Altılı Masa 30 Ocak’ta 2 binden fazla vaat açıklayacak

Altılı Masa’nın 10’uncu toplantısı, kamuoyunun merak ettiği sorulara şimdilik cevap vermese de takvim netleşti. Masa, 30 Ocak’ta hem ülkeyi nasıl yöneteceğini açıklayacak hem de vaatlerini.

Abone ol

ANKARA - Cumhuriyet Halk Partisi, Demokrat Parti, DEVA Partisi, Gelecek Partisi, İYİ Parti ve Saadet Partisi liderlerinin oluşturduğu Altılı Masa, 6 Ocak’ta en uzun toplantısını gerçekleştirdi. Merak edilen birçok konunun görüşüldüğü toplantıda cumhurbaşkanı adayının ismi netleşmedi ancak aday belirlemenin şartı olarak ortaya konulan hükümet programı ve ortak yönetim konularında büyük ilerleme kaydedilerek bunların kamuoyuna ilan tarihi netleştirildi. Buna göre Altılı Masa liderleri, İYİ Parti’nin ev sahipliğinde 26 Ocak’ta yapacağı 11’inci toplantının ardından 30 Ocak’ta kamuoyunun önüne çıkacak. Altı lider bu tarihteki lansmanda seçmenlerin merak ettiği birçok soruya cevap niteliğinde "Ortak Politikalar Metni" ve "Geçiş Sürecinin Yol Haritası"nı açıklayacak.

200 SAYFALIK METİNDE 2 BİNİN ÜZERİNDE VAAT

Altı partinin kurmaylarından edinilen bilgiye göre liderler "Cumhurbaşkanı adayının seçim beyannamesi" ya da "Hükümet Programı" olarak tanımlanan Ortak Politikalar Metni’nde tam uzlaşı sağladı.

30 Ocak’ta açıklanacak metin için ilk etapta her parti kendi çalışmasını yaptı, daha sonra bu çalışmalar bir araya getirildi. Yaklaşık 700 – 800 sayfa üzerinde çalışan ilgili komisyon, yapılan toplantılar sonucunda 9 ana başlık içeren 200 sayfalık bir metin ortaya çıkardı. Altılı Masa’nın vaatlerinin sıralandığı Hükümet Programı niteliğindeki metinde eğitimden tarıma, ulaştırmadan sağlığa, basının sorunlarından kadın haklarına 9 başlıkta 2 binin üzerinde vaat sıralandı.

UZLAŞILAMAYAN KONULAR METİNDE YER ALMADI

Altılı Masa’nın İstanbul Sözleşmesi gibi bazı başlıklarda uzlaşamadığı 10'uncu toplantıdan önce gündeme gelmişti. Siyasi partilerin üzerinde uzlaşamadığı konular hazırlanan ortak metinde yer almadı. Partilerin kurmayları uzlaşılamayan başlıklara ilişkin, “Bir siyasi partinin önerisi kabul edilmedi ve metinde yer almadıysa, bu, o partinin bu önerisinden vazgeçtiği anlamına gelmiyor. Önerisi kabul edilmeyen parti ilgili konuya ilişkin kendi özelinde elbette siyaset yürütmeye devam edecek. Bu büyük bir sorun teşkil etmiyor. Önemli olan masada mutabakatı sağlamak ve ülkeyi ilgilendiren, acil tüm konularda bu mutabakat sağlandı" değerlendirmesini yaptı.

‘SEÇİMDEN BİR GÜN SONRA 'ÜLKEYİ NASIL YÖNETECEĞİZ?’ SORUSUNUN CEVABI'

Altı siyasi partinin üzerinde uzun süredir çalıştığı ve 30 Ocak’ta açıklayacağı bir diğer metin “Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Geçişin Yol Haritası” olacak. Altı siyasi partinin kurmaylarına göre bu metin, “Seçimden bir gün sonra, saat 9’dan itibaren ülkeyi nasıl yöneteceğiz” sorusunun cevabını verecek.

Altılı Masa’yı temsil eden siyasi partilerden bir kurmay, bu çalışmanın gerekçesini, “Türkiye’de şu anda Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi var. Cumhurbaşkanı’nın yetkilerinin artırıldığı, Meclis’in yetkilerinin azaltıldığı bir rejim. Parlamentoda çoğunluğu sağlayıp Anayasa değişikliği ile Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’e geçene kadar ülkeyi bu sistemle ve mevcut Anayasa ile yönetmek zorundayız. Bu yüzden seçimin ertesi günü bu sistemi nasıl işleteceğimizin kurallarını belirlememiz gerekiyor. Bu, seçimden sonra hiçbir aksaklık olmaması için hazırladığımız bir yol haritası" ifadeleriyle açıkladı.

‘ÜLKE YÖNETİMİNDE TÜM LİDERLER SORUMLULUK ALACAK’

Altılı Masa’nın hazırladığı yol haritasının bir ayağının da altı liderin yönetim sisteminde nasıl konumlanacağı olduğunu belirten kurmaylar, liderlerin bu sorunun cevabının kendilerine bırakılmasını istediğini kaydetti. Altılı Masa’dan bir yetkili, altı liderden birinin cumhurbaşkanı olması durumunda diğerlerinin cumhurbaşkanı yardımcısı olması yönünde uzlaşı sağlandığını ifade ederken, “Liderler yürütme sisteminin içinde yer alacak. Bakan olmayacaklar. Karar mekanizmalarında yer alacaklar. Ülke yönetiminde tüm liderler sorumluluk alacak" ifadelerini kullandı.  

HEDEF EN AZ 360 VEKİL, İDEAL 400 VEKİL

Seçim ittifakının nasıl kurgulanacağı da Altılı Masa’nın bir başka önemli gündem maddesi oldu. İttifaklar konusunda çalışma yürütecek bir komisyon kurulması kararını alan Altılı Masa’nın kurmayları, seçim ittifakları konusunda her partinin kendi çalışmasını yaptığını, bu çalışmaların ortaklaşacağını belirtti. Hedeflerinin en az 360 milletvekili çıkarmak olduğunu belirten yetkililer, bazı illerde ittifak olarak, bazı illerde parti olarak seçime girilmesi yönünde farklı senaryoların, 81 il bazında, çok sayıda simülasyon üzerinde incelendiğini belirtti. Yetkililer, en çok sandalye sayısı sağlayacak olan seçeneklere liderlerin ve siyasi partilerin rızası ile karar verileceğini ifade etti. Seçimin erken yapılması durumunda bu çalışmanın yetişmemesi yönünde bir endişeleri olmadığını belirten partililer, olabilecek en erken tarihte bile önlerinde neredeyse 120 gün olduğunu ve bu sürenin çalışmayı tamamlamak için yeterli olduğunu ifade etti.  

ADAY BELİRLEMEDE ÜÇ KRİTER: MÜZAKERE, İKNA, TAM MUTABAKAT

Altılı Masa 10'uncu toplantısında “Ortak cumhurbaşkanı adayının tespiti için istişarelere başlanması” kararı da aldı. 26 Ocak’ta İYİ Parti ev sahipliğinde gerçekleşecek 11’inci toplantıda gerçekleşecek bu istişarelere başlamadan önce liderler arasında ikili, üçlü görüşmeler olabileceğini ifade eden kurmaylar, liderlerin kendi partileriyle yaptığı ve yapacağı ön değerlendirmeler ışığında görüşmeye gideceğini ifade etti.

Kurmaylar, gelecek toplantının ev sahibi Meral Akşener’in de 26 Ocak öncesi yürütmesi muhtemel diplomasi ile bu istişarelerin kolaylaşmasını sağlayacak görüşmeler gerçekleştirebileceğini söyledi. Adayın, altı partinin de ‘evet’ diyerek arkasında duracağı bir isim olması gerektiğini ifade eden kurmaylar, aday belirlemede üç kriter sıraladı: “Müzakere, ikna, tam mutabakat”.  

26 Ocak’ta yapılacak toplantıdan 15 ya da 20 gün sonra Saadet Partisi’nde yapılacak toplantıda adayın kim olacağının netleşebileceğini ifade eden kurmaylar, şubat ayı ortasına kadar adayın açıklanabileceğini belirtti.

‘BUNDAN SONRASI ÇOK DAHA KOLAY İLERLEYECEK’

Altılı Masa’nın yürüttüğü çalışmanın Türkiye tarihinde bir ilk olduğunu ifade eden yetkililer, çalışmaların büyük oranda tamamlandığını, tüm metinlerin hazırlandığını, bundan sonrasının çok daha kolay ilerleyeceğini ve her şeyin yolunda gittiğini söyledi.