Amazonlar'da altın madencileri yerli halkları tehdit ediyor

Brezilya'nın Amazon havzasında kaçak madenci işgalinin son yıllarda ciddi boyutta artması nedeniyle, yerli halkların insani bir krizle karşı karşıya olduğu belirtiliyor.

Abone ol

DUVAR - Yeni yayınlanan bir rapora göre, yasadışı altın madencilik faaliyetleri, Brezilya'nın Amazon ormanlarında yaşayan yerli halklar için tehdit.

Hutukara Yanomami Derneği (HAY) tarafından dün yayınlanan raporda, yasadışı madenciliğin geçen yıl Yanomami halkı topraklarında yüzde 46 artarak 3 bin 272 hektarlık alanı yıkıma uğrattığı belirtildi. Bu, derneğin 2018 senesinde gözlemlerine başlamasından beri kaydedilen en büyük yıllık artış. Uydu görüntülerine ve Yanomaniler ile yapılan röportajlara dayanan raporda, “Bu, son 30 yılın en kötü istilası” denildi.

'YERLİLER KORKUNÇ BİR TEHLİKE GÖRÜYOR'

Kaçak madencilerin yalnızca doğal bölgeyi yıkıma uğratmadığı, ayrıca birçok bulaşıcı hastalık getirdiği de belirtilen raporda, nehirlerin civayla zehirlendiği ve yerel halklara ürkütücü boyuta şiddet uygulandığı ifade edildi. Raporda “Yerli kadınlar kaçak madencileri korkunç bir tehlike olarak görüyor” denildi.

Kuzey Brezilya'da 9.7 milyon hektarlık bir alanı kapsayan Yanomami bölgesinde dış dünyayla neredeyse hiç teması olmayan grupların da yer aldığı yaklaşık 29 bin kişilik bir nüfus mevcut.

Amazonlar'daki yıkımın Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun 2019 senesinde göreve gelmesiyle arttığı defalarca kamuoyuna yansımıştı. Sağcı lider, daha önce yerlilere ait koruma altındaki toprakların madenciliğe açılmasını öngören yasa tasarısına onay vermişti. (DIŞ HABERLER)