlarını ve yapacakları çalışmaları anlattı. HDP'ye dair eleştirileri olduğunu belirten Taş, "Ama biz bir arada yaşamı savunan bir partiyiz. HDP’nin parlamentoda var olması, temsil edilmesi HDP gibi bir partinin mevcudiyeti toplumsal barış açısından önemli. Kürt sorununun demokratik yollarla çözümü açısından da önemli" dedi.
DUVAR - 24 Haziran seçimlerinde sol-sosyalist bir aday için çaba harcayacaklarını açıklayan ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş bu başarılamamış olsa da her şeye rağmen sosyalistlerin aktif rol alabileceğini söyledi. Taş, “AKP-MHP blokunda kurtulmak isteyen milyonlarla duygu bağı kuramayan bir solculuk anlayışı olamaz” diyerek pozisyonlarını ifade ederken, 'solculara hangi adayı destekleyeceklerini reçete ile sunmaya gerek yok' dedi. Alper Taş Kuşkusuz HDP çizgisine dair çok eleştirileri olsa da parlamentoda var olmasını toplumsal barış açısından önemli gördüklerini belirtti. Taş'ın açıklamalarından satır başları şöyle:
Şu anda sosyalistlerin bir adayı yok. Nasıl bir çalışma yürütmeyi hedefliyorsunuz?
Kuşkusuz 24 Haziran seçimlerine seyirci kalmayacağız. Aktif bir biçimde bütün meclislerimizle katılmayı amaçlıyoruz. Bunu söyledikten sonra ikinci soru kuşkusuz bu nasıl olacaktır. Birincisi halka oy ver çağrısı yapılması gerekiyor. Halkımız her şeye rağmen sandığı önemli bir çözüm mercii olarak görüyor. Bu anlamı ile boykot kesinlikle bizim için tartışma konusu değil. Ayrıca boykot dediğinizde aynı zamanda bir başka toplumsal çözümü de içinde barındırma gücünüz olmalı. Günün koşullarında böyle bir gerçekliğimiz yok. Halkın AKP-MHP blokundan kurtulma duygusuyla mutlaka buluşmalıyız. Doğal olarak bu girişten sonra ikinci soru gelecek; kime oy vereceğiz? Haziran Hareketi izlediği siyaset itibari ile bir tutarlılık içerisinde olmalı. Biz CHP ve HDP dışında bir güç olmaktan bahsetmiştik. O nedenle çok açık söylemek gerekir ki ‘şu adaya oy ver’ diye bir çalışma yapmak zorunda değiliz. Elbette solun bakacağı adaylar vardır. Solculara kime oy vereceğini reçete ile sunmaya gerek yok.
Oy talebi olmayacaksa çalışmanız hangi temeller üzerinde şekillenecek?
Dikkat edin 24 Haziran seçimleri bir şekilde 16 Nisan Referandumu’nun devamı olarak şekilleniyor. Biz de çalışmamızın odağına esas olarak 16 Nisan Referandumu’nun Hayır’ını koyacağız. Kimse kimsenin rakibi olmayacak, kimse kimsenin ayağına çelme takmayacak. Herkes bulunduğu yerden AKP-MHP blokunun yenilmesine odaklanıp bir çalışma yapacak. Böyle bir çalışmanın başarılı olacağına inanıyorum.
Seçim sonucuna dair bir tahmininiz var mı?
Öncelikle Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalacağını düşünüyorum. Muhalefet cephesindeki dört aday da dayandığı toplumsal kesimler içerisinde büyük bir coşku ile karşıladı. Bu mutlaka seçim çalışmalarına yansıyacaktır. Aynı şekilde parlamento seçimlerinde de AKP-MHP bloklu çoğunluğunu kaybedebilir. AKP ittifak yasası isle seçimi garanti altına almaya çalıştı. Sanırım kendi karşısında bir ittifaka ihtimal vermiyordu. Bu yasa neredeyse ittifakı zorunlu kıldı. İnanmadığınız siyasal kesimlerle bile aritmetik ittifak yapmanız gerekiyor. Ama şunu söylememiz gerekiyor ki AKP ya da Erdoğan gittiğinde Türkiye’de devrim olmayacak. Ama ülke istikrarsızlık ve huzursuzluk kaynaklarının en önemlisinden kurtulmuş olacak. Bu da az bir şey değil. Gitseler de gitmeseler de bizim yapacağımız şey bellidir. Yapacağımız şey geçmişte Fatsa’da arkadaşlarımızın yaptığıdır. Halkın öz örgütlenmelerini geliştirmektir. Buraları ne kadar geliştirirsek politik olarak geleceğimiz o kadar güçlü olur.
Bu arada sizin isminiz üzerinden vekillik tartışması yapılıyor. Bu konuda tutumunuz nedir?
HDP ile resmi bir görüşme yaptık ve yukarıda belirttiğimiz siyasetimizi anlattık. CHP’den şu ana kadar bize resmi olarak bir teklif gelmedi. Böyle bir teklif gelir mi bilmiyorum. Ama bizim için tablo şudur. Biz siyasetçi değil, devrimciyiz. Doğal olarak bizim açımızdan Meclis’te ya da başka bir yerlerde olalım dürtüsü güçlü değil. Bugün için bir aday çıkaramamış olsak da bizim için öncelikli olan yürüttüğümüz siyaseti adaysız olarak da sürdürmek ve seçim sonrasına taşıyabilmektir. Türkiye’nin geleceğine büyük bir güçle sahip çıkmanın yolunu burada görüyoruz. O yüzden şimdi gündeme gelen milletvekilliği tartışmalarının ötesinde bizim için asıl önemli olan bu fikrin güçlenmesidir. Öte yandan bu dönemde parlamentonun bir mücadele alanı olarak geliştirilmesi çabasını da görmezden gelmiyoruz. Bu doğrultuda ‘sıfır baraj’ ekseni oluşabilseydi, HDP ve aynı zamanda 12 Eylül’den bu yana tüm sol-sosyalist güçlerin önüne koyulan barajı da aşacak şekilde gündeme gelebilseydi elbette konuşulabilirdi. AKP’nin seçim hilesine karşı geliştirilmesi bakımından olumlu olsa da bu ittifakın kaldığı sınır bugün için böylesi bir tartışmayı ortadan kaldırmış durumda. Etik olarak bu noktadan sonra bizim böyle bir sürecin parçası olmamız mümkün değil. İlkelerimizle mücadelenin içinde var oluyoruz. Yeni oluşacak parlamentoda da Hazirancı, Haziran’a yakın vekiller olacaktır. Onlarla yine mücadelemizi birlikte yürütürüz. Ama kendi sözümüzü, ağırlığımızı, çizgimizi bozabilecek ufak tefek işlerin içerisini girmeyiz. Bu konuda bu önerileri getiren arkadaşlara incelikleri için teşekkür ederiz. Bugün bizim için asıl olan devrimci siyaseti, sosyalist çizgiyi büyütmektir. Ne kadar yapabildiğimiz tartışılabilir ama buraları güçlendirme görevini yine bizim omuzlamamız gerekir.
HDP’ye dair neler söyleyeceksiniz? Yukarıda bir görüşmeden bahsettiniz.
HDP açısından şunu söylememiz gerekiyor. Kuşkusuz HDP çizgisine dair çok eleştirimiz var. Ama biz bir arada yaşamı savunan bir partiyiz. HDP’nin parlamentoda var olması, temsil edilmesi HDP gibi bir partinin mevcudiyeti toplumsal barış açısından önemli. Kürt sorununun demokratik yollarla çözümü açısından da önemli. Seçim sürecine dair de Selahattin Demirtaş ve tutuklu milletvekillerinin derhal serbest bırakılması çağrısını yapıyoruz. Kampanyasını özgürce örgütlenmesi gerekiyor. (Röportajın tamamı)