'Altıncı Yargı Paketi' Meclis'e sunuldu

AK Parti’nin ‘İnsan Hakları Eylem Planı’ kapsamında hazırladığı ‘Altıncı Yargı Paketi’ TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Paket kapsamında 24 madde bulunuyor.

Abone ol

DUVAR - AK Parti, 'Altıncı Yargı Paketi'ni TBMM Başkanlığı'na sundu. Buna göre, stokçuluk yapanlara ceza artırımı, noterde gayri menkul satışını öngören düzenlemeler öngörülüyor.

24 maddelik yargı paketiyle, hâkim ve savcı yardımcılığı süreleri de yeniden düzenleniyor.

Kanun teklifiyle, hâkim adaylığı kurumu kaldırılıp hâkim ve savcı yardımcılığı getirilecek. Bu kapsamda yapılacak düzenlemeler şöyle olacak:

- Hâkim ve savcı yardımcılığı süresi üç yıl olacak.

- Hâkim ve savcı yardımcıları görevlerinin önemli kısmını atandıkları adliyelerde, eğitici hâkim ve savcının nezaretinde ve fiilen görev yaparak tamamlayacak.

- Hâkim ve savcı yardımcılarının iyi bir şekilde yetiştirilmesi amacıyla eğitici hâkim ve savcılar görevlendirilecek ve bunlara Türkiye Adalet Akademisi'nde eğitim verilecek.

- Hâkim ve savcı yardımcıları, yardımcılık süresince dört kez, Türkiye Adalet Akademisi'nde yüz yüze eğitim alacaklar.

- Hâkim ve savcı yardımcılarının yargı mercilerindeki asli görevleri kanunla belirlenecek.

- Hâkim ve savcı yardımcıları temel eğitim, görev ve son eğitim dönemlerinde mevcuttan farklı olarak birden fazla yazılı sınava tabi tutulacak.

- Hakim ve savcı yardımcıları, hâlihazırda hâkim adaylığında olduğu gibi bölge adliye ve bölge idare mahkemeleri ile Yargıtay ve Danıştay'da belirli sürelerde görev yapacak.

- Hâkim ve savcıların meslek içi eğitimleri bakımından uygulamada görülen ihtiyacı karşılayacak nitelikte düzenleme yapılacak. Hâkim ve savcıların birinci sınıfa ayrılma şartları arasına en az üç meslek içi eğitim programına katılmış olma şartı eklenecek. (HABER MERKEZİ)