Altan Kardeşler’in avukatı: Zulüm sona erdi ancak hak olan indirimler esirgendi

Altan Kardeşler’in avukatı Figen Albuga Çalıkuşu, Ahmet Altan hakkında verilen 10.5 yıl hapis cezası ile tahliye kararını, “En azından özgürlüğüne kavuştu, zulüm sona erdi. Ancak İstanbul’un eski emniyet müdürü ile eski valisine yapılan indirimler ondan esirgendi” diye değerlendirdi. Çalıkuşu, Mehmet Altan hakkındaki beraat kararıyla ilgili, “AYM’nin kararına direnseler de hukukun gereğini yerine getirdiler” dedi.

Abone ol

DUVAR - Gazeteciler Ahmet Altan, Mehmet Altan ve Nazlı Ilıcak’ın haklarında verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının Yargıtay tarafından bozulmasının ardından yapılan yeniden yargılama sonucunda İstanbul 26’ncı Ağır Ceza Mahkemesi kararını açıkladı.

Ahmet Altan “örgüte üye olmamakla birlikte bilerek yardım” suçundan 10 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı, suçun niteliği ve tutuklulukta geçirdiği süre gözetilerek tahliyesine karar verildi.  Nazlı Ilıcak, “örgüte üye olmamakla birlikte bilerek yardım” suçundan 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı, suçun niteliği ve tutuklulukta geçirdiği süre gözetilerek adli kontrolle tahliyesine karar verildi. Delil elde edilemediğinden dolayı Mehmet Altan'ın beraatine hükmedildi.

Ahmet Altan ile Mehmet Altan’ın avukatı Figen Albuga Çalıkuşu, kararla ilgili Gazete Duvar’a yaptığı açıklamada şunları söyledi:

'AYM KARARINA DİRENSELER DE HUKUKUN GEREĞİNİ YERİNE GETİRDİLER'

"Mehmet Altan ile ilgili karar artık verilmesi gereken bir karardı çünkü Anayasa Mahkemesi(AYM) kararını yok saymak doğru bir hareket değil. Anayasa hepimizin anayasası ve herkes için bağlayıcı. AYM kararına direnseler de hukukun gereğini yerine getirdiler."

'AHMET ALTAN'DAN ESİRGENEN İNDİRİMLER BAŞKALARINDAN ESİRGENMEDİ'

"Ahmet Altan hakkında verilen kararda yargılanan, suç kabul edilen gene gazetecilik faaliyeti oldu maalesef. Delili de yazdığı yazı, televizyondaki konuşmasıydı. Bu ifadeleri terör örgütüne yardım olarak nitelendirildi. Eylemlerin yoğunluğu sebebiyle üst sınırdan ceza verildi.

Türk Ceza Kanunu(TCK)’nun 220/7’inci maddesi gereği yapılması gereken indirim yapılmadı ve Ahmet Altan’a 10.5 yıl ceza verildi. Tahliye edilmiş olması bizim için elbette çok sevindirici. En azından özgürlüğüne kavuştu, zulüm sona erdi. Ahmet Altan, devletin içine sızan unsurlarca darbe ve kalkışmanın kuvvetle muhtemel olduğu söylenen bir dönemde yazı yazmakla suçlanıyor. Aynı dönemde İstanbul’un emniyet müdürü olan Hüseyin Çapkın ile İstanbul’un valisi olan Hüseyin Avni Mutlu’ya ise 220/7’den* en az ceza verilmişti. İkisinin de lehine indirimler verildi ve tahliye edildiler. Onlardan esirgenmeyen indirimler, bir düşünce yazarı olan Ahmet Altan’dan esirgendi. Milletin, anayasa çerçevesinde devrettiği egemenlik hakkından olan yargılama organları tarafından yapılan bu ciddi savrulmalar, milleti incitir.

Nazlı Hanım(Ilıcak)’ın avukatlığını yapmadım ama süreci yakından takip ettim. En başta yaşı itibariyle tahliye edilmiş olması elbette çok olumlu ve sevindirici bir neticedir."

* TCK 220/7: Örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım eden kişi, örgüt üyesi olarak cezalandırılır. Örgüt üyeliğinden dolayı verilecek ceza, yapılan yardımın niteliğine göre üçte birine kadar indirilebilir.