Amazon'da 10 yıllık mücadele

Almanya'da ilk kez 2013 yılında iş bırakan Amazon çalışanları, 10 yıldır mücadelelerini sürdürüyor. Sendikalar, kötü çalışma koşulları ve düşük ücretler nedeniyle Amazon'u eleştirmeye devam ediyor.

Abone ol

DUVAR - Almanya’da Amazon işçileri, Ver.di sendikası ile birlikte 10 yıldır perakende ve posta taşımacılığı sektöründe geçerli olan toplu iş sözleşmesini tanıması ve uygulaması için mücadele ediyor. Almanya’da, 14 Mayıs 2013 tarihinde Bad Hersfeld ve Leipzig’deki Amazon dağıtım merkezlerinde çalışan işçiler ilk kez iş bıraktı. O tarihten bu yana neredeyse her yıl, verdikleri mücadelelerle işverenle ücret artışları ve sağlık güvencesi anlaşmaları imzalıyorlar.

KÖTÜ ÇALIŞMA KOŞULLARI, DÜŞÜK ÜCRETLER...

Amazon işçilerinin asıl hedefleri çalışma koşullarını uzun vadede güvence altına alan bir toplu sözleşme. Dünya ölçeğinde faaliyet gösteren internet devi Amazon’da hakim olan kötü çalışma koşulları, düşük ücretler, yaratılan çevre kirliliği ve tekelin neredeyse dünyanın hiç bir yerinde vergi ödemiyor olması uzun yıllardır sendikalar, işçi, insan hakları ve çevre örgütleri tarafından eleştiriliyor. Diğer tekeller gibi Amazon da, çalışanların sırtından avantajlar elde ederek perakende sektöründeki rekabeti büyük oranda tırmandırıyor. Almanya’da Amazon işçileri, Ver.di sendikası ile birlikte 10 yıldır ABD merkezli tekelin perakende ve posta taşımacılığı sektöründe geçerli olan toplu iş sözleşmesini tanıması ve uygulaması için mücadele ediyorlar.

İKİ YIL SONUNDA 2 BİN 600 EURO MAAŞ ALIYORLAR

Evrensel'den Sevinç Sönmez'in aktardığına göre, 2022 yılının üçüncü ve dördüncü çeyreğini de kârla kapatan, 2023 ün ilk çeyreği için yaklaşık 3.2 milyar dolar kâr bildiren dünyanın en büyük online tekeli Amazon, Almanya’da işe yeni başlayanlara, bölgeye göre brüt 11.30 ile 12.70 euro arasında bir ücret ödüyor. Bu ücret 12 ve 24 ay sonra otomatik olarak yükseliyor. İki yıl sonra Amazon çalışanları, şayet iş sözleşmeleri sona erip işten çıkarılmamışlarsa, ayda ortalama brüt 2 bin 600 euro maaş alıyorlar.

Sendikalar ve veri koruma uzmanları Amazon’daki çalışma koşullarını uzun süredir sert bir şekilde eleştiriyorlar ve çalışma süresi yasalarının, asgari ücret yasasının, hastalık maaşı ve veri koruma yasasının ihlal edildiğini gözlemliyorlar. Dünya genelinde faaliyet yürüten, sendikalara ve sendikalı işçilere karşı aktif mücadele eden Amazon’a karşı sendikalar da mücadeleyi uluslararası düzeyde örgütlüyorlar. Her yıl tekelin indirimli kampanyalarla büyük kârlar yaptığı “Black Friday” (Kara Cuma) günü, Küresel Sendikalar Birliği-Uni Global Union’un, insan hakları ve çevre örgütlerinin çağrısıyla değişik Avrupa ülkeleri de dahil olmak üzere dünya genelinde 30 ülkede “Make Amazon Pay-Day” (Amazon ödesin) grev ve eylem gününe dönüşüyor. (DIŞ HABERLER)