Amed Sağlık Platformu: Hastanelerin kapasitesi doldu
Korona virüsü nedeniyle vefat eden Abdülhalik Gündüz’ü anan Amed Sağlık Platformu, sağlık emekçilerinin sorunlarına dikkat çekti. Diyarbakır’da enfekte sağlık çalışanı sayısının 430’a yükseldiğini açıklayan platform, kentte vaka sayısının her geçen gün arttığını belirterek, bu nedenle hastanelerin kapasitesinin dolduğunu savundu.
DİYARBAKIR - Amed Sağlık Platformu, korona virüsüne yakalanarak vefat eden Diyarbakır Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nin yemekhanesi çalışanı Abdülhalik Gündüz için açıklama yaptı. Hastane önünde yapılan açıklama öncesi Gündüz ve salgın nedeniyle vefat eden tüm sağlıkçılar için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.
“Ölmek Değil, Yaşamak ve Yaşatmak İstiyoruz” pankartının açıldığı basın açıklamasında platform adına konuşan SES Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Yıldız Ok, “Bütün dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisi her geçen gün daha ileri boyutlara taşınmakta ve neredeyse kontrol edilemez hale gelmiştir. İlimizde de vaka sayısı her gün artış gösterip hastanelerin tüm kapasiteleri dolmuştur. Bakanlığın gerçek verileri gizlemesi ve yanlış verilerle halkı bilgilendirmesi, toplumda ciddi anlamda bir rahatlığa yol açmıştır. Toplum bu verileri göz önüne alarak salgının gerçek boyutlarını görmeyip normal yaşamına devam etmiştir” dedi.
‘SAĞLIK ÇALIŞANLARININ İŞ YÜKÜ ARTTI’
“Tüm sorumluluğun halka gerçek dışı verileri gösterip, sonra topluma ‘neden önlem almıyorsunuz’ diyen yetkililerde” olduğunu söyleyen Ok, “Bu süreçte sağlık personelinin zaten fazla olan iş yükü daha da artmıştır. İş yükünün artmasından kaynaklı hastalarla daha fazla temas halinde olan sağlık emekçilerinin enfekte olması kaçınılmaz hale gelmiştir. 1 Haziran normalleşmesi öncesinde Diyarbakır’da enfekte sağlıkçı sayısı 90 civarı iken, şu anda 400’ü geçmiştir” diye konuştu.
‘COVİD-19 MESLEK HASTALIĞIDIR’
Bunun sebebinin sadece normalleşme ile insanların sokağa daha fazla çıkmasının olmadığını vurgulayan Ok şunları söyledi,
“En büyük neden 1 Haziran sonrası çıkan genelge ile esnek çalışmanın sonlandırılıp eski çalışma düzenine geri dönmekten kaynaklı olarak, sağlık emekçilerinin koronalı hastalarla daha uzun süreler temasta bulunmasıdır. Maalesef bu süreçte birçok sağlık emekçisi arkadaşımızı kaybettik. Bunlardan biri de ilimiz çocuk hastanesi mutfak çalışanı Abdülhalik Gündüz arkadaşımızdı. Kaybettiğimiz her arkadaşımızın üzüntüsünü en derinden yaşıyoruz. Sağlık emekçileri tüm fedakarlığı ile canı pahasına insanların yaşamlarının devamlılığını örmeye çalışırken Sosyal Güvenlik Kurumu’nun almış olduğu ‘Covid-19 meslek hastalığı değildir’ kararını protesto ediyoruz ve bununla ilgili gerek hukuki gerekse fiili olarak mücadelemizi sonuna kadar vereceğimizin sözünü veriyoruz."
'HAKLAR, HAK EDİLEN SEVİYEYE GETİRİLSİN'
Sağlık emekçilerinin bu kadar artan iş yüküne rağmen aldıkları ücretin her gün eriyerek yoksulluk sınırı ücretinin neredeyse yarısına indiğinin de altını çizen Ok, “Tavandan performans vereceğiz dediler, 3 ay sonra var olan performans ücretlerini de kestiler. Artan iş yükü ve maddi sömürü birçok sağlıkçıyı tükenmişliğe götürmektedir. Buradan bakanlığa sesleniyoruz, sağlık çalışanlarının çalışma koşullarının gözden geçirilip, özlük, sosyal ve ekonomik haklarının hak edilen seviyeye getirilip yeniden dizayn edilmesi için ivedilikle bir çalışma başlatılmalıdır" dedi. (DUVAR)