Altındağ'daki saldırı protesto edildi: Göçmenlerden değil, iktidardan hesap sorun

İstanbul Emek Barış ve Demokrasi Güçleri, Ankara’nın Altındağ ilçesinde Suriyeli mültecilere yönelik ırkçı saldırıları Kadıköy'de protesto etti.

Abone ol

DUVAR - İstanbul Emek Barış ve Demokrasi Güçleri, Ankara’nın Altındağ ilçesinde Suriyeli mültecilere yönelik ırkçı saldırları basın açıklamasıyla protesto etti.

Kadıköy ilçesindeki açıklamaya HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Erdal Avcı ve HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu da katıldı.

'GÖÇMENLERDEN DEĞİL, İKTİDARDAN HESAP SORMAYA ÇAĞIRIYORUZ'

Demokrasi Güçleri adına açıklama yapan İlyas Seyrek, “Göçmenlerle dayanışmak için bir aradayız. Yaşasın halkların kardeşliği. Savaşlardan kaçan, devletlerin pazarlık konusu haline getirilen, saldırıya uğramalara karşı bir aradayız. Bu saldırıları Konya'daki Kürt ailenin katledilmesinden biliyoruz. Yanlış Suriye politikasından kaynaklandığını biliyoruz. Bu yüzden herkesi göçmenlerden hesap sormaya değil, iktidardan hesap sormaya çağırıyoruz. Bugün faşizme karşı mücadeleyi sözünü daha da yükseltmek için buradayız”dedi.

'BU SALDIRILAR 6-7 EKİM OLAYLARINI ANIMSATIYOR'

HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, dün Altındağ'da Suriyeli mültecilere saldırı görüntülerinin geçmişteki saldırıları andığına dikkat çekti. Piroğlu şunları söyledi:

“Bu saldırılar 6-7 Ekim olaylarını, Sivas'ı anmıştır. O linç yığınları nelere yol açabileceklerini tarihten biliyoruz. Bu linç saldırlarından faşizm besleniyor. Bunu Konya'da gördük. İzmir'de gördük. İnsanlara nasıl saldırdıklarını gördük. Şimdi de görüyoruz. Toplumu kışkırtarak ülkeyi bir şiddet sarmalıyla iktidarlarını devam ediyorlar. Faşizm ülke halklarının tamamına düşmandır. Kürt'e, Alevi'ye düşmandır. Bu saldırılar bize doğru gelmeye devam edecek. Bu linç güruhlarına karşı öfkemiz büyüktür.”

'FAŞİZME KARŞI KARDEŞLİĞİN ÜLKESİNİ KURACAĞIZ'

İstanbul Emek Barış ve Demokrasi Güçleri'nin basın açıklamasını Gurbet Aydoğan okudu. Açıklamanın satır başlıkları şöyle:

HALKLAR ARASINDA GERİLİMLER TEHLİKELİ: AKP iktidarının emperyalizmle işbirliği içinde ülkemizi dahil ettiği ve komşu ülkeleri yıkıma sürükleyen savaşlar bölgemizi yangın yerine çevirirken, milyonlarca insanı da yerinden yurdundan etti. Yine AKP iktidarı, emperyalistlerle yürüttüğü pazarlıklarla ülkemizi bu milyonların yığıldığı bir mülteci hapishanesine dönüştürdü. Ne var ki AKP iktidarı emperyalistlerle pazarlıklarını sürdürürken Türkiye’ye hapsettiği bu milyonlarca insanın mültecilik haklarını tanımadan, sosyal ve kültürel uyum problemlerini çözmeden, halklar arası gerilimlerin tehlikeli bir düşmanlık biçiminde gelişimini de izlemekle yetindi. Mülteciler en ağır işlerde, en düşük ücretlere, güvencesiz koşullarda çalıştırılarak işçi ücretlerini baskılamanın aracı haline getirildi. İşçisinden kadınına her türlü istismara ve hak gaspına açık halde tutuldular.

SERMAYENİN YENİ KÂR KAPISI MÜLTECİ SÖMÜRÜSÜ OLDU: Türkiye sermayesinin yeni kâr kapılarından biri de mülteci sömürüsü oldu. O nedenle mültecilerin Türkiye’den gitmesi halinde ekonominin ayakta duramayacağını söylüyorlar. Öte yandan Türkiye halkları, AKP iktidarının emek düşmanı politikalarının sonucunda yaşadığı yoksullaşmanın, geçim şartlarının zorlaşmasının sorumlusu olarak mültecileri görmeye başladı. Bu hem iktidar hem de sermaye karşıtı bir politika izlemekten kaçınan muhalefet partileri tarafından kışkırtıldı. Kapsamlı bir mülteci politikası olmadığı için eğitimde, sağlıkta, sosyal hayatta yaşanan gerilimler bu sorunu çözmesi gereken iktidardan çok mültecilere yönelir hale geldi.

ALTINDAĞ'DA POGROM YAŞANDI: AKP iktidarının suçunu emperyalist savaşlarda, işbirlikçilikte, ABD ve AB ile yapılan kirli pazarlıklarda göstereceği yerde, oy beklentisi ile tepkileri daha çok mültecilere yönlendirmeyi tercih eden muhalif figürlerin ve propaganda aygıtlarının da etkisiyle tepki iktidara yöneleceği yerde mültecilere yönelmeye başladı. Ve sonunda 10 Ağustos günü tehlikeli bir kıvılcım çakıldı. Ankara’nın Altındağ ilçesinde Suriyelilerle yerel mahalle sakinleri arasında yaşanan bir tartışmanın ölümle sonuçlanması ile siyasi varlığını gerici çatışmalarda arayanlar bu durumu değerlendirdi. Sosyal medya, Suriyeli ve Afgan mültecileri hedef gösteren asparagas haberler ve asılsız iddialarla doldu. 11 Ağustos gecesi de başkentte, Altındağ’da polisin gözü önünde Suriyelilerin yaşadığı bölgelerde bir pogrom yaşandı. Polisin engel olmaktan çok “yanınızdayız” diye adeta koruma sağladığı ve dışarıdan takviye edildiği görülen faşist saldırganlar tekbirler getirerek dükkanları yağmaladı, evlere saldırdı, Suriyelilere ait araçları devirdi, yaktı, yıktı.

SURİYELİLERİN ÖNEMLİ BÖLÜMÜ TAHLİYE EDİLMEMİŞ OLSAYDI KATLİAM YAŞANABİLİRDİ: Gündüz saatlerinde Suriyelilerin önemli bir bölümü tahliye edilmemiş olsaydı ağır bir katliam yaşanması işten değildi. Bu pogromun suçluları başta AKP-MHP ittifakı, saldırganlara yol açan ve koruma sağlayan emniyet yetkilileri, bunlarında yanında muhalefet içinde mülteci düşmanlığını teşvik ederek siyasi rant elde edeceğini sananlardır.

SALDIRILAR OHAL BAHANESİ ARAYAN İKTİDARA ARADIĞINI SUNAR: Biz Altındağ’daki faşist saldırının sadece Suriyelileri değil, bu ülkede faşizmin iktidarının sözde vatandaş saydığı laik kitleleri, Alevileri, Kürtleri, kadınları, emekçileri tehdit ettiğinin farkındayız. Bugün yaşanan sorunların sorumlusunun mülteciler değil emperyalistler, işbirlikçi AKP iktidarı ve ırkçı-faşist ortağı MHP olduğunun farkındayız. Irkçılık ve şovenizmle bu faşizmin geriletilemeyeceğini, aksine kışkırtılacağını ve olağan koşullarda artık ülkeyi yönetme yeteneğini yitirdiği için yeni bir olağanüstü hal bahanesi arayan AKP iktidarına aradığını sunacağının farkındayız. Hepimizin geleceğini tehdit eden faşist saldırılar karşısında sessiz kalmayacak, meşru müdafaa hakkımızı kullanacak, kardeşliğin ülkesini kuracağız.