Altıparmak Hukuk Bürosu 12 devlet aleyhine yapılan başvuruyu Türkçeye çevirdi

Altıparmak Hukuk Bürosu, iklim eylemini engelleyerek insan haklarını ihlal ettikleri için toplam 12 devlet aleyhine AİHM'e yapılan başvuruyu Türkçe'ye çevirdi.

Abone ol

İZMİR-  Enerji Şartı Anlaşması’na taraf olan ve insan haklarını ihlal ettikleri gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) şikayet edilen 12 devletle ilgili başvuru Türkçeye çevrildi.

Altıparmak Hukuk Bürosu, çeviriyi, pro bono (toplum yararına hukuk) hizmeti kapsamında, bilgi ve adalete erişimi güçlendirmek amacıyla yaptıklarını söyledi. 

Enerji Şartı Anlaşması’nı insan hakları ekseninde tartışan bir ilk olma niteliği taşıyan başvuruyu, Haziran ayında 5 genç yapmıştı.

AİHS TARAFINDAN KORUNAN HAKLARIN İHLAL EDİLDİĞİ İDDİASIYLA DEVAM EDEN YEDİ DAVA BULUNUYOR

Stajyer avukat Ceren Naz Büyükgebiz tarafından Türkçeye çevrilen başvurunun girişinde, son birkaç yılda, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM), hak temelli iklim değişikliği yargılamaları için önemli bir erişim noktası haline geldiği belirtildi. Söz konusu yazının yazıldığı esnada davalı devletlerdeki yerel iklim değişikliği mevzuatı ve politikalarına pek çok yönden itiraz ederek başvurucuların Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) tarafından korunan haklarının ihlal edildiği iddiasıyla devam eden yedi dava bulunduğu belirtilen başvuruda, yazının başvurucuların karşılaşabilecekleri zorlukları vurgulamayı amaçladığı ifade edildi.

Yazıda, “21 Haziran 2022'de AİHM’de bir dava daha açılacağı haberi geldi. Ancak bu dava, fosil yakıt yatırımcılarını haksız yere koruduğu gerekçesiyle, Enerji Şartı Antlaşması (EŞA) adlı uluslararası bir anlaşmaya taraf olan devletleri hedeflemesi bakımından diğer davalardan ayrılmaktadır. EŞA davası, insan hakları ile yatırım hukuku ve iklim değişikliği arasında bağ kurarak AİHM’de açılan ilk dava olma niteliği taşıyor. Bu yazı, bu nitelikteki bir iddiaya dayanarak AİHM’de devam eden davalar açısından hak talebinde bulunmayı ve başvurucuların karşılaşabilecekleri zorlukları vurgulamayı amaçlamaktadır” denildi.

Yazının tam metnine buradan ulaşılabilir.

ENERJİ ŞARTI ANLAŞMASI NEDİR?

Enerji Şartı Anlaşması (EŞA) 17 Aralık 1994 tarihinde 50 ülke ve Avrupa Birliği tarafından Lizbon’da imzalanmıştır. Bu anlaşma, imzacı ülkeler için enerji ticareti, şirketlerin enerji yatırımları, transit konuları, anlaşmazlıkların çözümü ve enerji yeterliliği konusunda uluslararası alanda işbirliğini amaçlamaktadır. Türkiye, EŞA’yı 17 Aralık 1994’te Lizbon’da imzalamış, 1 Şubat 2000 tarih ve 45119 sayılı Kanun ile onaylamıştır. Anlaşma 12 Temmuz 2000 tarih ve 24107 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. (DUVAR)