Alzheimer'ı geciktiren nadir genetik varyantı keşfedildi

Bilim insanları, Alzheimer'ın belirtilerini beş yıl geciktiren "Christchurch Varyantı" adı verilen nadir bir genetik varyant keşfetti.

DUVAR -  Nadir bir genetik varyantın 'Alzheimer' hastalığını geciktirdiği belirlendi. Bilim dünyasında heyecan yaratan keşif ilk olarak  2019 yılında ortaya çıkmıştı. Bilim insanları, genleri nedeniyle Alzheimer hastalığının belirtilerini öteleyen bir hasta keşfetmiş; yapılan araştırmalarda ise söz konusu kişinin "Christchurch Varyantı" olarak bilinen özel bir "APOE gen" türüne sahip olduğunu saptamıştı. Aliria Rosa Piedrahita de Villegas adlı kadın 70 yaşında "bunama" hastalığına yakalanırken, 77 yaşında hayata veda etti. Geçtiğimiz hafta ise ilginç bir bilimsel makale merak edilenlere ışık tuttu. Araştırmacıların; "The New England Journal of Medicine'"e kaleme aldıkları araştırmada, yine Kolombiyalı bir ailenin Alzheimer'a yakalanma riski taşıyan 27 üyesinde 'Christchurch Geni'nin kopyasını keşfettiklerini duyurdular. Washington Post'ta yer verilen araştırma sonuçlarına göre, bu kişilerin bilişsel gerilemede yaklaşık beş yıl gecikme yaşadıkları anlaşıldı.  

Haberin Devamı
Konut kredisi faiz oranları güncellendi: 2 milyon TL'nin geri ödemesi Yarış kızıştı: En fazla emekli promosyonu veren banka belli oldu En dayanıklı arabalar seçildi: Alman markası öne çıktı İBB duyurdu: İşte İstanbul'un en riskli ve güvenli ilçeleri Fatih Portakal asgari ücreti hesapladı: 'Verirler mi?' 'Gönül Dağı'na Kiraz geliyor: Öykü Gürman kadroda