Altılı masanın üç komisyonu ilk toplantısını tamamladı: Asıl çalışma bayramdan sonra

Altılı masanın kararı doğrultusunda kurulan 'Seçim Güvenliği', 'Siyasi İşler' ve 'Teknik' komisyonları ilk toplantılarını tamamladı. Komisyonlar, bu toplantılarda çalışma takvimi oluşturdu.

Abone ol

ANKARA - Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem mutabakatını açıklayan altı muhalefet liderinin son buluşmasında kurulması kararlaştırılan 3 komisyonun ilk toplantıları tamamlandı.

Gelecek Partisi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen komisyon toplantılarında çalışma gruplarının görev alanları ve çalışma yöntemleri belirlendi.

Her bir komisyon toplantısı bir saat sürerken, üç komisyon da asıl çalışmalarına Ramazan Bayramı sonrası yapılacak ikinci toplantılarla başlayacak.

ÇALIŞMA TAKVİMİ OLUŞTURULDU

Muhalefet liderlerinin kararıyla oluşturulan komisyonlardan ‘Siyasi İşler’ komisyonu, bugün yaptığı toplantıda önümüzdeki sürece ilişkin çalışma takvimi oluşturdu.

Muharrem Erkek (CHP), Mustafa Yeneroğlu (DEVA Partisi), Bülent Şahinalp (Demokrat Parti) Nedim Yamalı (Gelecek Partisi), Şenol Sunat (İYİ Parti) ve Bülent Kaya’dan (Saadet Partisi) oluşan komisyon Ramazan Bayramı sonrasında yine Gelecek Partisi ev sahipliğinde toplanacak.

Komisyonun bayramdan sonrasındaki gündemi arasında seçim iş birliğine dönük formüller, parlamenter sistemin yol haritasına ilişkin partilerin önerileri ve planlanması yer alırken, üzerinde çalışılacak diğer konular ikinci toplantıda netleşecek.

SEÇİM GÜVENLİĞİ KOMİSYONU: YURTTAŞIN KAFASINDA SORU İŞARETİ BIRAKILMAYACAK

Toplantıda görüş alışverişinin yapıldığı bir diğer komisyon ise önceki toplantıda kurulması kararı alınan Seçim Güvenliği Komisyonu oldu.

Bu komisyonda Oğuz Kaan Salıcı (CHP), İdris Şahin (DEVA Partisi), İlay Aksoy (Demokrat Parti), Ayhan Sefer Üstün (Gelecek Partisi), Şenol Sunat (İYİ Parti) ve Hasan Bitmez (Saadet Partisi) yer alıyor.

Komisyonda seçim güvenliğine ilişkin çalışma usul ve esasları ile üzerinde çalışılacak konu başlıkları müzakere edildi. Toplantıda seçim süreçlerinin ‘adil’ olup olmadığıyla ilgili tartışmalara dikkat çekilerek, yurttaşın aklında seçim güvenliğine ilişkin soru işareti bırakmayacak düzeyde bir çalışma yapılması kararı alındı.

Siyasi İşler Komisyonu


Görüşmelerdeki en önemli başlık seçim güvenliği kapsamında seçim öncesi hazırlıklar, seçim günü sandıkların korunması ve sandıkların kapanmasının ardından gelişecek itiraz süreçlerine ilişkin çalışmalar oldu.

Bu kapsamda üzerinde çalışılacak konular arasında şunlar yer alıyor: "Seçmen kütüklerinin oluşumu, seçim propagandasının adil, eşit ve usulüne uygun yapılması, seçim kurulu üyelerinin belirlenmesi, müşahitlerinin durumu ve eğitimi, ıslak imzalı sandık sonuç tutanaklarının alınması.”

'VATANDAŞIMIZ MÜSTERİH OLSUN; TEK BİR OY ZAYİ OLMAYACAK'

Toplantının ardından ortak açıklama yapan komisyon üyeleri, toplumda seçimlerin adil bir ortamda yapılıp yapılmayacağı hususunda büyük kaygılar olduğuna dikkat çekildi.

Altı siyasi parti liderinin bu kaygıları dikkate alarak ‘Seçim Güvenliği’ komisyonunun kurulmasına karar verdiklerine dikkat çekilen açıklamada, “Bu çerçevede öncelikle çalışmanın usul ve esasları, konu başlıkları, çerçevesi müzakere edilmiştir. Seçimlerin adil, serbest, eşit, şeffaf, düzen ve dürüstlük ilkeleri içinde gerçekleşmesi için her türlü tedbirin alınmasına yönelik olarak milletimizle işbirliği ve güçbirliği içinde alacağımız teyit edilmiştir. Vatandaşlarımız müsterih olsunlar milli iradenin tecellisi için; YSK tarafından resmi sonuçların ilanına kadar tek bir oy dahi zayi olmayacak, adil bir seçim sürecinin geçirilmesi için gece gündüz çalışılacak, tüm imkanlar seferber edilecek ve her türlü tedbir alınacaktır” denildi.

Komisyonun bir sonraki toplantısı 11 Mayıs Pazartesi günü yapılacak.

BİR SONRAKİ TOPLANTI BAYRAMDAN SONRA KARARLAŞTIRILACAK

Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçişe ilişkin yasal ve anayasal değişiklik çalışmaları için toplanan ‘Teknik’ komisyon da çalışma usulleri hakkında görüşme yaptı.

Bir sonraki toplantıda çalışılacak gündem maddeleri oluşturma kararı alan komisyon, seçimden sonraki süreçte anayasal değişikler, ilgili maddelerin yazımı üzerinde çalışmalar yapacak.

Muharrem Erkek (CHP) Mustafa Yeneroğlu, (DEVA Partisi) Serhan Yücel (Demokrat Parti), Serap Yazıcı (Gelecek Partisi) ve Uğur Poyraz (İYİ Parti) Bülent Kaya’nın (Saadet Partisi) görev yapacağı komisyonun bir sonraki toplantısı bayramdan sonra kararlaştırılacak.

Teknik Komisyon